Kolumnit Uutiset

Loppuuko vuokralääkärikuppaus vihdoin?

Olen asiasta ennenkin tällä palstalla avautunut, mutta vihdoin kajastaa valoa tunnelin päässä. Yhteiskunta näyttää aidosti heräävän veroparatiiseja hyödyntävien reppulääkärifirmojen veren imemiseen.

Dominopalikat lähtivät kaatumaan, kun maan suurimman sairaanhoitopiirin eli HUS:n alueen terveyskeskukset tekivät muutama viikko sitten hienon ja erittäin rohkean linjauksen, että normaalissa vastaanottotoiminnassa ei enää jatkossa käytetä vuokratyövoimaa. Jokainen terveydenhuollon kustannuksia ja laatua seurannut asiantuntija sekä päättäjä ymmärtää päätöksen perusteet sataprosenttisesti, ellei ole täydellinen idiootti tai yksityisen terveydenhuoltobisneksen lieassa.

Riskinä on, että monet pienet terveysasemat joudutaan sulkemaan väliaikaisesti, sillä ne pyörivät paikoin täysin vuokralääkäreiden varassa.

Reppufirmojen ikeeseen on lähes poikkeuksetta jouduttu pakon edessä, ei siksi, että se olisi koettu jotenkin tehokkaana tai järkevänä vaihtoehtona.

Kokonaisvaltaisiin terveysasemien ulkoistuksiin on vielä oltu paikoin tyytyväisiä, mutta väitän, että niilläkään paikkakunnilla ei ole tutkittu kokonaiskustannuksia.

Yksityinen toimija voi saada helposti toiminnan näyttämään tilastollisesti tehokkaalta, kun ei kiinnitä huomiota ennaltaehkäisyyn, muuttaa vastaanottoajat varttiin ja pistää järjestelmällisesti potilaat pois käsistään – lähetteellä erikoissairaanhoitoon.

Potilaskin saattaa olla tyytyväinen päästessään nopeasti, mutta usein tarpeettomasti sairaalahoitoon. Yhteiskunnalle turha lähete maksaa järjettömästi ja aiheuttaa jonoja niille, jotka aidosti ja kipeästi tarvitsisivat erikoislääkärin palveluja.

Ammattikunnan sisällä vuokrabisnes on johtanut ymmärrettävään palkkakateuteen. Ei juuri kasvata kenenkään työnsä osaavan lääkärin motivaatiota, kun kaitsettavaksi tulee kandi, joka pahimmillaan voi saada jopa tuplaliksaa osaamattomuudestaan.

Lääketieteen opiskelijoille ja vastavalmistuneille tilanne on ollut tietysti kultakaivos. Viikonlopun päivystyksestä hevon kuusessa voi kuitata viikon palkan kaupungissa.

Opiskelijoiden osalta tie nousee pystyyn ensi syksystä lähtien, koska Tampereen yliopisto päätti juuri, ettei yksityisen työnantajan palveluksessa tehtyä työtä voi enää lukea hyväksi opintoihinsa.

Yliopisto ei perustellut päätöstään kuntia kohtaan harjoitetulla taloudellisella riistolla, vaan pelkästään laadulla. Kun työ on lyhytjänteistä, eikä koulutus ole organisoitua, ei opiskelija opi.

Jos muissa sairaanhoitopiireissä ja yliopistoissa uskalletaan lähteä suurten kelkkaan, terveydenhuoltomme tervehtyy huomattavasti. Kunnissa on arkipäivää, että reppulääkärien palkasta ja tasosta turhautunut henkilöstö vuorotellen pistää ylilääkäreitä selkä seinää vasten ja uhkaa irtisanoutua, jos ei palkka nouse useilla tuhansilla euroilla.

Jos ei oma kunta ole maksanut, yleensä naapurista on löytynyt paikka juuri niillä ehdoilla, jotka on kehdannut sanella.

Viimeistä korttia ei ole kuitenkaan katsottu. Lääkäriliitto on Suomessa varsin merkittävä vallankäyttäjä.

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic