fbpx
Kolumnit Uutiset

Loppuu se loma sinultakin

Heinäkuu on Suomen lomakuukausi, mutta alkukesästä lomansa aloittaneet alkavat jo pian palata sorvin ääreen.

Näin tapahtuu ainakin Hämeen Sanomien toimituksessa, jossa suuri vuoronvaihto on edessä viikon kuluttua.

Rituaaliin kuuluu, että lomalle vasta lähtevät kuittailevat ilkikurisesti lomansa jo viettäneille. Vastakuitti on luvassa syksyn kynnyksellä, kun palaajille todetaan lakonisesti, että loppui se loma teiltäkin.

Tutkimusten mukaan loman terveys- ja hyvinvointivaikutukset ovat kiistattomat.

Usein myös kuulee sanottavan, että lomalla pitäisi saada olla vähintään kolmen viikon jakso kerrallaan. Tämä oikeus jopa kirjattiin viime keväänä solmittuun lehtitoimittajien työehtosopimukseen.

Loman pituudella on toki merkitystä, mutta vielä merkittävämpää on, että lomalla työasiat oikeasti unohdetaan ja eletään ilman minuuttiaikataulua.

Hyvä lomanaloitustapa on irtautua edes muutamaksi päiväksi arkisista askareista esimerkiksi lomamatkan avulla.

Myös työkännykkä pitäisi jättää pöytälaatikkoon, läppäri sulkea ja jättää jatkuva sähköpostien vilkuilu sikseen. Kuinka monelta mahtaa onnistua?

Jos tietokoneen salasana on töihin palatessa päässyt unohtumaan, on loma täyttänyt tehtävänsä.

“Jos johtaja ei lomaile, hänestä tulee joko hirviö tai sääliö.” Näin nasevasti luonnehti yritysvalmentaja Jari Sarasvuo viitisen vuotta sitten Helsingin Sanomien artikkelissa. Uskon, että tässä on vinha perä.

Valitettavan usein pomot luulevat olevansa korvaamattomia ikiliikkujia. Yhtä soittoa jatkuvalla työputkella saatetaan jopa rehennellä.

Totuus kuitenkin on, että työputkessaan stressaantuneena ärähtelevä esimies saattaa heikentää koko työyhteisön hyvinvointia. Pomon lomailu on kaikkien etu.

Työterveyslaitos on huolestunut siitä, että yhä useampi työllistää itse itsensä, jolloin lomailu voi jäädä vähiin. Tilanne on tuttu esimerkiksi maatalousyrittäjille ja omaishoitajille.

Myös monet pätkätyöntekijät saattavat jäädä ilman yhtenäistä, rentouttavaa ja palauttavaa lomajaksoa.

Heidän lohdukseen saksalainen tutkijatohtori Jessica de Bloom korostaa, että tärkeintä on viettää lomaa säännöllisesti työvuoden aikana. Muutaman päivän irtiottokin auttaa palautumaan.

Silti loman jälkeenkään ei kannata tuudittautua uskoon, että sen turvin jaksaa paiskia koko pitkän talven. Työterveyslaitos muistuttaa, että levon ja työn on oltava tasapainossa myös muulloin.

Sattuneesta syystä aion piakkoin jättää lehden lukemisen, uutisten seuraamisen, sivujen taittoratkaisujen miettimisen sekä virheiden kyttäämisen toistaiseksi hieman vähemmälle. Palatessani lupaan vastata työkaverien kuittailuihin hymy suupielissä.

Menot