Kolumnit Uutiset

Lomailu alkaa käydä työstä

Näin kolmantena työpäivänä kesäloman jälkeen on ilo huomata, että lomastressi alkaa helpottaa. Tai ei pelkästään loma- vaan kesästressi.

Olen aina pitänyt itseäni kesäihmisenä, mutta tänä vuonna kaikkinainen kesään liittyvä koohotus on alkanut tympiä. Kesästä on tullut suorittamista, ja jos kaikkeen vaadittavaan ei ole aikaa, halua tai varaa, alkaa ahdistaa.

ENSINNÄKIN GRILLAUS, se on aivan ehdotonta kesäpuuhaa. Koko ajan pitäisi grillata, säässä kuin säässä. Grillaus on paitsi terveellistä, myös vertaansa vailla oleva sosiaalinen tapahtuma.

Näinköhän? Todellisuudessahan yksi hikoilee grillin ääressä ja kymmenen odottelee lautanen ojossa. Yksi saa pihvinsä vahvasti hiiltyneenä, toinen hädin tuskin väriä saaneena. Vaikka eihän tosigrillaaja pihveihin tyydy, vaan loihtii gourmet-aterioita kahden euron kertakäyttögrillillä.

Parhaimmillaan grilliruoka on toki hyvää, mieluiten jonkun muun valmistamana. Mutta ei kai silti tarvitse potea huonoa omaatuntoa, jos kokkaa mieluummin sisätiloissa pätevien astioiden ja laitteiden avulla?

TOINEN AHDISTUKSEN aihe on sää tai oikeastaan siihen liittyvä hysteria.

Koko alkukesän saimme seurata iltapäivälehdistä saderintaman etenemistä ja epäluotettavia pitkän ajan sääennusteita. Ahdistuuhan siitä, kun kesä valuu hukkaan sadeveden mukana.

Heinäkuun alun toiveikkuus vaihtui taas uusiin tuomiopäivän maalailuihin, kunnes korkeapaine vihdoin asettui yllemme. Ja saimme lukea tavanomaiset ohjeet siitä, miten selvitä hengissä helteellä. Tämän kesän uutuus vilvoittelurintamalla oli rauhanturvaajien maakuoppa.

Helteen tullen iskikin uusi ahdistus: hellepäiviä ei saa tuhlata tavallisten arkiaskareiden hoitoon, kun pitää nauttia auringosta, uida, mökkeillä, käydä huvipuistossa ja terassilla.

Jo pelkästä luettelemisesta tulee hiki.

TIEDÄN, ETTÄ kesäahdistus syntyy ihan omassa päässä. Kukaan ulkopuolinen ei todellisuudessa aseta kesälle tai loman vietolle minkäänlaisia vaatimuksia, mutta se ei stressatessa lohduta. Kesä on lyhyt, ja siitä haluaisi nauttia täysillä.

Töihin paluu onkin siinä mielessä rentouttavaa, että se helpottaa muita paineita. Työpäivän jälkeen ei ehdi eikä jaksa tehdä muuta kuin toipua lomastressistä.

Päivän lehti

3.4.2020