Uutiset

Loisti silmät Laura Palmerin

Twin Peaks on kummallinen pikkukaupunki. Kun 51 200 asukkaan paikkakunta saa ihmeteltäväkseen suosikkityttönsä Laura Palmerin murhan, ei mikään enää ole entisellään. Tai sitten on, mutta vasta murhan jälkeen paljastuu kuinka asiat todellisuudessa ovat aina olleetkin.

MTV3 esitti David Lynchin ja Mark Frostin luoman messevän tv-sarjan Twin Peaks ensimmäisen kerran vuonna 1991. Sarja saavutti Suomessakin merkittävän suosion. Nyt Twin Peaks saapuu meillä ruutuihin jo kolmannen kerran.

Tunnelma Twin Peaksissa on outo ja painostava, kalmainenkin. Viehkeä kaunotar Laura Palmer murhataan, löydetään muovisäkkiin käärittynä ja FBI lähettää paikalle agenttinsa Dale Cooperin.

– En ole ikinä nähnyt näin paljon puita, turisee Cooper Twin Peaksiin saapuessaan sanelukoneelleen, jonka orja hän on.
Cooperin kommentti on paljastava, sillä murhatutkimuksissaankaan hän ei näe metsää puilta. Cooper ei epäonnekseen ole mikään varsinainen Leo Olavi Susikoski, joten tutkimukset junnaavat paikallaan.

Cooperin kaverina häärii paikkakunnan oma poika, jonka nimi sopii Twin Peaksin epätodelliseen arkirealismiin hyvin. Sheriffin nimi on presidentillisesti Harry S. Truman.

”Kaikki on twinksin twonksin”

Vaikka murha ei ota selvitäkseen, kaikkea muuta paljastuu – monen sortin merkillisyyksiä ja kummallisuuksia. Twin Peaks on mystinen paikka. Sen katuja ei kukaan mittaile puhtailla jauhoilla täytetty pussi mukanaan. Kaikilla tuntuu olevan jotain salattavaa.

”Everybody’s got something to hide except for me and my monkey”, voisi Dale Cooper laulaa Beatlesia lainaten. Niin omituinen sarja Twin Peaks ei sentään ole, että Cooperilla olisi apina.

Mutta Peppi Pitkätossullapa oli apina. ”Kaikki on twinksin twonksin, tai ainakin heikun keikun”, saattaisi Peppi osuvasti kiteyttää Twin Peaksin sekavasti ankean tunnelman. Niin merkillinen paikka Twin Peaks kuitenkin on, että edes Peppi Pitkätossun ilmestyminen katukuvaan herra Tossavainen kainalossaan tuskin herättäisi ihmetystä.

Twin Peaks on ylistetty sarja, mutta soraääniäkin on kuulunut. Sarjaa on syytetty muun muassa mauttomasta huumorista, liiasta väkivallasta, henkilökuvien kärjistämisestä, niiden omituisuudesta ja ylipäänsäkin pessimistisen maailmankuvan markkinoimisesta.

Peyton Place kohtaa Blue Velvetin

Tummilla sävyillä pelaa myös sarjan musiikki, josta noin 75 prosenttia sävelsi Angelo Badalamenti. Alakuloisuudestaan ja synkkyydestään huolimatta Badalamentin luoman somasti vinksahtaneen soundtrackin ei ole tarkoitus toistaa yksi yhteen sarjan painostavaa tunnelmaa.

David Lynch painotti säveltäjälle, että Twin Peaksissa se mitä katsoja näkee ei saa olla samaa kuin mitä hän kuulee.

Soundtrackin kantavaan teemaan Badalamenti sekoitti tarkoituksella saippuaoopperamaista huttua. Twin Peaks Love Themen pahaenteisen kauniisti mateleva rautalankasaundinen intro saa peräänsä jotain aivan muuta.

Badalamenti kertoo halunneensa yhdistää Peyton Placen ja Lynchin ohjaaman Blue Velvet -elokuvan musiikit. Ohjaaja Lynch ja säveltäjä Badalamenti tekivät yhteistyötä jo Blue Velvetin aikoihin.

Twin Peaksin kolmas uusintakierros starttaa MTV3:ssa maanantaina 1. tammikuuta. Sen jälkeen sarja näkyy sunnuntaisin myöhäisillassa 8. huhtikuuta asti. Myös Subtv kantaa Twin Peaks -kortensa kekoon. Subtv esittää sarjaa lauantaisin alkaen 6. tammikuuta.

STT

Päivän lehti

4.12.2020

Fingerpori

comic