Uutiset

Lontoon puukottaja oli vapautunut vankilasta viikkoa ennen hyökkäystä – Äiti puhui poikansa kanssa vain tunteja ennen tekoa

Poliisi ampui sunnuntaina miehen, joka puukotti useita ihmisiä Lontoossa. Hyökkääjä oli tuomittu aikaisemmin terrorismiin liittyvistä teoista.
Poliisin mukaan sunnuntain hyökkäys oli terroriteko. Kuva: FACUNDO ARRIZABALAGA
Poliisin mukaan sunnuntain hyökkäys oli terroriteko. Kuva: FACUNDO ARRIZABALAGA

Lontoossa useita ihmisiä sunnuntaina puukottanut hyökkääjä oli vapautunut vankilasta noin viikkoa ennen hyökkäystä. Hän oli poliisin tarkkailussa, kertoo BBC.

Hän oli saanut reilun kolmen vuoden tuomion terroristisen materiaalin hallussapitoa ja levittämistä vuonna 2018. Hän oli tunnustanut syyllisyytensä 13 rikokseen.

Vapautuessaan mies oli suorittanut tuomiosta noin puolet.

Poliisi kiinnostui miehen toimista keväällä vuonna 2018. Tuolloin hän asui Pohjois-Lontoossa äitinsä ja neljän nuoremman sisaruksensa kanssa. Poliisi pidätti hänet kuukautta myöhemmin.

Poliisin suorittamissa tutkinnoissa miehen tietokoneelta ja puhelimesta löytyi räjähteiden valmistamiseen ja terroristi-iskun tekemiseen liittyvää materiaalia. Lisäksi viestikeskustelujen perusteella hän oli puhunut perheensä ja tyttöystävänsä kanssa radikaaleista näkemyksistään ja halustaan toteuttaa terrori-isku veitsellä.

Mies oli kirjoittanut listan tavoitteita, joita hän halusi saavuttaa elämänsä aikana. Yksi listalle kirjatuista asioista oli halu kuolla marttyyrina.

Poliisi kutsuu terroriteoksi

Poliisi ampui useita ihmisiä kohti puukolla hyökänneen miehen sunnuntaina iltapäivällä Etelä-Lontoon Streathamissa. Miehellä oli päällään räjähdeliivi, joka paljastui väärennetyksi.

Välikohtauksessa loukkaantui kolme ihmistä, mutta kenenkään tila ei ole hengenvaarallinen. Poliisin mukaan kyseessä oli terroriteko, joka liittyi ääri-islamismiin.

Hyökkäyksen tehneen miehen äiti kertoi Sky Newsille, että hänen poikansa oli radikalisoitunut katsellessaan ääri-islamistista materiaalia verkossa. Äidin mukaan radikalisoituminen oli syventynyt vankila-aikana.

Äiti oli tavannut poikansa vain muutama päivä ennen iskua. Hän kertoi Sky Newsille poikansa vaikuttaneen normaalilta. He puhuivat puhelimessa vielä muutama tunti ennen iskua, kertoo BBC.

Maanantaina poliisit eristivät Streathamissa sijaitsevan hostellin, jossa hyökkääjä oli asunut.

Edellinen puukotus marraskuussa

Marraskuussa Lontoossa tapahtui hyökkäys, jossa poliisi ampui miehen, jolla oli väärennetty räjähdysliivi. Hyökkääjä ehti puukottaa kuoliaiksi kaksi ihmistä ja haavoittaa useita ennen kuin paikalla olleet, aseistamattomat ihmiset pysäyttivät hänet.

Hyökkäys tapahtui London Bridgen alueella Lontoon keskustassa.

Menot