fbpx
Uutiset

Lopella ei mullistuksia omasta takaa

Lopella ei tapahdu ensi vuonna suuria mullistuksia ainakaan omasta takaa. Sitä taas ei edes veikata, mitä ulkoapäin tulee.

-Ensi vuoden isoin haaste on ilman muuta epävarmuus kunta- ja palvelurakenneuudistuksesta eli käytännössä kuntarakenteesta, sanoi Lopen kunnanjohtaja Karoliina Viitanen keskiviikkona järjestetyssä budjetti-infossa.

Viitanen kertoo itse odottavansa mielenkiinnolla maan hallituksen linjauksia.

-Olemme tehneet päätökset sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyöstä Hausjärven kanssa, mutta toteutus on jäissä. Meillä on kuitenkin valmius integraatioon ensi vuoden aikana, jos siihen päädytään, Viitanen sanoi.

Ensi vuoden budjetti syntyi Viitasen sekä talousjohtaja Pekka Leppäsen mukaan varsin yksituumaisesti.

Samaa asiaa kiittelee myös kunnanhallituksen puheenjohtaja, kansanedustaja Timo Heinonen (kok.). Hän ei päässyt itse paikalle infoon, mutta lähetti tiedotteen.

Heinosen mukaan juuri solmittu Silmänkäännön työpaikka-alueen maakauppa ohjaa koko kunnan kehitystä hyvään suuntaan.

Kriisikriteereistä täyttyy kolme

Karoliina Viitanen kertoo, että budjetin laadintaa helpotti hallintokuntien kurinalaisuus.

-Raamissa pysyttiin aika hyvin, ja eniten keskustelua syntyi kokonaisuuden kannalta varsin pienistä asioista, kuten Loppi-lisän periaatteista.

Lopen ensi vuoden talousarvion keskeiset tunnusluvut eli vuosikate ja tilikauden tulos ovat molemmat plussan puolella. Myös kunnan lainamäärää saadaan pienennettyä, kuten on tehty jo muutamana vuotena.

-Talouden tasapainotilanne on kuitenkin herkkä. Esimerkiksi kuntayhtymien alijäämät konkretisoituvat jossain vaiheessa. Sairaanhoitopiiriltähän tulee ylimääräinen lasku jo joulukuussa, Leppänen sanoo.

Hän pääsi kuitenkin heijastamaan seinälle taulukon, jonka mukaan Loppi täyttää kriisikunnan kuudesta kriteeristä enää kolme.

-Veroprosenttihan meillä ylittää edelleen kuntien keskiarvon, omavaraisuusaste on alle 50 prosenttia ja suhteellinen velkaantuneisuus yli 50, hän luettelee.

Aiemmin myös kunnan lainamäärä ylitti 50 prosentilla kuntien keskimääräisen lainamäärän, mikä on yksi kriisikunnan kriteereistä, mutta ensi vuonna päästään alle kriittisen rajan.

Lopella investointitahtia on viime vuosina hillitty, sillä hankkeet on jouduttu toteuttamaan lainarahalla. (HäSa)

Menot