Uutiset

Loppusuoran kiriherkkyys ratkaisee voittajan

Sosiaalidemokraatit ja keskusta näyttävät usean eri mielipidemittauksen mukaan vakiinnuttaneen asemansa maan suurimpina puolueina. Yleisradion radiouutisten Taloustutkimuksella teettämä, maanantaiaamuna julkaistu selvitys lupaa sosiaalidemokraateille 25,1 prosentin kuntavaalikannatuksen, keskustalle 24,1 prosenttia.

Kokoomuksen kannatuslukemat näyttävät puutuneen alle 20 prosentin. Tuorein mittaus lupaa johtavalle oppositiopuolueelle 18,4 prosentin ääniosuuden. Puolue on tosin petrannut asemiaan syyskuun lukemista, jotka olivat 17,8 prosenttia.

Yleensä gallupeissa menestyneet vihreät saivat lokakuun mittauksessa kannatuksekseen 9,3 prosenttia, joka on alhaisin pitkiin aikoihin. Vasemmistoliitto on kirinyt vihreiden rinnalle, jopa edelle.

Kuntavaalien loppusuoralla asetelma näyttääkin selvältä. Maan suurimman puolueen asemasta kamppailevat demarit ja keskusta. Muutamaa päivää ennen vaaleja sosiaalidemokraatit ovat edellä, mutta puolueiden ero mahtuu virhemarginaalin sisään.

Eduskuntapuolueiden puheenjohtajat käyvät torstaina keskenään televisiossa suuren vaalikeskustelun, mutta se tuskin suuresti vaikuttaa äänestäjien mielipiteisiin. Vaalit ovat jo käynnissä, ennakkoääniä on annettu edellisvaaleja enemmän.

Kunnallisvaalit ovat leimallisesti paikallisvaalit, joihin teemat haetaan läheltä kansalaisten arkielämästä ja kotikunnan päivänkohtaisista asioista. Puolueiden vaalijulistukset ja -ohjelmat ovat toki taustalla, niiden teemoja on sovitettu paikallisiin oloihin.

Toistaiseksi perin värittömänä ja laimeana vellovan vaalitaistelun kestäessä kunnalliset peruspalvelut, niiden laatu, saatavuus ja hinta ovat nousseet muiden teemojen edelle. Jokainen puolue ja ehdokas on julistautunut palvelujen kannattajaksi, pienet erot löytyvät tavasta tuottaa niitä. Sosiaalidemokraatit vierastavat palvelujen ulkoistamista, keskusta ja kokoomus suhtautuvat asiaan myönteisesti. Keskustan puoluesihteeri Eero Lankia varoitti lehtihaastattelussa sotkemasta puoluepoliittitista ideologioita palvelujen tuontoon. Hän on oikeassa, sillä ei ole olemassa yhtä ja ainoata oikeata tapaa tuottaa palveluja. Tilanne vaihtelee kunnittain eikä mitään palvelumallia ole syytä sulkea ennalta ehdottomasti pois. Kuntalaiset arvostavat hyvää palvelua eikä heille ole kynnyskysymys, kuka sen tuottaa.

Se, mikä puolue kirii kunnallisvaalien voittajaksi, on ensisijassa imagovoitto. Hallitusyhteistyöhön sillä ei ole vaikutusta. Joissakin kunta-alan järjestöissä voittaja saa valita mieleisensä johtopaikat, mutta kuntien arkielämään vaalituloksella on kovin vähän vaikutusta.

Vilkkaan ennakkoäänestyksen perusteella on odotettavissa, että äänestysprosentti kohoaa neljän vuoden takaisesta 55,9 prosentista yli 60 prosentin. Edellisissä kuntavaaleissa kansalaisten äänestysinto oli poikkeuksellisen vaatimaton, demokratian näkökulmasta jopa kiusallisen alhainen.

Päivän lehti

6.8.2020