Uutiset

Lopeta jo ruikutus, Kari Tapio

Suositulla iskelmälaulajalla Kari Tapiolla on viinaongelma, josta jokseenkin koko Suomi on hyvin perillä. Miksei olisi, sillä Klabbi on ollut sen verran kumarassa, että hän on joutunut peruuttamaan keikkojaan.

Tähti on tilittänyt juopottelunsa syitä ties kuinka monta kertaa. Samaa levyä hän pyörittää jälleen kerran viikko sitten Ilta-Sanomissa.

Keikan jälkeinen yksinäisyys saa muusikot tarttumaan pulloon. Hotellihuoneessa minibaari on vaarallisen lähellä, Klabbi kertaa kokemuksiaan. Sieltä on kiva hakea juhlamieltä hyvin menneen keikan jälkeen. Jos esitys meni perseelleen, yömyssy puree – yllätys, yllätys! – mielipahaan.

Muusikon riesana ovat myös pitkät keikkamatkat, kertoo Kari Tapio.

Muusikon työ on niin kovaa, että viinan kanssa lutraamiselta ei voi sitten millään ilveellä välttyä. Yksinkertaisen kaavan muodossa asia on pläkkiselvä: hotellihuone + yksinäisyys + minibaari + keikkamatkat = pakko juopotella.

Esimerkkejä kaavan soveltajista löytyy. Edelleenkin Suomen parhaan naislaulajan Laila Kinnusen kohtaloksi koitui alkoholi. Kuten myös edelleen parhaan mieslaulajan Olavi Virran.

Virran tuhoon oli erityisen syyllinen lehdistö, joka kertoi Virran olleen työmaallaan, keikalla, kännissä. Raskauttavaa on vieläkin se, että eniten juovuksissa oli sentään orkesterin hanuristi eikä suinkaan Virta.

Jonkin merkillisen johdonmukaisuuden perusteella siis umpihumalainen soittaja teki juopuneesta Virrasta vesiselvän. Niin se menee, älkää kysykö miksi.

Alkoholi oli myös Armi Aavikon ongelma. Lukuisat otsikot ovat todistaneet, ettei Armi kestänyt julkisuutta. Hänen juopottelunsa syy oli menestys.

Kari Tapio pitää kaksin käsin tarraten kunniassa tähdistä luotua kuvaa. Muusikon elämä on vaeltamista murheiden laaksossa, ihmisten pyyteetöntä viihdyttämistä pakollisen juopottelun hinnalla.

Tähti uhraa itsensä yleisön edessä.

Karitapiot eivät ole ainoita hotellissa yöpyviä reissaajia. Esimerkiksi suuri joukko komennusmiehiä rakentaa parhaillaan Olkiluodossa ydinvoimalaa kaukana kotoa. Myös komennusmiehet joutuvat katselemaan minibaaria.

Klabbin ja komennusmiehen vertaaminen on sikäli harhaista, että iskelmätähti saa keikkailustaan paksun nipun euroja.

Miten voi pärjätä elämässään vaikkapa neljän lapsen yksinhuoltajaäiti. Hänkin on yksin, vastaa lapsista ja joutuu kaiken lisäksi tulemaan toimeen surkean pienillä tuloilla.

Kuinka kummassa hän pystyy kävelemään Alko-nimisen suuren minibaarin ohi sen ovea avaamatta?

Klabbin haastattelussa on kossuannos rehellisyyttä: aina on syy ryypätä.

Niin on. Jos ei ole, viinapiru kyllä ujuttaa syyn minibaaria kohti vilkuilevan päähän. Syyhän se on jo sekin, ettei ole syytä.

Juhannuksena juhannus on syy ottaa. Nyt ei tarvita ankean ammatin tapaisia selityksiä kossupullojen korkkaamiselle.

Klabbin haastattelussa on kossuannos rehellisyyttä: aina on syy ryypätä.

Päivän lehti

11.7.2020