Uutiset

LM-kysely: Kokoomuksen naisvaikuttajat sanovat "ei" Halla-ahon ja kokoomuksen hallituskimpalle

Lännen Media selvitti, miten kokoomusvaikuttajat suhtautuvat mahdollisuuteen, että kokoomus tekisi hallitusyhteistyötä Jussi Halla-ahon johtaman puolueen kanssa.

Europarlamentaarikko Halla-aho on lauantaina Jyväskylässä ehdolla perussuomalaisten puheenjohtajaksi.

Raskaan sarjan kokoomusvaikuttajista Jan Vapaavuori on julkisesti esittänyt, että kokoomuksen ei pitäisi tehdä hallitusyhteistyötä Halla-ahon kanssa. Muut merkittävät kokoomuslaiset ovat olleet asiasta hiljaa. Taustakeskusteluissa he ovat perustelleet vaikenemistaan sillä, että julkiset kannanotot saattaisivat vaikuttaa perussuomalaisten puoluekokousedustajien äänestyskäyttäytymiseen.

LM-kysyi kokoomuksen paikallisvaikuttajilta, voiko kokoomus heidän mielestään olla samassa hallituksessa perussuomalaisten kanssa, jos perussuomalaisten puheenjohtajana on Jussi Halla-aho.

Kyselyyn vastasi yli neljäsataa kokoomuslaista.

Kokoomuksen naisvaikuttajista 53 prosenttia on LM-kyselyssä sitä mieltä, että kokoomus ei voi olla samassa hallituksessa Halla-ahon johtaman perussuomalaisten kanssa.

– En näe mahdollisena, että kokoomus tekisi hallitusyhteistyötä tuomitun rasistin kanssa. Avointa ja liberaalia yhteiskuntaa on puolustettava, eikä Halla-ahon perussuomalaiset sovi tähän linjaan, perustelee turkulainen Janika Takatalo, Kokoomusopiskelijoiden varapuheenjohtaja.

Kysymykseen otti kantaa 137 kokoomuksen naisvaikuttajaa.

”Hänen pitää suostua ministeriksi, ellei osoittaudu todellisuudessa pelkuriksi”

Avoimista vastauksista käy ilmi, että monet naiset epäilevät Halla-ahon inhimillisyyttä.

– Kokoomukselle ovat tärkeitä asioita suvaitsevaisuus, avoimuus, sivistys ja mahdollisuuksien tasa-arvo. Inhimillisyys on arvokasta; apua tarvitsevia pitää auttaa. Halla-aho edustaa päinvastaista kantaa lähes kaikessa. Emme voi tukea sellaista ajatusmaailmaa tai puoluetta, joka edustaa tällaisia arvoja, kokoomuslainen naisvaikuttaja arvioi.

Naisvastaajista 47 prosenttia pitää kokoomuksen ja Halla-ahon perussuomalaisten hallitusyhteistyötä mahdollisena.

– Halla-ahokin muuttuu joustavammaksi, jos joutuu katsomaan totuuksia vastuulliselta paikalta. Hänen pitää suostua ministeriksi, ellei osoittaudu todellisuudessa pelkuriksi ja vastuuta pakoilevaksi, kirjoittaa naispuolinen kokoomusvaikuttaja, joka pitää hallitusyhteistyötä mahdollisena.

Kokoomuksen miehet ovat suopeampia hallitusyhteistyölle Halla-ahon kanssa

LM-kysely lähetettiin 930 kokoomusaktiiville eri puolille Suomea. Siihen osallistui 409 kokoomuslaista. Vastaajista 76 istuu puolueen piirihallituksissa. Paikallisosaston, kunnallisjärjestön tai jonkin muun kokoomuksen järjestön puheenjohtajana toimii 227 vastaajaa. Loput vastaajat ovat kunnanvaltuutettuja tai toimivat jossakin muussa luottamustehtävässä. Vastausprosentti oli 44.

Kyselyn kaikista vastaajista enemmistö (58 prosenttia) ei sulje pois hallitusyhteistyön mahdollisuutta Halla-ahon kanssa. Kyllä-puoli saa LM-kyselyssä enemmän kannatusta miesvastaajien ansiosta.

– Jos perussuomalaiset noudattavat hallitusohjelmaa, ei puheenjohtajan persoonalla ole väliä. Jos populismi, vastuuttomat puheet ja katteettomat lupaukset määrittävät riman korkeuden ei demareilla ja vihreilläkään olisi asiaa hallitukseen, huomauttaa mikkeliläinen Pekka Selenius, kokoomuksen Kaakkois-Suomen piirijohtaja.

Miespuolisista kokoomusvaikuttajista 63 prosenttia hyväksyisi hallitusyhteistyön Halla-ahon valinnan jälkeen. Asiaan otti kantaa 268 kokoomuslaista miestä.

 

Miesvaikuttaja: ”Maahanmuuttokriittisyys ei ole rasismia”

Halla-ahon tyyli keskustella maahanmuutosta saa jonkin verran kannatusta kokoomuslaisilta.

– Miksi ei voisi? Olen Halla-ahon kanssa samaa mieltä siitä, että maahanmuuttokriittisyys ei ole rasismia, miesvaikuttaja toteaa.

– Ehdottomasti voi. Halla-aho on isänmaallisempi kuin kokoomuksen nykyinen saatikka entinen johto, kirjoittaa toinen miesvastaaja.

LM-kyselyn perusteella suhtautuminen maahanmuuttoon jakaa kokoomusta sisäisesti.

”Hallitus pitää kaataa välittömästi, jos Halla-aho ryhtyy ehdottamaan rasistisia asioita”

Avoimissa vastauksissa korostuu silti kokoomuslaisten huoli, että juuri suhtautuminen maahanmuuttajiin estäisi yhteistyön.

– En näe mahdottomana hallituksen jatkamista nykykokoonpanossa, mikäli Halla-aho perussuomalaisten puheenjohtajaksi tultuaan lopettaa vihapuheensa ja rasistiset mietteensä. Mutta hallitus pitää kaataa välittömästi, jos Halla-aho ei mukaudu yhteisiin toimintatapoihin, vaan ryhtyy ehdottamaan rasistisia asioita hallituspuolueen puheenjohtajana, sanoo Timo Tossavainen, Siltamäen kokoomuksen puheenjohtaja Helsingistä.

– Halla-ahon kielteinen jyrkkyys maahanmuuttoon ei voi olla hallituksen eikä maamme virallinen kanta. Maastamme on lähtenyt työn ja toimeentulon perässä joukoittain ihmisiä muun muassa Yhdysvaltoihin ja Ruotsiin. Vaikka heitä ei aina ole kohdeltu tasa-arvoisina kansalaisina, heidän ihmisarvoaan ei ole asetettu kyseenalaiseksi, kokoomuslainen mies kirjoittaa.

Kokoomusvaikuttajista 83 prosenttia vastaa LM-kyselyssä, että mikäli hallituskokoonpano muuttuu Halla-ahon valinnan seurauksena, kahdesta kiistakumppanista juuri perussuomalaisten tulisi siirtyä oppositioon.

Jos hallituspohja muuttuu, kokoomusvaikuttajat haluavat rkp:n ja kd:n hallitukseen

 

Vastaajilta kysyttiin myös, mikä olisi paras toimintatapa uuden hallituksen muodostamiseksi, jos jokin kolmesta nykyisestä hallituspuolueesta jättää hallituksen. Ennenaikaisia eduskuntavaaleja kannattaa vain 21 prosenttia kokoomuslaisista.

Ylivoimaisesti eniten kannatusta (50 %) saa vaihtoehto, jossa ruotsalainen kansanpuolue ja kristillisdemokraatit otettaisiin täydentämään porvarihallitusta.

– Ruotsin kielen asema osana skandinaavista perintöämme on turvattava. Kun ruotsin kieli voi hyvin Suomessa, muillekin kielille löytyy ymmärrystä. Kristillisdemokraatit edustavat eurooppalaisia arvoja. Muut uskontokunnat tietävät, että jos maassa on sijaa kristillisille arvoille, myös muut uskonnot saavat rauhassa ja terveesti harjoittaa uskontoaan ja vuoropuhelua käydään asiallisesti, perustelee Sari Kamel, Itä-Helsingin Kokoomusnaisten puheenjohtaja.

Kokoomusaktiivi Porista: ”Johtajuus on hallituksessa kateissa”

Uudet eduskuntavaalit saavat kokoomusvaikuttajilta 30 prosentin kannatuksen, jos jokin puolue lähtee nyt hallituksesta.

– Viimeistään toikkarointi alkoholilainsäädännön uudistamisessa osoittaa sen, että johtajuus on hallituksessa kateissa. Paras tapa saada puhtia hallituksen toimintaan olisi uudet vaalit, arvioi Antti-Jussi Vesa, kokoomusaktiivi Porista.

Lauantaina suurin jännite liittyy siihen, nouseeko Halla-aho perussuomalaisten puheenjohtajaksi – ja siihen, mitä kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo linjaa samana päivänä hallitusyhteistyöstä astuessaan julkisuuteen, jos Halla-aho on voittanut.

LM-kyselyn vastaukset kerättiin 31.5.–7.6.

Mainos