fbpx
Uutiset

Loppi avaa ovet selvitysmiehelle

Keskustalaisten tiukasta vastustuksesta huolimatta Loppi ilmoittaa valtiovarainministeriölle olevansa valmis kuntajakoselvitykseen. Kunnanvaltuustossa keskustan vastarinta murtui äänin 20-15.

– Mikään lounas ei ole ilmainen. Jos valtion asettama selvitysmies on asialla, suunta on selvä. Tavoitteena on kuntaliitos. Jos olemme valmiit selvitystyöhön, annamme positiivisen signaalin kuntaliitokselle, totesi keskustan Marja Ukkola.

Selvityksen sijaan keskusta ajoi alueen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisen vauhdittamista.

Marja Peltomäki (kesk.) ihmetteli, miten pienellä virkamiesjoukolla pystytään tukemaan valtion selvitysmiehen työtä ja samalla hoitamaan perustehtävät.

– Selvitys hyydyttää kunnan toiminnot, Peltomäki epäili.

Selvitys ei merkitse kuntaliitosta

Selvityksen puoltajat taas painottivat tiedon saamisen tärkeyttä.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Timo Heinonen (kok.) totesi, että kuntaliitosratkaisuja tehdään vasta, kun saatavilla on riittävän kattavasti perustietoa.

Vasemmiston Marjatta Rautiainen ihmetteli halua asettaa vastatusten sosiaali- ja terveydenhuollon kehittäminen ja kuntajakoselvitys.

– Sote-uudistus tulee joka tapauksessa. Aikanaan ne kytkeytyvät yhteen, mutta nyt niitä on turha asettaa vastakkain.

Kunnanvaltuusto joutui äänestämään vielä toistamiseen, kun Kari Maunula (kok.) esitti osakuntaliitostekstin poistamista lausunnosta.

Länsi-Lopen, Pilpalan ja Hunsalan suuntautuminen muualle pyyhittiin lausunnosta äänin 18-17.

Lausunto jäi muuten voimaan.

Loppi haluaa myös Hyvinkään mukaan

Lausunnon mukaan kolmen kunnan liitos ei riitä Lopelle. Hausjärven, Lopen ja Riihimäen on saatava mukaan Hyvinkää, jotta liitoksesta saavutetaan hyötyä ja maalaiskunnat pidetään elinvoimaisina.

Jollei kuntarakenneuudistus neljän kunnan kesken etene, Loppi odottaa sosiaali- ja terveydenpalvelujen kehittämistä.

Yhteistoiminnan mahdollisuudet halutaan tutkia laajemmalla alueella kuin 20 000 asukkaan väestöpohjalla.

Hyvinkään ja Riihimäen seudun kuuluminen eri maakuntiin ja sairaanhoitopiireihin on kehittämiseste, johon Loppi toivoo valtion taholta selvyyttä.

Loppi edellyttää, että kuntien liitosta tutkitaan neljän kunnan alueella sisäasiainministeriön selvitysmiehen voimin. Seutukunnan kuntien ei kannata käynnistää kuntajakoselvitystä yhteisvoimin. (HäSa)

Menot