Kolumnit Uutiset

Lopetet tai itket ja lopetat

Murros. Sana kuvailee, mitä Hämeenlinnan kulttuurielämässä tällä hetkellä tapahtuu.

Toissaviikolla tilaajajohtaja Markku Rimpelä esitti Tuuloksen kirjaston lakkauttamista. Säästöä olisi koitunut 50 000. Elämänlaatulautakunta kuitenkin päätti toisin, ja nyt etsitäänkin Tuuloksen kirjastolle yhteistyökumppaneita. Jos niitä ei löydy, kirjasto muuttunee osittain omatoimikirjastoksi.

Tuorein käänne on Hämeenlinnan kaupunginorkesterin kohtalo.

Vuonna 2004 Hämeenlinnan kaupunginorkesteri sai Hämeenlinnan kaupungilta 80 000 euroa. Sen jälkeen alamäki on ollut jyrkkä. Viimeiset viisi vuotta kaupunginorkesteria on avustettu 35 000 eurolla vuosittain.

Nyt elämänlaatulautakunta päätti valmistelija Antti Vihisen esittämänä avustaa kaupunginorkesteria 1500 eurolla. Rahalla ei saa edes nuotteja. Summa on silkkaa pilkkaa. Olisivat nyt suoraan sanoneet, että pakatkaa soittimenne!

Maanantaina Kaupunginorkesteri piti kriisikokouksen.

Ei muuten pitänyt ensimmäistä kertaa, sillä kaupunginorkesteri on ollut liipaisimella useita kertoja 2000-luvulla. Aina se on kuitenkin jotenkin selviytynyt ja jatkanut toimintaansa. Se on vaatinut paljon työtä kulisseissa, sopeuttamista ja yhteistyökumppaneita, jotta soittaminen on ollut mahdollista.

Joka kerta on käyty myös keskustelua siitä, tarvitseeko Hämeenlinnan kaupunki kaupunginorkesteria.

Nyt kaupungin kanta on selvä ilman keskusteluakin. Se haluaa lakkauttaa yhden maan vanhimmista maakuntaorkestereista.

Se ei kuitenkaan hiljennä kaupunginorkesteria, joka on tottunut taistelemaan olemassaolostaan. Intendentti Markku Jokinen kertoo valittavansa päätöksestä. Kevät näyttää, mitä valitus tuo tullessaan.

Hämeenlinnassa eletään monessa mielessä murrosta. Kaikki tiivistyy yhteen sanaan: palveluverkkosopimus, joka kattaa alleen lähes kaiken. Tavoite on uudistaa ja samalla säästää.

Teatteri on ollut kaupungin tukien kanssa moneen kertaan paineessa ja sopeuttanut toimintaansa.

Viime syksynä kesäteatteri teki konkurssin. Tilalle löytyi viime viikolla uusi toimija monen vatkaamisen jälkeen. Ensi kesä näyttää, kuinka yleisö löytää Kaupunginpuiston teatterin.

Rahaa jaettavaksi on vähemmän kuin ennen. Sen kanssa on vain opittava elämään, ja kulttuuripuolella keksittävä, mistä muualta tuloja voisi saada. Yhtälö on hankala.

Sopeutumista saattaisi helpottaa, jos esimerkiksi kaupungin esityksistä voisi käydä taustakeskusteluja ennen päätöksiä. Se kuuluu avoimeen päätöksentekoon, jota Hämeenlinnassakin isoon ääneen mainostetaan.

Käytäntö näyttää olevan toisenlainen. Onhan toki lamautus tehokas tapa saada ”vastustaja” hiljaiseksi. Epämieluisat asiatkin voi hoitaa myös kauniisti, mutta sen harva osaa. Helpompi on sanoa rivien välistä: lopeta tai itket ja lopetat.

Päivän lehti

27.11.2020

Fingerpori

comic