fbpx
Uutiset

Löfven sai hallitustunnustelijan tehtävän Ruotsissa

Ruotsin sosiaalidemokraattien puheenjohtaja ja virkaatekevä pääministeri Stefan Löfven on saanut hallitustunnustelijan tehtävän, kertoo Ruotsin valtiopäivien puhemies Andreas Norlén.

Hallitustunnustelijan paikka vapautui, kun maltillisen kokoomuksen johtaja Ulf Kristersson kertoi eilen luopuvansa yrityksestä muodostaa hallitus. Kristersson kertoi Norlénille, että edellytykset hallituksen muodostamiselle puuttuvat ainakin tässä vaiheessa.

Myös Löfvenillä on nyt kaksi viikkoa aikaa yrittää kasata Ruotsiin uusi hallitus.

Löfven sanoi aiemmin maanantaina, että hän yrittäisi muodostaa joko blokit ylittävän koalitiohallituksen tai sosiaalidemokraattien johtaman hallituksen, joka tekee valtiopäivillä blokit ylittävää yhteistyötä.

– Yritämme etsiä ratkaisua, jossa kaikki puolueet hyötyvät yhteistyöstä. Me sosiaalidemokraatit tiedämme, että ne päivät ovat ohi, jolloin meillä oli täysin omanlaisemme enemmistö, Löfven kertoi.“Puolueiden täytyy ryhtyä vaikeisiin keskusteluihin”Puhemies Norlén kertoi, että hän ei halua ottaa paineita ajan kulumisesta, sillä hallituksen muodostaminen ottaa aikansa. Hänestä neljä viikkoa ei ole pitkä aika.

– On kuitenkin tärkeää, ettei prosessia pitkitetä turhaan.

Norlén vetoaa puolueisiin, jotta lukkiutuneesta tilanteesta päästäisiin etenemään ja maahan saataisiin uusi hallitus.

– Puolueiden täytyy ryhtyä vaikeisiin keskusteluihin sisäisesti ja sen jälkeen toistensa kanssa, jotta prosessi voi edetä, Norlén sanoi.

– Muuten Ruotsi ei saa uutta hallitusta, Norlén sanoi.

Hallituksen muodostaminen on vaikeaa, koska porvarit ja punavihreä blokki ovat tasavahvoja. Lisäksi ruotsidemokraateilla on halussaan lähes viidesosa valtiopäivien paikoista.

Norlénilla on neljä mahdollisuutta esittää hallitustunnustelijaa. Jos kaikki yritykset epäonnistuvat, Ruotsissa järjestetään uudet vaalit.


Asiasanat

Menot