Uutiset

Lopen ja Hausjärven valtuustot tyrmäsivät isäntäkuntamallin

Isäntäkuntamallista ei löydetty myönteistä sanottavaa sen paremmin Hausjärven kuin Lopenkaan valtuustoissa tiistai-iltana. Molemmat kunnat päättivät jatkaa yhdessä kuntayhtymämuotoisen sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistoiminta-alueen valmistelua.

Hausjärvellä asiasta äänestettiin, sillä vihreiden Auli Laine ehdotti päätösesityksen lisäystä, että seudulla aloitetaan myös kuntaliitosneuvottelut. Päivi Pottonen (sd.) kannatti Lainetta, mutta äänestyksessä muut valtuutetut kaatoivat Laineen esityksen.

Omaa kuntayhtymää valmistelemaan

Valtuustojen päätökset tarkoittavat sitä, etteivät Hausjärvi ja Loppi lähde mukaan Riihimäen isännöimään sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyöhön, vaan valmistelevat omaa kuntayhtymää.

Lopella valtuusto päätti asiasta yksimielisesti kunnanhallituksen esityksen mukaisesti. Keskustan Marja Ukkola ehti kuitenkin tivata muiden valtuustoryhmien kantoja asiaan, sillä hänen mukaansa isäntäkuntamallin vastustamisesta on syytetty etenkin keskustaa.

Myös kaikki muut ryhmät ilmoittautuivat isäntäkuntamallin vastustajiksi. Kunnanhallituksen puheenjohtaja Timo Heinonen (kok.) ihmetteli koko kysymystä, sillä kunnanhallituksen esitys valtuustolle oli myös yksimielinen.

Pattitilanteesta on päästävä

Heinonen myös huomautti, että nyt tehdyn päätöksen jälkeen keskustelu jatkuu.

-Meidän on mietittävä, miten tästä pattitilanteesta päästään. Etsimme toimivaa ratkaisua ja toivottavasti löydämme sen itse. Tai sitten ratkaisun tekevät jotkut muut, hän sanoi.

Valtioneuvosto voi näet velvoittaa Hausjärven ja Lopen isäntäkuntamalliseen yhteistoimintaan Riihimäen kanssa tai Riihimäen jatkamaan kuntayhtymässä.

Marja Ukkola nosti esille myös henkilöstön tilanteen.

-Kuntayhtymän henkilökunta on aikamoisessa liemessä, kun he eivät tiedä, kuka on kohta heidän työnantajansa. Heidät pitää ottaa keskusteluun mukaan nopeasti.

Kuntaliitosesitys Hausjärvellä

Hausjärvellä siis keskusteltiin paitsi sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyökuvioista, myös kunnan itsenäisyydestä.

-Ei ole järkeä, että heitetään hukkaan kaikki se hyvä työ, mitä muutoskuntayhtymän valmistelussa on tehty. Ei tarvita eri portaita, päällekkäisyyksiä ja toimimattomia hoitoketjuja. Kuntaliitos on paras ratkaisu, Auli Laine perusteli esitystään kuntaliitosneuvotteluista.

Lainetta kannattanut Päivi Pottonen huomautti, että kahden kunnan kuntayhtymä olisi väliaikainen ratkaisu, joka sisältää kysymysmerkkejä. Kuntaliitos sen sijaan olisi pysyvä ratkaisu.

Pekka Lokinperä (kesk.) ihmetteli Pottosen kantaa.

-Eihän kukaan tiedä, mihin valtiovalta päätöksissään menee. Jatkuvaa muutosta on luvassa joka tapauksessa.

Vastuu jäisi, päätösvalta menisi

Riihimäen kaupungin ajamaa isäntäkuntamallia arvosteltiin monin sanoin. Heini Ristavaaran (kesk.) mielestä se tarkoittaisi, että kunnalla olisi vastuu palveluista, mutta ei päätösvaltaa.

Esko Ihalainen (kesk.) katsoi, että Hausjärvellä ja Lopella on mahdollisuudet ainakin yrittää jatkoa kahdestaan.

-Mahdollisuudet ovat hyvät, sillä olemme molemmat kasvukuntia. Ei 20 000 asukasta ole ainoa oikea koko, Ihalainen sanoi viitaten valtiovallan vaatimukseen yhteistoiminta-alueen vähimmäiskoosta. Lopen ja Hausjärven asukasluku on yhteensä noin 17 000.

Timo Silvanin (kesk.) mielestä Hämeenlinnan kuntaliitos on osoitus siitä, ettei hallinto kevene eivätkä palvelut parane, ja kustannukset kuitenkin kasvavat.

-Meillä on lisäksi Janakkala-vaihtoehto. Janakkala on enemmän meidän näköinen kunta kuin Riihimäki. (HäSa)