fbpx
Uutiset

LM-kysely: Kansanedustajien enemmistö vastustaa yhä pakkorokotuksia – tiettyjen ryhmien pakollinen koronarokotus on nostanut suosiotaan

Suomessa ei ole valmiutta siirtyä laajasti pakollisiin koronarokotuksiin, vaikka kahden rokotteen kattavuus junnaa 80 prosentin paikkeilla. Eniten kansanedustajilta saa kannatusta hoitoalan työntekijöiden rokotuspakko. Ennen pakkorokotusta halutaan mieluummin kokeilla muut keinot, kuten koronapassin käytön laajentaminen. Perussuomalaisten kanta muuttui vuodessa pakkorokotusvastaisemmaksi.
Pääministeripuolue SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen (sd.) moittii elinkeinoministeri Mika Lintilää (kesk.) saamattomuudesta sähkön hintapiikkien torjumisessa. Kuva: Mauri Ratilainen

Kansanedustajista neljä kymmenestä kannattaa pakollisia koronavirusrokotuksia Suomessa, selviää Lännen Median kyselystä.

Kyselyssä 6 prosenttia vastanneista tekisi koronarokotteesta pakollisen kaikille. Vastanneista 35 prosenttia kohdentaisi pakkorokotukset osaan väestöstä, kuten hoitoalalle.

Kaikenlaisia pakkorokotuksia vastustaa 58 prosenttia vastanneista kansanedustajista. Yksi prosentti ei osannut sanoa kantaansa.

Pakollista koronarokottamista kannatti kaikille tai tietyille ryhmille vuosi sitten 31 prosenttia vastanneista kansanedustajista, kun asiaa kysyttiin samoilla vastausvaihtoehdoilla. Nyt määrä on yhteensä 41 prosenttia vastanneista.

Tuoreimpaan kyselyyn vastasi 107 kansanedustajaa 29.11.–12.12. välillä. Vastausprosentti on 53,5. Vastaajien joukko eroaa hieman vuodentakaisesta, joten tulokset eivät ole täysin vertailukelpoiset.

Hallitus esittää lähes pakkoa sote-alalle

Enemmistö vastanneista kansanedustajista vastustaa yhä pakkorokotuksia, vaikka esimerkiksi EU-komissio on peräänkuuluttanut pakollisen koronavirusrokotuksen harkitsemista Euroopassa.

Viime viikolla hallitus aloitti valmistelun tartuntatautilain väliaikaiseksi muuttamiseksi. Sote-alan työntekijöiltä vaadittaisiin rokotukset tai aiemmin sairastettu koronavirus, jotta he voivat tehdä asiakastyötä. Jos rokotteen ottaminen ei ole terveydellisistä syistä mahdollista, työntekijältä vaaditaan tuore negatiivinen koronatestitulos. Työnantaja voi poiketa vaatimuksesta vain erityisestä syystä. Laki ei olisi läpi mennessään teknisesti pakkorokotus, mutta paljon ei puutu.

Hallituksen esitys hoitoalan rokotusvaatimuksista osui kyselyn vastausajankohtaan. Merkittävää vaikutusta myöhempien vastausten sisältöön sillä ei ollut.

Hallituksessa tukea pakkorokotuksille

Hallituspuolueiden vastanneista edustajista noin puolet kannattaa pakollisia rokotuksia ainakin tietyille ammattiryhmille.

– Asetan oikeuden elämään ja terveyteen yli työn tekemisen vapauden. Tehtävissä, joissa työskennellään riskiryhmien kanssa, rokote on oltava. Rokote vähentää todistetusti myös tartuttamista, vaikka rokotettukin voi sairastua. Koronapassin laajempi käyttö auttaa välttämään uudet laajat sulkutoimet yhteiskunnassa, sanoo sdp:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Edellinen sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen kannattaa osittaista rokotuspakkoa hoitohenkilökunnalle.

Edellinen sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen kannattaa osittaista rokotuspakkoa hoitohenkilökunnalle. “Viime kädessä työnantaja voisi keskeyttää palkanmaksun.” Kuva: Mauri Ratilainen

– Mielestäni sote-henkilöstö on velvoitettava ottamaan koronarokotus. Rokottamaton henkilökunta on ohjattava ensisijaisesti tehtäviin, joissa ei työskennellä asiakkaiden tai potilaiden kanssa, mutta viime kädessä työnantaja voisi keskeyttää palkanmaksun, toteaa aiemmin sosiaali- ja terveysministerinä toiminut Aino-Kaisa Pekonen (vas.).

Puolueiden kesken ei ollut suurta eroa, joskin rkp suhtautui hallituksessa pakkorokotuksiin kriittisimmin.

– En periaatteessa kannata minkäänlaista pakkoa, mutta eduskunnan rokoteryhmän puheenjohtajana toivon todella, että mahdollisimman moni suomalainen ymmärtäisi tilanteen vakavuuden ja ottaisi maksuttomasti tarjottavan rokotteen. Tiettyjen ammattiryhmien, kuten heikkokuntoisten ja ikäihmisten kanssa työskentelevän hoitohenkilöstön, rokotepakon käyttöönotolle löytyy kyllä painavia terveysturvallisuussyitä, sanoo Veronica Rehn-Kivi (r.).

Oppositio jakautuu ääripäihin

Oppositio jakautui puolueittain. Kokoomuksen vastanneiden enemmistö kannatti pakollisia rokotuksia ainakin osalle väestöstä. Puolueessa kannatettiin eniten pakkorokotuksia kaikille.

Pakkorokotusten mahdollisuutta kannattava kansanedustaja Terhi Koulumies (kok.) menee pidemmälle, ja olisi valmis jopa uusiin sulkutoimiin.

– Ylipäätään nyt lähikuukausina pitäisi erottaa rokotukset rajoituksista, jos uusi omikron väistääkin nykyistä rokotusta. Pitäisi siis olla käytössä rajoituksia rokotetuillekin, eikä niistä pitäisi voida vapautua koronapassilla, Koulumies sanoo.

Liike nyt -puolueen Harry Harkimo kannatti pakkorokotuksia tietyille ryhmille.

Perussuomalaiset, kristillisdemokraatit ja valta kuuluu kansalle vastustivat selkeästi pakkorokotuksia.

– Sen sijaan että jankutetaan pakollisista rokotteista, kannattaisi keskittyä vastaamaan kansalaisten kysymyksiin ja huoliin liittyen rokotuksiin. Toinen ongelma on se, että vaikka tiedetään rokottamattomien suhteellisen korkea osuus olevan maahanmuuttajilla, keskitytään viestinnässä suomenkieliseen rokottamattomien moittimiseen jopa hyvin ikävään sävyyn, kansanedustaja Mari Rantanen (ps.) sanoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen luottaa rokotuskattavuuden nostossa vapaaehtoisuuteen.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen luottaa rokotuskattavuuden nostossa vapaaehtoisuuteen.

Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen on samalla linjalla valistuksen tarpeesta.

– Kannatan korkeaa rokotuskattavuutta, mutta vapaaehtoisuuden pohjalta. Kansalaisten luottamusta rokotteisiin tulee lisätä jakamalla enemmän tietoa rokotteiden hyödyistä sekä vastaamalla rokotuskriittisten esittämiin kysymyksiin. Tätä tietoa tulisi enemmän jakaa sekä viranomaisten että median, Räsänen sanoo.

Perussuomalaisten kanta muuttui

Perussuomalaisten Rantanen muistuttaa, etteivät rokotteet tarjoa laumasuojaa, eikä koronaviruksen leviämistä saada niillä loppumaan.

– Ehkä tämäkin olisi hyvä todeta ääneen ja sanoa ihmisille, että he nimenomaisesti suojaavat itseään rokotteella vakavalta tautimuodolta. Valitettavasti taitaa käydä niin että taudin saavat kaikki jollain aikavälillä, joko rokotteella tai ilman. Itse valitsin rokotteen.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Leena Meri ei kannata rokotuspakkoa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Leena Meri ei kannata rokotuspakkoa. “Osalle ihmisistä on tullut vakavia oireita ensimmäisestä rokotteesta tai perusteltua pelkoa aiemmista kokemuksista, joten tätäkään ei tule vähätellä haukkumalla heitä foliohatuiksi, kuten esimerkiksi ministeri Antti Kurvinen on tehnyt”, Meri sanoo. Kuva: Silja Viitala

Perussuomalaisten kanta on vuodessa muuttunut, sillä vielä vuosi sitten vastaavassa kyselyssä ryhmästä löytyi yhtä paljon kannatusta pakollisille koronavirusrokotuksille kuin eduskunnassa keskimäärin (LM 5.10.2020). Nyt osittaista rokotuspakkoa kannatti enää kaksi vastannutta perussuomalaista 25:stä, täyttä pakkoa ei yksikään.

On huomattava, että vastaajajoukko on osittain eri verrattuna viime vuoteen. Tuolloin vastaajia oli 101.

Edellinen kysely toteutettiin 14.9.–1.10.2020, ennen kuin Suomeen oli vielä saatu koronavirusrokotteita. LM

Näin kansanedustajat kommentoivat pakollisia rokotuksia

“Keskeistä on varmistaa kriittisten alojen kuten sosiaali- ja terveydenhuollon työyhteisön ja potilaiden terveysturvallisuus.”

Tuula Väätäinen (sd.)

“En kannata ja ihmettelen, miksi juuri hoitohenkilökunta on nostettu tässä keskustelussa esiin. Tartunta voi ihan yhtä hyvin lähteä omaisista.”

Kaisa Juuso (ps.)

“Rokotteen pakollisuus olisi iso muutos periaatteellisella tasolla. Pidän kuitenkin tarpeellisena ulottaa koronapassivaatimus tiettyihin työtehtäviin ja -paikkoihin.”

Anders Adlercreutz (r.)

“Rokotuksen pitää olla pakollinen, ja lääkäri voi perustellusta syystä vapauttaa rokotteen ottamisesta. Koronaa ei saada muutoin hallintaan.”

Hannu Hoskonen (kesk.)

“Toivoisin kaikkien sen ottavan, jos mahdollista. On ryhmiä, jotka eivät voi rokotetta ottaa terveydellisistä syistä.”

Raimo Piirainen (sd.)

“Hallituksen olisi pitänyt panostaa suomalaiseen rokotetutkimukseen riittävästi ja osallistua valtiona myös sen kehittämiseen. Suomalainen rokotevalmiste lisäisi luottamusta rokotetta kohtaan niiden osalta jotka eivät nykyisiin RNA-rokotteisiin täysin luota.”

Mika Niikko (ps.)

“Kannatan koronapassia, myös erityisille ammattiryhmille.”

Mika Kari (sd.)

“Jokaisen pitää huolehtia rokotuksestaan ja sen saamisesta, mutta en kannata pakkorokotusta.”

Marko Kilpi (kok.)

“En kannata rokotusten pakollisuutta. Pidän kuitenkin perusteltuna vaatia sitä joissakin työtehtävissä, mutta en kannata pakollisuutta ammattiryhmään kohdistuen.”

Krista Mikkonen (vihr.)

“Kaikille niille, jotka tekevät työtä haavoittuvien ihmisryhmien kanssa, esimerkiksi potilastyötä vanhusten kanssa tekevät hoitajat.”

Jussi Saramo (vas.)

“Suhtaudun positiivisesti koronapassin pakollisuuteen erityisesti riskiryhmien parissa työskentelevillä.”

Inka Hopsu (vihr.)

“Koronavirusrokotteen tulisi olla pakollinen niissä työtehtävissä, joissa on työskenneltävä ihmisten parissa.”

Kai Mykkänen (kok.)

“Olen itse ottanut molemmat rokotteet ja kannustan kaikkia ottamaan, mutta en kannata rokotepakkoa.”

Suldaan Said Ahmed (vas.)

“Rokotuksien hyödyistä ja haitoista pitää jakaa avoimesti tietoa. Suomalaiset ovat keskimäärin lukutaitoisia täysjärkisiä ihmisiä, mutta tietoa pitää olla avoimesti saatavilla. Ilman ristiriitaisuuksia.”

Jani Mäkelä (ps.)

“Rokote pakolliseksi kaikille, joille siitä ei ole lääketieteellisesti osoitettavaa riskiä.”

Kalle Jokinen (kok.)

“Rokotuksia pitäisi saada siellä, missä ihmiset liikkuvat. Enemmän kiertäviä rokottajia.”

Tarja Filatov (sd.)

“Koronapassilla pääsee vaikka kuuhun eli koronapassilla ja maskilla vapaa liikkuvuus periaatteessa kaikkiin tapahtumiin. Olisin periaatteessa pakollisen rokotuksen kannalla, mutta sen toimeenpano veisi liikaa resursseja, ja tulos siihen nähden vajaa.”

Jukka Gustafsson (sd.)

“Pitäisin perusteltuna pakollista rokotusta, josta kieltäytymiselle siis pitäisi olla pätevä syy koronataudin vakaville seurauksille erityisen alttiita potilasryhmiä hoitaville ja työntekijöille paikassa, jossa asiakkailta vaaditaan koronapassia.”

Satu Hassi (vihr.)

“Ainoastaan erittäin hauraiden, esimerkiksi keskosten, kanssa työskentelevillä tulee olla rokotussuojaus kunnossa, mutta tämä koskee kaikkia rokotusohjelmaan kuuluvia rokotteita ja myös esimerkiksi koronarokotteen lisäksi influenssarokotteita. Tämän ei kuitenkaan tule olla pakollinen vaan vapaaehtoinen, mutta siten, että rokotuksista kieltäytyvän tulee vaihtaa työpistettä.”

Sanna Antikainen (ps.)

“Olisi hyvä selvittää pakkorokotuksen käyttöönottoa palveluammatissa, esimerkiksi sote- tai rakennusalalla olevien kohdalla. Niissä työpaikoissa, missä kohdataan paljon ihmisiä ja etenkin, jos kohtaamisten määrää ei voida hallita.”

Paula Werning (sd.)

“Rokotusten ja erityisesti koronapassin ongelma on, että se voi luoda epätodellisen turvallisuuden tunteen, koska myös rokotetut voivat levittää virusta ja sairastua myös vakavasti. Muu hygienian noudattaminen unohtuu, turvavälit ja käsihygienia yms. Erityisesti uudet variantit leviävät. On hyvä huomata että osalle ihmisistä on tullut vakavia oireita ensimmäisestä rokotteesta tai perusteltua pelkoa aiemmista kokemuksista, joten tätäkään ei tule vähätellä haukkumalla heitä foliohatuiksi, kuten esimerkiksi ministeri Antti Kurvinen (kesk.) on tehnyt. Tällaiset kommentit vain pahentavat rokotuksen ympärille syntynyttä vastakkainasettelua.”

Leena Meri (ps.)

“Koronarokote tulisi lisätä sote-alalle tiettyjen muiden jo pakollisiksi merkittyjen rokotteiden rinnalle. On kohtuutonta, jos esimerkiksi lääkäri vie rokottamattomana koronan sairaalaan ja hoivakotiin ja asiakkaat sairastuvat.”

Timo Heinonen (kok.)

“Suomessa on kansainvälisesti verrattuna melko hyvä rokotuskattavuus. Rokottamista tehostamalla kattavuutta saataneen vielä ylöspäin. Olisin valmis antamaan työnantajille mahdollisuuden vaatia koronapassia niillä aloilla, joilla työskennellään riskiryhmien parissa.”

Joonas Könttä (kesk.)

“Matalan kynnyksen rokotuspisteitä tarvitaan lisää. Oikean tiedon välittämistä tarvitaan lisää, toistoa tarvitaan.”

Paula Risikko (kok.)

“Rokotepassin käytön laajentaminen ja erityisesti terveydenhuoltoalalle työnantajalle oikeus saada tietää rokotteiden ottamisesta, jotta rokottamattomat terveydenhoitoalalla työskentelevät henkilöt voidaan ohjata toisiin tehtäviin.”

Juha Pylväs (kesk.)

“Vapaan yhteiskunnan tulee perustua vapaaehtoisuuteen.”

Antero Laukkanen (kd.)

“Rokotuksen tulee perustua vapaaehtoisuuteen. Sote-alalla rokotuskattavuus on onneksi melko korkea, etenkin erikoissairaanhoidossa ja sairaaloissa. Kuitenkin esimerkiksi vanhusten kotihoidossa henkilöstön rokotussuojassa on puutteita, mikä on tietenkin huolestuttavaa. Pakkorokottaminen ei silti ole ratkaisu.”

Eeva-Johanna Eloranta (sd.)

“Tietyt ammattiryhmät tulisi rokottaa lain nojalla. Esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset, opettajat ja poliisit.”

Markku Eestilä (kok.)

“Keskeistä on tiedon ja tietoisuuden lisääminen koronarokotteen hyödyistä. Nyt koronasta ja rokotteista – valitettavasti – liikkuu valtavasti väärää tietoa. Myös alhaisen rokotekattavuuden inhimillisestä ja taloudellisesta hinnasta pitää puhua.”

Pekka Aittakumpu (kesk.)

“Todella toivoisin että ihmiset toimisivat vastuullisesti ja ottaisivat rokotteet omaehtoisesti ilman pakkoa. Pidän kuitenkin pakkoa mahdollisena erityisesti niillä toimialoilla, joissa ollaan tekemisissä ihmisten kanssa. Hämmästyttää miten vaatimattomalla osaamispohjalla kyseenalaistetaan lääketieteen huippuosaajien näkemykset rokotteiden välttämättömyydestä, jotta koronatilanne pysyy hallinnassa. Miksi uskotaan mieluummin kaiken maailman salaliitto- ja siruteorioita, kuin suomalaisia THL:n puolueettomia edustajia?”

Hanna-Leena Mattila (kesk.)

“Vain terveyden vaarantuminen, kuten allerginen reaktio, on hyväksyttävä syy olla ottamatta rokotetta.”

Jari Kinnunen (kok.)

“Rokotekattavuus nousee koko ajan ja uskon, että on vielä löydettävissä keinoja rokottamattomien vähentämiseksi. Koronapassin avulla voidaan yhteiskuntaa avata niille, jotka ovat ottaneet rokotukset.”

Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.)

“Yksittäiseen kansalaiseen kohdistuvaa pakkoa käyttäisin vain äärimmäisessä tilanteessa. Pakko kärjistäisi ennestään rokotevastaisten huhumyllyä ja lisäisi levottomuutta. Erityisillä laeilla ja määräyksillä voidaan rokottamattomat sulkea riskipaikoista pois ja se ehkä panee ajattelemaan asiaa uudelleen. Tietyille ammattiryhmille pitäisi määrätä työturvallisuuden kannalta rokotepakko.”

Markus Mustajärvi (vas.)

“Kannatan sitä, että koronapassin käyttöä laajennettaisiin koskemaan kriittisiä ammattiryhmiä. En kuitenkaan kannata sitä, että koronarokoteelle alettaisiin kuskaamaan ihmisiä käsiraudoissa pakottamalla.”

Pasi Kivisaari (kesk.)

“Jokaisella yksilöllä on oikeus itse päättää, mutta suosittelen rokotteen ottamista.”

Mikko Ollikainen (r.)

“Kannatan niille henkilöille, jotka työskentelevät henkilöiden kanssa, joille koronavirustartunta voi aiheuttaa vakavia terveydellisiä uhkia. Osa sote-henkilöstöstä kuuluu tähän ryhmään.”

Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.)

“Asiantuntijoiden mukaan kansainväliset rokotuskampanjat ovat osoittaneet, että vielä olisi keinoja tehtävissä ensimmäisen rokotuksen lisäämiseksi. Ämpärivaihtoehto on niistä ehkä helpoin, miksi ei? Ammattihenkilöstöltä, kuten terveydenhuollon kriittisissä tehtävissä olevilta voisi edellyttää rokotuksen ottamista.”

Eva Biaudet (r.)

“Kannatan rokotuskattavuuden ripeää ja vaikuttavaa vauhdittamista eri keinoin, mutta en kannata suoraa yleistä rokotepakkoa. Koronarokotukset on syytä sisällyttää tartuntatautilain 48:n pykälän rokotelistaan. Esityksen myötä vakaville seuraamuksille alttiiden hoidossa saa työskennellä henkilö, jolla on puutteellinen rokotesuoja vain erityisistä syistä.”

Sari Sarkomaa (kok.)

“Ilman päättäväisiä toimia olemme koronan vankeina vielä pitkään. Rokotukset ja koronapassi mahdollistavat yhteiskunnan pitämisen avoimena, talouden toiminnassa ja työpaikat turvattuina. Omikronista emme tiedä vielä riittävästi, mutta siihenkin pystytään kehittämään rokote, mikäli se tarvitaan. Korona menee läpi koko väestön. On kohtuutonta, että terveydenhuoltohenkilöstö joutuu jo nyt priorisoimaan hoidettavia ruuhkautumisen takia. Se ei ole oikein henkilökuntaa eikä niitä potilaita kohtaan, joiden leikkauksia joudutaan siirtämään. Suuronnettomuuksien varalta marginaalia ei enää juuri ole.”

Pauli Kiuru (kok.)

“Koronapassin käytön laajentamisella on havaittu olevan vaikutusta rokotteiden ottamiseen. Rokotepassia voidaan edellyttää joissakin ammattiryhmissä, kuten terveydenhuollon tietyissä tehtävissä. Mikäli henkilöllä ei ole passia, hänet voidaan tarvittaessa siirtää toisiin tehtäviin.”

Janne Sankelo (kok.)

“Aina on henkilöitä, joilla on peruste, sairaus tai pelko, miksi he eivät halua rokotetta. Rokotteen jatkuva kehittäminen paremmaksi ilman sivuvaikutuksia on ehdottoman tärkeää, samoin varmojen faktojen esilletuominen rokotteen tehosta.”

Kike Elomaa (ps.)

“Työterveyshuolto tulee myös saada vahvemmin mukaan koronarokotuksiin. Lisäksi oikeaan tietoon perustuvaa tiedottamista rokottautumisen hyödyistä tulee lisätä.”

Heikki Autto (kok.)

“Tiettyjen ammattiryhmien ja erityisesti tietyn terveydenhoitohenkilöstön osalta rokottautuminen on kuitenkin potilasturvallisuussyistä välttämätöntä. Rokottamattomille on pyrittävä löytämään sellaiset työtehtävät, että potilasturvallisuus ei vaarannu.”

Jouni Kotiaho (ps.)

“Koronapassi laajaan käyttöön, myös työpaikoille. Jos asiakkailta vaaditaan passi, myös henkilöstöllä on oltava se. Valeuutisten vastaisia toimia tarvitaan lisää, jotta ihmiset voivat perustaa rokotepäätöksensä tutkittuun tietoon – propagandan tai huuhaan sijaan.”

Mirka Soinikoski (vihr.)

“Pakko on huono kannuste. Kaikki ihmiset eivät myöskään voi muun muassa mahdollisen rokoteallergian vuoksi, ottaa rokotetta. Koronapassin käytön laajentaminen on parempi tapa suojella ihmisiä ja kannustaa myöskin rokotteen ottamiseen.”

Kim Berg (sd.)

“Rokotteen ottamisesta on syytä tehdä mahdollisimman vaivatonta. Tarvitsemme lisää matalan kynnyksen rokotepisteitä, kuten walk-in pisteitä, jonne voi kävellä ilman ajanvarausta ja jotka sijaitsevat siellä, missä ihmiset liikkuvat. Erityisen tärkeää olisi kohdentaa tämän kaltaisia rokotuspisteitä niille alueille, joissa rokotekattavuus on keskimääräistä alhaisempi.”

Noora Koponen (vihr.)

“Suhtaudun myönteisesti koronarokotteen lisäämiseksi tartuntatautilain 48 pykälän rokotelistaan, sillä sen keskeinen tavoite on parantaa potilaiden turvallisuutta.”

Johanna Ojala-Niemelä (sd.)

“Rokote pitäisi olla pakollinen kaikille, joilla ei ole terveydellistä estettä sitä ottaa. Rokottamattomien takia epidemia jatkuu elinvoimaisena ja lamaannuttaa yhteiskunnan toiminnan. On kohtuutonta, että sairaaloissa leikkaukset ja muiden sairauksien hoito viivästyy ja vaikeutuu rokottamattomien pitäessä epidemiaa yllä ja ruuhkauttaen siten tehohoidon.”

Hannakaisa Heikkinen (kesk.)

“Helppo rokotuksen saatavuus on tärkein keino lisätä rokotuksen kattavuutta. Suomessa on aiempina vuosina onnistuttu saavuttamaan vapaaehtoisesti mutta tehokkaasti korkeita rokotusasteita. Avainryhmien osalta harkittavaksi lakisääteinen velvoite, poikkeuksena terveyssyyt.”

Johannes Koskinen (sd.)

“Jos työskentelee riskiryhmien kanssa, kuten vauvojen, ikäihmisten, vakavasti sairaiden tai immuunipuutteisten ihmisten kanssa, niin työnantajalla pitää olla mahdollisuus vaatia työntekijältä riittävää rokotussuojaa. Jokaisen hoivaa ja hoitoa tarvitsevan on pystyttävä luottamaan siihen, että hoitoympäristö on turvallinen.”

Mia Laiho (kok.)

“Ensin on tehtävä kaikki käytössä olevat toimenpiteet, jotta rokotekattavuus saadaan korkeammaksi. Kohdentaa rokotuksia, osa ei edelleenkään tunnu tietävän edes, että rokotteen saa ilmaiseksi. Näen, että pakkorokottaminen on radikaali, viimesijainen toimi, mikäli pandemiaa ei muutoin saada talttumaan. Sekin voi olla vielä edessä, mikäli tilannetta ei muulla tavoin saada korjattua.”

Merja Kyllönen (vas.)

“80 prosenttia väestöstä on rokotettu vapaaehtoisesti. Työtä tulee jatkaa tutkimukseen perustuvaa tietoa jakamalla ja rokotuksen helppoutta lisäämällä käyttämällä työterveyshuoltoa edistämään asiaa.”

Kristiina Salonen (sd.)

“Tehtävämme on yhdessä rakentaa luottamusyhteiskuntaa. Mielestäni kansalaisten pakkorokottaminen ei ole suomalainen tapa toimia. Se ei vahvistaisi luottamusta. Toivon, että siihen ei tarvitse koskaan päätyä. On tärkeää, että kansalaiset kantavat omaehtoisesti vastuuta ja tekevät ratkaisuja, jotka palvelevat yhteistä hyvää.”

Mikko Kinnunen (kesk.)

“En vastusta rokottamista ja suosittelen sen ottamista kaikille, jotka sen haluavat ottaa. Tutkimusten mukaan rokote suojaa vakavimmilta tautitapauksilta, mutta silti rokotetutkin voivat levittää virusta, joten tärkeää olisi riskiryhmien rokottaminen.”

Petri Huru (ps.)

“Koronarokotukset on syytä sisällyttää tartuntatautilain 48:n pykälän rokotelistaan. Se tarkoittaisi sitä, että tartuntatautien vakaville seuraamuksille alttiiden hoidossa saa työskennellä henkilö, jolla on puutteellinen rokotesuoja vain erityisistä syistä. Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä esitti jo syyskuussa, että valtioneuvosto tekisi kiireellisesti esityksen tartuntatautilain 48:n pykälän muuttamiseksi.”

Anne-Mari Virolainen (kok.)

“Jokaisella pitää olla itsemääräämisoikeus omaan kehoonsa. Eikä tämän hetken tilastojen valossa lapsia tule rokottaa.”

Juha Mäenpää (ps.)

“Muistutan, että media kuuluu vastuullisiin toimijoihin ja jo puheet pakkorokottamisen ottamisesta käyttöön vastuullisessa asemassa olevilta horjuttaa yhteiskuntarauhaa.”

Ano Turtiainen (vkk.)

“Rokotekattavuutta tulee vauhdittaa todella määrätietoisesti, vaikka suoranaista rokotepakkoa en kannata. Riskiryhmien kanssa työskentelevillä sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöön kuuluvilla tulisi olla rokotesuoja, ja se voidaan toteuttaa samaan tapaan kuin lainsäädännössä säädetään jo tietyistä muista rokotteista.”

Sanni Grahn-Laasonen (kok.)

“Suomessa rokotusten ottaminen on perinteisesti perustunut vapaaehtoisuuteen, eikä koko väestöä koskeva rokotepakko tunnu ihmisten perusoikeuksien kannalta mahdolliselta ratkaisulta. Kuitenkin koronapassia tulee käyttää laajasti, minkä lisäksi kansalaisia tulee kannustaa ottamaan rokote. Rokotteeseen kohdistuvia epäluuloja tulee hälventää esimerkiksi jakamalla tutkittua tietoa koronarokotteesta ja sen turvallisuudesta.”

Iiris Suomela (vihr.)

“Täydellinen pakko olisi varsin raju keino liberaalissa yhteiskunnassa, mutta rokottamiseen on syytä olla vahvat kannustimet kuten koronapassi ja esimerkiksi sote-alalla monissa tehtävissä velvoittavuus on perusteltua ilmeisten riskien välttämiseksi.”

Atte Harjanne (vihr.)

“Rokotuskattavuus on Suomessa varsin hyvä, eikä se vaikuta ylipäänsä olevan ”varianttiuhkan” kohdalla ratkaiseva asia. Niitä tulee ja menee, kuten influenssassa. Tauti- ja kuolemantapaukset myös olleet Suomessa suhteellisen vähäisiä. Ongelma on terveydenhuollon kuormittuminen. Onko se päästetty rapautumaan? Tehohoitopaikkojen määrä suhteessa väkilukuun Suomessa pienimpiä Euroopassa. Kääntäisin katseen terveydenhuollon kapasiteetin parantamiseen ylipäätään. Suomen olisi lisäksi ajettava voimakkaasti rokotepatenttien vapauttamista, tämä globaalistikin tärkeää, virusta ei voiteta ennen kuin köyhimmät maat rokotettu. Nyt hallitus ja EU ihan toisella linjalla, vähän liikaa lääketeollisuuden voittojen maksimoinnin makua.”

Johannes Yrttiaho (vas.)

“Työpaikoilla tulee olla oikeus työskennellä vaarantamatta terveyttään. Terveydenhuollossa potilailla on oltava oikeus turvallisuuteen.”

Mari Holopainen (vihr.)

“Pakkotoimenpiteitä en kannata. Rokotteet ovat vähentäneet paljon sairauksia maailmassa ja monta vaarallista tautia on saatu voitettua. Farmasian koulutuksen saaneena pidän rokotuksia tärkeinä.”

Minna Reijonen (ps.)

“En kannata rokotepakkoa, vaikkakin kannustan ottamaan rokotteet. Tiedän, että joillekin rokotteista voi koitua haittoja, joita olen nähnyt ja kohdannut lähipiirissäkin. Ainoastaan mahdollisimman korkealla rokotekattavuudella varmistamme sen, että tehohoitokapasiteettimme riittää, eikä muita terveydenhoidon ja sairaanhoidon operaatioita tarvitse siirtää koronapotilaiden vuoksi.”

Mari-Leena Talvitie (kok.)

“Jos on töissä hoitoalalla tai hoidon tukipalveluissa, olisi syytä olla rokotettu suojakseen heikompia tai monisairaita ihmisiä.”

Sandra Bergqvist (r.)

“Pakko ei ole perusteltavissa. Kukin päättää itse, ottaako vai ei.”

Toimi Kankaanniemi (ps.)

“Rokotekattavuuden lisääminen on hoidettava siten, että koronapassin käyttöä laajennetaan merkittävästi. Koronapassi on vaadittava aikuisväestöltä moninaisiin tapahtumiin ja tilaisuuksiin sekä myös työpaikoille ja eritoten sellaisiin tehtäviin, joissa ollaan suoraan ihmisten kanssa lähikontaktissa. Olemme vakavassa pandemiatilanteessa, ja nyt on ajateltava yhteistä etua, ei vain omia etuja ja vapauksia.”

Pia Kauma

“Kannustan ehdottomasti ottamaan rokotteen, mutta en edelleenkään kannata yleistä rokotuspakkoa. Mielestäni tällainen ei länsimaiseen sivistysvaltioon oikein istu.”

Joakim Strand (r.)

“Pop up -rokotuspisteitä on vietävä lähemmäs ihmisiä, eli keskitettyjen rokotuspisteiden lisäksi lähiterveysasemille, kirjastoihin ja kauppakeskuksiin. Myös työterveyshuollon kautta tulisi voida saada koronarokote. Alakoululaisten rokotukset tulisi pikimmiten saada käyntiin kouluterveydenhuollon kautta.”

Pia Lohikoski (vas.)

“Pääsemme rokotekattavuudessa hyvin korkeaan lukuun ilman pakkoakin. En usko pakon lisäävän merkittävästi rokotekattavuutta. Sen sijaan ihmisten asenteet ja vastakkainasettelu jyrkkenevät.”

Markus Lohi (kesk.)

Menot