Uutiset

Lomaa lapsille ja vanhemmille

Mitä tehdä kesälomalla, kun vanhemmat ovat töissä? Siinä kysymys, jota monen alakoululaisen perheessä mietitään näinä päivinä.

Hämeenlinnan kaupunki tarjoaa ensi kesänä monenlaista toimintaa koululaisille. Valittavana on niin maksutonta kesätoimintaa ja kerhoja kuin maksullisia leirejä ja retkiä. Osa toiminnasta on maksutonta, osasta peritään maksu.

Lähiötyö järjestää yhdessä Hämeenlinnan 4H-yhdistyksen kanssa Nummen ja Katuman lähiökeskusten alueilla asuville koululaisille ohjattua toimintaa arkipäivisin kolmen viikon ajan juhannukseen saakka. Kaikille avoimeen ja maksuttomaan toimintaan ei tarvitse ilmoittautua erikseen.

-Sijoitimme sen heti kesäloman alkuun, koska olemme halunneet auttaa perheitä kesäajan järjestelyissä. Meillä on kesätoiminnasta erittäin hyvät kokemukset aiemmilta vuosilta, kertoo palvelujohtaja Risto Jokinen.

Viime kesänä osallistumispäiviä kertyi kolmen viikon aikana sekä Nummella että Katumalla noin kaksisataa.

-Enimmillään toimintaan osallistui parikymmentä ja vähimmillään kuusi lasta päivää kohden, Jokinen kertoo.

Hänen mukaansa tarvetta toimintaan olisi muuallakin Hämeenlinnassa, mutta toistaiseksi laajentumiseen ei ole ollut mahdollisuuksia.


Kesäkerhot työllistävät kouluohjaajia

Lisäksi Iittalassa ja Jukolassa on tarjolla kesän ajan kesäkerhoja. Toimintaa kokeiltiin jo viime kesänä Jukolassa ja tulokset rohkaisivat laajentamaan tänä vuonna myös Iittalaan.

-Tavoitteena on tarjota lapselle turvallinen ja viihtyisä kodinomainen ympäristö, jossa on aikuinen läsnä. Kesätoiminta mahdollistaa myös lapsen tutustumisen paikallisten yhdistysten ja seurojen toimintaan, palvelujohtaja Marja-Liisa Akselin kertoo.

Iittalassa tehdään tutustumiskäyntejä yhteistyökumppaneiden kohteisiin ja kerhon tiloissa järjestetään pieniä tapahtumia. Jukolan alueella yhteistyö on tiivistä ikäihmisten palveluiden kanssa. Viikkoon sisältyy myös urheiluseuran järjestämää liikuntaa.

Kesäkerhot on suunnattu alakouluikäisille lapsille. Se järjestetään yhteistyössä Hämeenlinnan kaupungin avustajatoiminnan, koulujen ja Kylä kaupungissa -hankkeen sekä yhdistysten kanssa. Akselinin mukaan toiminta työllistää kouluohjaajat silloin, kun koulua ei ole.

-Voi olla, että kesäkerhoista tulee pysyvä rakenne, Akselin arvioi.


500 nuorta matkaa bussilla huvipuistoon

Nuorisopalvelut vie lapsia ja nuoria kesällä erilaisille retkille ja leireille. Kesäkuun alussa järjestetään kahdeksan maksullista retkeä muun muassa huvi- ja vesipuistoihin.

-Ne ovat erittäin suosittuja, niihin osallistuu vuosittain 500 nuorta. Muutamille retkille on vielä tilaa, nuorisotyöntekijä Peter Petro kertoo 1.-7-luokkalaisille suunnatuista päiväretkistä.

Lisäksi tarjolla on heinä-elokuussa kolme maksullista kesäleiriä, jotka järjestetään Kariniemen leirikeskuksessa Valkeakoskella.

-Kesäleiri on mainio tapa viettää kesälomaa. 1.-2.-luokkalaisten ja 5.-7.-luokkalaisten leireillä on vielä muutamia paikkoja vapaana, Petro kertoo.

Myös lasten ja nuorten keskus Arx järjestää kesän aikana toimintaa, esimerkiksi kesäkuun alussa Aimokoulun Tsaarin poppelit -kuvis- ja kässäleirin yli seitsemänvuotiaille hämeenlinnalaisille. Leiri on tosin jo täynnä.

Sen sijaan heinäkuun viimeisellä viikolla Hippaloiden yhteydessä järjestettävien työpajojen paikkamääriä on edellisvuosista lisätty. Hippaloiden lipunmyynti alkaa ensi maanantaina, jolloin ohjelma julkistetaan. (HäSa)

Päivän lehti

18.1.2020