Uutiset

Loch Nessin uimareita alkoi kylmätä

Yksi kierros uintia hirviöstään kuuluisassa Loch Nessin järvessä vielä menetteli, mutta sitten alkoi kylmätä ja uiminen loppui kuin seinään.

Neljän miehen ja kahden naisen muodostaman hyväntekeväisyysjoukkueen tarkoitus oli uida viestinä kolmeen kertaan noin 35 kilometrin pituinen matka. Siihen joukkueen uskallus ei riittänyt.

Syynä keskeytykseen ei kuitenkaan ollut pelätyn hirviön ilmestyminen kuvioihin, vaan yksinkertaisesti liian kylmä ja tuulinen ilma.

– Uimme läpi yön ja saimme ensimmäisen lenkin taittumaan 14 tunnissa. Aallot olivat niin korkeita ja tuuli niin kova, että saattovene ei enää pysynyt uimarin perässä. Uinnin jatkaminen ei olisi enää ollut turvallista, joukkueen ensimmäinen uimari Kevin Mitchell, 56, kertoo.

Uintijoukkueen tempauksen takana oli rahan kerääminen syöpätutkimukseen.

STT

Tosi sähköinen sankari

Eräs australialainen mies on todella sähäkkä ja sähköinen tyyppi. Miehen vaatteissa syntyi 40 000 voltin staattisen sähkön varaus, joten hän poltti kulkiessaan maton, sulatti muovia ja pakotti palomiehet evakuoimaan rakennuksen.

Pulmat alkoivat, kun Frank Clewer lähti kaupungille pukeutuneena villapaitaan ja synteettisestä nailonista tehtyyn takkiin. Vaatteiden hankautuessa yhteen ne kehittivät suuren sähkövarauksen, jota sankari ei kuitenkaan aluksi itse huomannut.

Mies alkoi kummastella, kun tavaratalon matto hänen kulkureitillään syttyi tuleen. Asian huomasi myös paikan henkilökunta, joka hälytti paikalle palokunnan. Paikalle saavuttuaan palokunta evakuoi rakennuksen nopeasti.

Clewer päätti lopulta mennä pyytämään palomiehiltä apua, kun hän istui autoonsa ja huomasi sulattavansa auton lattialla olevaa muovimattoa.

– Testasimme miehen vaatteet staattisen sähkön mittarilla ja saimme tulokseksi 40 000 volttia. Se on jo aivan lähellä itsestään syttymisen rajaa, kertoi pelastuslaitoksen edustaja Henry Barton.

Palomiehet takavarikoivat kiireellä Clewerin nailontakin. Takista saatiin suuria staattisen sähkön lukemia vielä myöhemminkin.

Tutkijoiden mukaan vaatteiden staattinen sähkö syntyy samalla tavalla kuin salamat saavat alkunsa pilvissä.

– Salaman varaus syntyy, kun pilvet hieroutuvat toisiaan vasten. Kipinän antaa puolestaan pilvien yläpuolella oleva hyvin kuiva ilma, vertaa Sydneyn yliopiston luennoitsija David Gosden.

STT

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic