Kolumnit Uutiset

Lopeta nalkutus loman ajaksi

Loma on aika, jolloin monen parisuhteen riidat kärjistyvät. Kun yhteistä aikaa yllättäen on, toisen huonot puolet alkavat näyttää entistä huonommilta. Arkipäiväisistä asioista on helpompi nalkuttaa, kun toinen on kotona koko ajan. Miksi olet tuollainen vätys, tiskit ovat taas pöydällä? Miksi hammastahnatuubi lojuu aina lavuaarin reunalla, eikä kylpyhuoneen kaapissa. Miksi et voi heittää tuota hirveää reikäistä paitaa kahden vuosikymmenen takaa vieläkään pois?

Yleensä lomanalkuttajina toimivat molemmat osapuolet, vaikka kumpikin syyllistää siitä vain toista.

Naimisiin mennyt tuttavani osallistui Facebookissa haasteeseen, jossa tarkoituksena on 30 päivän ajan kertoa uudelle puolisolleen vain positiivisia asioita hänestä, tai mainita niitä muille ihmisille. Pahan puhuminen laitettiin pannaan.

Samaa voisi suositella myös pidempään yhdessä olleille pareille, tai niille, jotka vasta ovat alkaneet tapailla tosiaan. Edes kesäloman ajaksi.

Miksi tällaiseen kannattaisi ryhtyä?

Kansantalouden ja terveydenhuoltokulujen vuoksi, jos ei muuten.

Kööpenhaminan yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan puolison nalkuttaminen kaksinkertaistaa keski-ikäisen kuolemanriskiä. Haittaa tästä on erityisesti miehille.

Tutkimusta varten seurattiin lähes 10 000:ta tanskalaista 36–52-vuotiasta miestä ja naista 11 vuoden ajan.

Nalkutuksen kuunteleminen heikentää elimistön immuunijärjestelmää. Puolison nalkutusta kuuntelevat sairastuvat todennäköisimmin sydänsairauksiin nalkutuksesta aiheutuneen stressin takia. Kuolemanriskin kasvaminen perustuu erityisesti tähän.

Positiivisuus ja tyytyväisyys omaan elämään taas on yhdistetty muissa tutkimuksissa immuunijärjestelmän tehostumiseen, pieneen diabeteksen ja verenpaineongelmien riskiin sekä parempaan ennusteeseen pitkäaikaissairailla.

Ongelmia on kaikilla. Eivätkä ne ilman puhumista myöskään ratkea. Jos toisen arkipäiväinen tapa jättää pyjama makuuhuoneen tuolille nyppii ylivoimaisen paljon, lienee fiksuinta ottaa asia puheeksi, eikä niellä kiukkuaan kolmea tai kolmeakymmentä vuotta. Silloin pyjamatuska on kasvanut liian suureksi.

Asioista puhumisen ei kuitenkaan tarvitse olla nalkuttamista. Kumppanin heikkouksista ei tarvitse huomauttaa vähättelevästi tai tuomitsevasti. On muitakin tapoja tuoda asioita esille kuin ”Miksi sä aina teet noin” tai ”Taasko tuo on tuossa” tai ”Sinä et sitten ikinä viitsi”.

Rauhallinen keskustelu oikeassa tilanteessa voi mahdollisesti viedä ongelmaa paljon enemmän eteenpäin kuin kymmenen vuotta jatkunut tasainen nalkutus.

30 päivää ilman nalkutusta voi tuntua aluksi yllättävän pitkältä. Samalla huomaa, kuinka piintynyt tapa on toiselle turhanpäiväisistäkin asioista valittaminen.

Sanna Heinonen

Päivän lehti

26.9.2020

Fingerpori

comic