fbpx
Uutiset

Lokakuu pysyy Britannian eroneuvotteluiden takarajana

EU-johtajat eivät ole valmiita siirtämään Britannian eroneuvotteluiden takarajaa marraskuulle. Salzburgissa koolla olevat 27 EU-maan johtajat ovat päättäneet, että neuvottelut erosta yritetään saada valmiiksi suunnitelmien mukaan, viimeistään lokakuussa.

Huippukokouksia johtava Donald Tusk kertoi kokouksen jälkeen, että hän kutsuu ylimääräisen huippukokouksen koolle vain, jos siihen on tarvetta.EU-johtajat puivat jatkoaskelia ItävallassaRatkaisevassa vaiheessa olevat brexit-neuvottelut ovat tänään EU-johtajien käsittelyssä Itävallan Salzburgissa. Maaliskuun eropäivään on aikaa enää puoli vuotta, ja tänään tarkoituksena on arvioida neuvotteluiden jatkoa EU:n epävirallisessa huippukokouksessa.

EU-maat pohtivat ylimääräisen brexit-huippukokouksen järjestämistä marraskuun puolivälin tienoilla.

EU-puolella on toivottu, että erosopimusta olisi voitu käsitellä jo lokakuun huippukokouksessa, mutta brittien sisäpolitiikka sekoittaa jälleen EU:n prosessikaavion.

Britannian pääministerin Theresa Mayn konservatiivit järjestävät syys-lokakuun vaihteessa puoluekokouksen, josta odotetaan suuntamerkkejä Britannian brexit-linjalle.

EU-komissio varoitti kesällä jäsenmaita varautumaan myös siihen, ettei sopimusta Britannian kanssa saada aikaan, vaan maa jättää unionin hallitsemattomasti.

Huippukokouksia johtava Donald Tusk arvioi eilen, että useat erilaiset vaihtoehdot ovat yhä mahdollisia, mutta toivoa on aiempaa enemmän.

– Tänään toivoa on ehkä enemmän, mutta toden totta yhä vähemmän aikaa, Tusk sanoi.

EU-johtajat tapasivat jo eilen illallisella kallion sisään rakennetussa Felsenreitschulen tapahtumakeskuksessa.

EU:ta puolivuotta kerrallaan luotsaavat puheenjohtajamaat järjestävät kaudellaan yhden epävirallisen huippukokouksen. Itävalta on kutsunut EU:n päämiehet ja -naiset Salzburgiin, jossa asialistalle on koottu varsinkin maahanmuuttoasioita.

Britannian pääministeriMaypuhui EU-johtajille illallisella, mutta brexitistä on tarkoitus keskustella kunnolla vasta tänään, ilman Mayn läsnäoloa.


Asiasanat

Menot