Uutiset

Lopun alun juhlissa katsottiin tulevaisuuteen

Yhteiskoulun viimeisen lukuvuoden kunniaksi järjestetyt, lauantaihin asti jatkuvat Häätäjäiset aloitti entisten, työelämässä menestyneiden yhteiskoululaisten paneelikeskustelu.

Tämän päivän lukiolaisista ja entisistä oppilaista koostuvan yleisön esittämin kysymyksiin olivat vastaamassa Outokumpu oy:n ylilääkäri Markku Huvinen, tutkimusprofessori Jari Liski Suomen ympäristökeskuksesta, EU-parlamentaarikko Sirpa Pietikäinen, asiakkuuspäällikkö Hannele Piipari Salesforce oy:sta sekä Sampo pankin johtava neuvonantaja Lauri Uotila.

Pisimpään panelisteista oppilaitoksen pulpettia oli kuluttanut Lauri Uotila, joka yhdeksän Hyk:n vuoden jälkeen kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1965.

– Tuplasin lukion ensimmäisen. Nykyäänhän on mahdollista valita etukäteen käyvänsä lukion neljässä vuodessa, mutta silloin oli tapana jäädä luokalleen, Uotila nauratti yleisöä.

Työelämässä tarvitaan kaikkia

Erityisesti yleisö oli etukäteen jättänyt panelisteille kysymyksiä työelämästä ja sen vaatimuksista.

Panelistit pääosin allekirjoittivat yleisen käsityksen työelämän tahdin kiihtymisestä ja vaatimusten lisääntymisestä.

Markku Huvinen muistutti, että tietyt perusasiat työelämässä eivät muutu, vaikka maailma ympärille kiihdyttäisi tahtia.

– Ihminen tauteineen ei ole juuri muuttunut, vaikka lääketiede koko ajan kehittyykin.

Helena Piipari rohkaisi lukiolaisia olemaan rohkeita ja ahkeria, vaikka selvä lukion jälkeinen toimintasuunnitelma puuttuisikin.

– Yhtäkään niistä ammateista, joissa olen toiminut, ei ollut edes olemassa opiskellessani lukiossa. Elämä on sattuman satoa, Piipari vastasi kysymykseen tiesikö hän lukiolaisena, mitä haluaisi opiskelujen jälkeen tehdä työkseen.

Kysymykseen, millaisia ominaisuuksia työelämässä tarvitaan, lähes tyhjentävän vastauksen antoi Sirpa Pietikäinen.

– Kannattaa pyrkiä siihen, mikä on itselleen luontevaa. Työelämässä tarvitaan sosiaalisia lörppöjä, suurten linjojen generalisteja kuin pikkutarkkoja sammalen tutkijoita.

Yleisössä istuneille nuorille naisille Pietikäisellä oli erityisiä terveisiä.

– Muistakaa luottaa itseenne, liittoutua ja näyttää närhen munat, niin ehkä tasa-arvo voi olla täyttä totta työelämässä 20 vuoden kuluttua.

Ranskan opinnoilla Europarlamentissa

Yleisö kiinnostivat tietysti panelistien parhaat muistot kouluvuosilta. Sirpa Pietikäinen muisteli ranskan kielen tunteja, joiden opeille hänellä on käyttöä työssään jatkuvasti.

– Niillä pohjilla menen Europarlamentissa tänäkin päivänä.

Jari Liskin mieleenpainuvin koulumuisto oli viimeisestä päivästä lukiolaisena.

– Kyllähän se lukion loppuminen oli parasta. Muistan, miten seisoimme ystävien kanssa koulun pihamaalla, homma oli hoidettu ja olo huoleton.

Häätäjäisten ohjelma jatkuu tänään perjantaina taidepäivällä, joka tuo koululle joukon taiteiden parissa työskenteleviä entisiä oppilaita kertomaan työstään ja vetämään työpajoja. Lauantaina vuorossa on koululla järjestettävä päiväjuhla, sekä lähes 400 entistä hykkiläistä keräävä iltatilaisuus Aulangolla. (HäSa)