fbpx
Uutiset

Löfven ei jatka Ruotsin pääministerinä, keskustelut uudesta hallituksesta alkuun ylihuomenna

Jo etukäteen melkein mahdottomiksi leimatut Ruotsin hallitustunnustelut alkavat torstaina, kun Ruotsin valtiopäivien puhemies Andreas Norlén aloittaa keskustelut puoluejohtajien kanssa. Norlén voi yrittää neljästi hallituksen muodostamista, minkä jälkeen edessä ovat uudet vaalit.

Pääministeri Stefan Löfvenin hallitus tuli tiistaina tiensä päähän, kun Löfven hävisi luottamuslauseäänestyksen äänin 204-142. Löfven ei eronnut itse, koska katsoi pääministerin paikan kuuluvan suurimman puolueen puheenjohtajalle. Sosiaalidemokraatit saivat vaaleissa eniten ääniä, vaikka kannatus edellisiin vaaleihin verrattuna vähenikin.

Ensimmäinen tarjokas pääministerin tehtävään lienee maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson.

– Pallo on nyt puhemiehellä, niin se menee. Valtiopäivät on nyt päättänyt, että tämän hallituksen on mentävä, Kristersson kommentoi äänestyksen jälkeen.

Hän kertoi pyrkivänsä rakentamaan mahdollisimman laajaa yhteistyötä, koska tulevat uudistukset vaativat sitä. Kristersson toisti kuitenkin jälleen, ettei ruotsidemokraattien tuki tule kysymykseen.Ruotsidemokraatit heti valmiina hallituksen kaatoonLöfven muistuttikin heti tiedotustilaisuudessaan porvariallianssia ruotsidemokraateista. Väistyvän pääministerin mukaan Ruotsissa on runsaasti ihmisiä, jotka ovat erittäin huolissaan siitä, että ruotsidemokraatit nousisivat hallitusvastuuseen.

– Jos taas porvariblokki yrittää muodostaa vähemmistöhallituksen, he tekevät itsestään täysin riippuvaisia sosiaalidemokraattien tuesta. Pidän erittäin epätodennäköisenä, että sosiaalidemokraatit olisivat neljä vuotta tällaisessa valta-asemassa vaatimatta mitään vastineeksi, Löfven sanoi.

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson sanoi jo ennen äänestystä puolueen olevan valmis räväköihin toimiin.

– Tulemme kaatamaan jokaisen hallituksen, joka ei anna meille riittävää vaikutusvaltaa suhteessa saamiimme ääniin, Åkesson sanaili.

Asiasanat

Menot