Uutiset

Lontoon merimieskirkon pappi: Ihmiset alkoivat tarjota turvapaikkaa heti iskun jälkeen

Lontoolaiset alkoivat välittömästi lauantai-illan iskun jälkeen tarjota turvapaikkaa sitä tarvitseville, kertoo Lontoon merimieskirkon johtaja, pappi Marjaana Härkönen.

Ihmiset kertoivat sosiaalisessa mediassa esimerkiksi asuvansa tapahtumapaikan lähellä, tarjoavansa turvapaikkaa ja teetä, ja he lupasivat järjestää tarvittaessa kyydin kotiinsa.

– Sillä tavalla ihmiset onneksi reagoivat tähän, Härkönen kertoo.

Merimieskirkolla seurattiin tapahtumia läpi yön. Henkilökunta tavoitti työtovereitaan, tuttaviaan ja muita yhteisöönsä kuuluvia ihmisiä.

– Ne jotka on tavoitettu, eivät ole olleet alueella. Onneksi meille ei ole mitään sattunut, mutta olemme järkyttyneitä ja murheellisia, Härkönen kertoi aamulla.

Rippikoululaiset ovat turvassa

Merimieskirkolla on meneillään rippikoululeiri, jonka osallistujista muutama on tullut Suomesta. Iskun tapahtuessa ryhmä oli kokoontunut iltahartauteen.

– Siellä yhdessä rippikoululaisten valitseman laulun sanoin toivottiin rauhaa koko maailmaan ja varjelusta, Härkönen sanoo.

Merimieskirkolta on vain kaksi pysäkinväliä London Bridgelle ja Borough Marketille.

Iltahartauden jälkeen yksi työntekijöistä lähti kotiinsa. Pian hän lähetti viestin iskusta ja kysyi, ovatko kaikki kunnossa.

Aamulla Härkönen kävi tervehtimässä rippileiriläisiä. Nuorten koteihin on ilmoitettu, että nuoret ovat turvassa.

”Pyritään palaamaan arkeen”

Lontoossa oli terrori-isku maaliskuussa. Härkönen sanoo, että iskuista toki puhutaan ja niistä ollaan järkyttyneitä.

– Tämän jälkeen en vielä kovin laajasti jutellut ihmisten kanssa. Lontoolainen tapa on, että pyritään palaamaan arkeen ja jatkamaan sitä, ja pyritään olemaan antamatta pelolle ja vihalle valtaa.

Merimieskirkolla jatketaan sunnuntaita normaaliin tapaan. Messu alkaa kello 11 paikallista aikaa.

– Katsotaan, miten ihmisten uskaltavat lähteä liikkeelle ja pääsevätkö liikkeelle, kun liikenne on sekaisin. Täällä ollaan, koko päivän auki ja tavoitettavissa, jos meitä tarvitaan tai halutaan jutella, Härkönen kertoo.

Mainos