Uutiset

Lopella urheiltiin maalla, vedessä ja vähän ilmassakin

Multisport on 1980-luvulla Uudessa-Seelannissa keksitty urheilulaji, joka vaatii suunnistustaitoa, kestävyyttä, taktista osaamista ja sujuvaa liikkumista maastossa eri välinein. Lopella lauantaina käyty Marski Challenge kuuluu lajin keskipitkiin kilpailuihin.

Marsalkka Mannerheimin 75-vuotislahjaksi saama kelohonkainen maja sijaitsee samalla Hämeen järviylängön alueella, jossa myös kilpailun reitti kulki. Miesten kilpasarjassa reitin kokonaispituus oli runsaat 60 kilometriä. Muissa sarjoissa reitti oli lyhyempi, mutta kaikissa sarjoissa juostiin, uitiin, melottiin ja pyöräiltiin. Lisäksi ns. quest-tehtävä koetteli ketteryyttä ja nokkeluutta laittaen kilpailijat mm. kiipeilyhaasteen eteen.

Miesten kilpasarjassa käytiin varsinkin reitin alussa melko tasaista kamppailua voitosta. Ensimmäisinä maalilinjan ylittivät Monkeys Xpressin Tommy Rantala ja Juha Villa. Kaksikko taittoi taivalta kaikkiaan 61,5 kilometriä käyttäen urakkaan aikaa neljä tuntia ja kahdeksan minuuttia.

Karkkilasta kotoisin olevista kaveruksista Rantala asuu nykyisin Järvenpäässä. Kaksikko kilpaili ensi kertaa yhdessä.

– Voitto tuli vähän yllätyksenä. Olen aiemmin kilpaillut sekasarjassa. Juha on suunnistaja, minulla on kilpahiihtäjän tausta. Niinpä nämä eri lajit ovat minulle suhteellisen tuttuja, Rantala selvitti.

– Täytyy sanoa, että keli pelasti. Jos olisi ollut viisikin astetta lämpimämpää, olisin luultavasti nikeltynyt reitille, Villa arveli.

– Uinti oli yllättävän rankkaa. Lihaksi alkoivat lopussa krampata, Villa jatkoi.

– Reitti oli erittäin hyvin tehty ja mm. suunnistusosuudet olivat tarpeeksi vaativia. Ne ovat tässä lajissa joskus vähän turhankin helppoja, Rantala kiitteli.

Lopussa selvät erot

Kakkoseksi sijoittui Salomon Team Finlandin Juha Prittinen ja Tuomas Sovijärvi. Eroa kärkeen kertyi lopulta hieman alle kuusi minuuttia.

– Me jäätiin ihan pystyyn suunnistusosuudella. Valittiin rastien välillä suorempi reitti, mutta jouduttiin kiipeämään kukkulan yli. Lisäksi näillä (voittajaparilla) oli erilainen reittivalinta melonnassa ja me lastattiin kanootti väärin. Niistä ne erot tänään tulivat, Sovijärvi arvioi.

Alussa kärkipaikastakin kamppaillut Hiiltomiehet Teho Peetsu ja Harri Koskinen valitsi melonnassa erilaisen ratkaisumallin. Pari kantoi kanootin maakannaksen yli, mikä sittemmin osoittautui melomista huonommaksi ratkaisuksi. Näin kärki karkasi yli 13 minuutin päähän.

Sekasarjassa täysin omille minuuttiluvuilleen päätyi voittajapari LaKu:n Leena Valta ja Henri Arjanne. Käsi kädessä maalilinjan ylittänyt kaksikko karisti Ilosaaren eläimet, Anna-Kaisa Asikaisen ja Antti Nousiaisen yli 15 minuutin turvin.

– Suunnistuksen jälkeen kakkosena ollut joukkue oli vielä ihan kiinni, mutta questissa he jäivät jonnekin. Melonnassa eroa tuli vielä lisää, Leena Valta kertoi.

Amatööriseikkailijat Skinnarila tuli sekasarjan kolmantena maaliin vajaat kuusi minuuttia kakkossijasta jääneinä.

Kuntosarjan voittoon kiirehtivät Team Hybridin Petri Heinäaro ja Markus Tanskanen. Voittajakaksikko ehti saunaan ennen kuin muita oli edes näköpiirissä, sillä voittomarginaali venähti yli puoleen tuntiin. (HäSa)

Asiasanat

Päivän lehti

20.9.2020

Fingerpori

comic