Uutiset

Lopen lampaat alkavat hoitaa Janakkalan perinnemaisemaa

Hakoistentieltä avautuva maalaismaisema kaunistuu entisestään, kun kunnan omistama niitty saadaan arvoiseensa kuntoon. Työhön saavat ryhtyä lampaat tai kyytöt kesällä 2013.

Janakkalan kunta vuokraa noin kuuden hehtaarin alueen laidunmaaksi loppilaisille Hannu ja Mervi Riihenperälle. Näiden on tarkoitus laiduntaa alueella kyyttöjä tai lampaita.

Laidunmaata tarjolla netissä

-Kunnan tavoitteena on ollut jo muutaman vuoden ajan saada alue laidunmaaksi, jotta maisema saataisiin kulttuurimaisemaksi, kertoo ympäristöpäällikkö Heikki Tamminen.

Tamminen laittoi laidunmaasta ilmoituksen laidunpankki-nettisivustolle noin kolme vuotta sitten, ja sen perusteella Riihenperät ottivat yhteyttä kuntaan. Kunnan tekninen lautakunta päätti vuokraamisesta tiistaina.

Riihenperien lampaita ja kyyttöjä on laidunnettu myös esimerkiksi Liesjärven kansallispuistossa Tammelassa.

Valtio tukee maisemanhoitoa

Janakkala ottaa laidunmaasta vain nimellisen sadan euron vuosivuokran. Silti laiduntaminen ei olisi yrittäjille kannattavaa ilman valtion maksamaa maisemanhoitotukea.

Vuokrattava laidun on Hämeen liiton määrittämää arvokasta maisema-aluetta. Alue sijaitsee Hakoistentien varressa Veittostentien ja Räikälänjoen välissä.

-Kunta poistaa alueelta puita ja pensaita, mutta toiminnanharjoittaja huolehtii kaikesta muusta kuten aitauksen ja porttien rakentamisesta, Tamminen sanoo.

Sopimus Riihenperien kanssa tulee voimaan lokakuun alussa, ja laiduntaminen voi alkaa aikaisintaan kesällä 2013.

Eläimet osaksi kesämaisemaa

Uskotko, että laiduntaminen saa aikaan selvän parannuksen maisemaan?

-Ilman muuta. Nyt alueella on erilaista puustoa, pensaikkoa, vattua ja pitkää heinikkoa. Eläimet kaluavat puiden alaoksia ja pitävät heinää matalana. Tavoitteena on perinteinen hakamaa, Tamminen sanoo.

-Ja ovathan kyytöt ja lampaat nähtävyys sinänsä. (HäSa)

Päivän lehti

28.11.2020

Fingerpori

comic