Uutiset

Lopella vaaleissa ei unohdeta nuoria

Lopen koulukyydit paranevat, Räyskälän leirikeskus herää eloon, kuntaan palkataan toinen nuorisotyöntekijä, nuorten työllistymistä edistävä Työmylly saa toimintarahaa jatkossakin, nuoria kuullaan päätettäessä ja nuorisolaki toteutuu.

Lupaukset annettiin keskiviikkoillan vaalipaneelissa Lopella. Kuulijoiden penkillä istui ehdokkaita ja Työmyllyn vetäjiä ja nuoria sekä neljä aitoa yleisön edustajaa.

Paneelissa pohdittiin kuntalaisten ja erityisesti nuorten hyvinvointia ja syrjäytymisen ehkäisemistä Lopella.

Työmyllyn nuorten ja ohjaajien laatimat kysymykset tenttasivat mielipiteitä harrastusmahdollisuuksista, syrjäytymisen hoidosta, Lopen hyvistä ja heikoista puolista ja koulukiusaamisen kitkemisestä.

Lupaajina paneelissa istuivat demariehdokkaista Joni Lähde ja Sakari Vuorinen, vasemmistoliitosta Vida Kari ja Tommi Kääriäinen, perussuomalaisista Antti Salminen ja Harri Lahtinen, kristillisdemokraateista Pertti Pohjanvuori, kokoomuksesta Mira Eriksson ja Janne Silván, vihreistä Leo Mustonen ja keskustasta Marja Peltomäki ja Asko Niemelä.

Itsenäinen kunta nuorillekin

Seutukunnalla päivänpolttava sosiaali- ja terveydenhuollon järjestäminen sekä toisaalta kuntaliitos Hausjärven ja Riihimäen kanssa pulpahtelivat väistämättä esiin myös nuorten hyvinvoinnin perustekijöinä.

Lopen itsenäisyys, omat päätökset, yhteistyö naapurien kanssa ja lähipalvelujen turvaaminen kuuluivat kaikkien vaaliohjelmaan. Liitosajatusta ei ainakaan lausuttu ääneen.

Lähinnä liitosajatusta oli kristillisten Pertti Pohjanvuori, joka alleviivasi lyhyitä välimatkoja Riihimäelle, jonne voidaan lähteä nuorille tärkeisiin harrastuksiin.

Pohjanvuori sai keskustan Marja Peltomäeltä kipakan vastuksen. Peltomäki muistutti heikoista julkisista yhteyksistä Riihimäelle. Vanhemmat käyvät kaukana töissä, palaavat iltakuudelta kotiin, jolloin kynnys harrastuksiin lähtöön on korkea. Harrastuksia tarvitaan omassa kunnassa.

Kokoomuksen Janne Silván tyhjensi pajazzon lupautumalla nuorisotilojen vapaaehtoiseksi valvojaksi, koska kaikki tilat kärsivät aikuisvalvojapulaa.

Kadulla moikataan naapurit

Kaikki ehdokkaat kehuivat kilvan Loppea, jossa yhteisöllisyys näkyy naapurien tuntemisena, tervehtimisenä ja jutusteluna. Yhteisöllisyys taas on hyvä pohja lähteä puuttumaan syrjäytymiseen ja koulukiusaamiseen.

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämiseen odotetaan edelleen sosiaali- ja terveysministeriön työryhmän esitystä. Loppi haluaa kuitenkin yksimielisesti pitää lääkärit omassa kunnassa. (HäSa)

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic