fbpx
Uutiset

Lobbaus ilmastolain säätämisen nopeuttamiseksi kiihtymässä

Ilmastolakia Suomeen ajavan Polttava kysymys -kampanjan lobbaus lain säätämisaikataulun vauhdittamiseksi kiihtyy alkuvuodesta.

Kampanjan aktiivi Anni Kiviranta kertoo, että kansanedustajiin ja kansalaismielipiteeseen pyritään vaikuttamaan lisääntyvin tempauksin ja kannanotoin.

Kolme vuotta ilmastolakia ajanut kampanjaväki katsoo saavutuksekseen sen, kun kesäkuussa hallitusohjelmaan kirjattiin ilmastolakiin liittyvien selvitysten ja lakiesityksen tekeminen. Uusi hallitus kuitenkin siirsi päätöksen sitovasta ilmastolaista tulevaisuuteen hallitusohjelmassa.

Kampanjan tavoitteena on, että tarvittavat selvitykset käynnistettäisiin välittömästi ja että päästöbudjetit tehtäisiin sitoviksi osana ilmastolakia.

-Päästövähennysten pitää olla vähintään 40 prosenttia vuoteen 2020 mennessä ja 95 prosenttia vuoteen 2050 mennessä. Laki pitää ulottaa koskemaan kaikenlaisia päästösektoreita, myös sellaisia aloja, jotka ovat päästökaupan sisäpuolella, Kiviranta toteaa.

-Ilmastolaki on keino osoittaa kansallisissa neuvotteluissa, että Suomi on tosissaan tekemässä päästövähennyksiä. Ehkä muutkin maat rohkaistuisivat tekemään avauksia asiassa.

Seminaari ei vetänyt väkeä

Polttava kysymys -ilmastolakikampanja järjesti maanantai-iltana Hämeenlinnan pääkirjastossa Mikä mättää ilmastopolitiikassa -seminaarin, johon osallistui viitisen kuulijaa.

Yksi heistä oli hämeenlinnalainen Raimo Ylihonkola, jolla on omat näkemyksensä päästöjen syistä, ilmaston lämpenemisestä ja ilmaston tulevaisuudesta.

-Kiina ja Japani ovat ainoina oivaltaneet, että populaation kasvun rajoittaminen on todellinen ratkaisu päästöjen vähentämiseen. Auringon ydinreaktio vaihtelee ja se on pääsyyllinen ilmaston lämpövaihteluun. Lähitulevaisuudessa tulee minijääkausi. Tulin vain tilaisuuteen kuuntelemaan, tietävätkö puhujat mistä puhuvat. Minä tiedän riittävästi. (HäSa)

Menot