Uutiset

Loppi ei usko, että 20 000 asukkaan vaatimus olisi ehdoton

Lopen valtuutetut keskustelivat vain vähän ennen kuin päättivät yksimielisesti perustaa Halon eli kuntayhtymän, jossa Loppi ja Hausjärvi vastaavat yhdessä sosiaali- ja perusterveydenhuollon tehtävistä.

Halo on samalla lopullinen kielteinen vastaus Riihimäelle, joka olisi tarjonnut kahdelle naapurikunnalleen isäntäkuntamallia.

Isäntäkuntamallista kustannuksia

Vilho Tuomi (vas.) sanoi, että isäntäkuntamallista on huonoja kokemuksia palo- ja pelastustoimessa.

-Kustannukset siellä ovat nousseet niin, että sillä rahalla voitaisiin Lopella pyörittää vakituista palokuntaa. Näin helposti käy, jos isäntäkuntamalli hyväksytään.

Sakari Vuorinen (sd.) sanoi toivovansa, ettei ”meitä lyödä Halolla päähän”.

-Viime kokouksen jälkeen alkoi rumba mediassa, ja valtiovallan edustaja mollasi meitä tv:ssä, kunnanhallituksessa istuva Vuorinen kertasi.

Varavaltuutettu Juhani Rautiainen (kok.) kysyi, onko valmistelua tehty puitelain vai uuden rakennelain perusteella.

Kunnanjohtaja Karoliina Viitanen vastasi, että tulevasta rakennelaista ei ole kirjoitettu vielä riviäkään.

Paras-lain mukaan mennään

-Valmistelu on tehty voimassa olevan Paras-puitelain mukaan. Ratkaisumme ei vastaa tämän lain väestöpohjavelvoitetta, mutta lain sisältöä se vastaa eli sosiaali- ja terveydenhuolto hoidetaan yhdessä.

-Ilmeisesti valtiovallallakin on se oletus, että kaikki eivät täytä väestöpohjavelvoitetta, koska siitä pyydettiin perustelut.

Kari Maunula (kok.) huomautti, että 17 100 (eli Lopen ja Hausjärven yhteenlaskettu asukasluku) on pyöristettynä tuo vaadittu 20 000 asukasta.

Aimo Alho (kok.) toi esiin vapaa-ajanasukkaiden määrän, joita Lopella on yli 3 200. Tämä seikka tuotiin esiin myös esityslistalla.

Kunnanjohtaja sanoi uskovansa, ettei 20 000 asukkaan raja ole lopulta kaiken a ja o.

-Kahden tai kolmen viikon kuluttua tiedämme tästä ehkä enemmän.

Valtuusto päätti anoa valtioneuvostolta poikkeusta tuosta 20 000 asukkaan väestöpohjasta.

Lautakuntiin muutoksia

Lisäksi valtuusto päätti kahdesta lautakuntapaikkamuutoksesta. Raili Vuorinen (sd.) pyysi eroa kasvatus- ja sivistyslautakunnan jäsenyydestä, koska hän työskentelee tuon lautakunnan alaisuudessa lastenhoitajana.

Asia ratkaistiin niin, että Vuorinen ja puoluetoveri Ossi Kollin vaihtavat lautakuntia. Kollin pyysi eroa perusturvalautakunnasta. Vuorinen valittiin perusturvalautakuntaan ja Kollin puolestaan kasvatus- ja sivistyslautakunnan jäseneksi. (HäSa)