Uutiset

Lordi ryntää Ateenaan tuore kultalevy kainalossaan

Lordi käänsi ”ämpäripäiden” kitinän voitokseen.

Kansainväliseen mediaan ryminällä tunkeutunut Suomen euroviisuedustaja Lordi suuntaa Ateenaan loppuviikosta. Ennen kohuttua matkaa herra Lordi ryhmänsä kanssa ehti kumartaa kultalevyn albumista Arockalypse ja voittaa Hard Rock Hallelujah -kappaleellaan kaikkien aikojen suomalaisen euroviisun tittelin lauantaina.

Lordi alias Tomi Putaansuu kiittelee kultalevystä etenkin hirviöryhmän lähettämistä Ateenaan mananneita tahoja.

– Ei sillä ole niin väliä mitä puhutaan – pääasia, että puhutaan. Silloin tulee kultalevyjä. Ja minulle sopii hyvin, että Arockalypse myisi vieläkin enemmän, Lordi myhäilee.

Lordi löytää villisti kiehuneesta euroviisukeskustelusta myös rasittavia piirteitä. Hirviöveijarin on vaikea käsittää, että jopa kirkon suunnalta on kantautunut julmaa kritiikkiä. Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan eräs Suomen ortodoksisen kirkon isä pitää pyhäinhäväistyksenä sitä, että bändi ottaa nimekseen Lordi. Kritiikkiä ja paheksuntaa on toki riittänyt monelta maalliseltakin taholta.

– Kitisevät suorastaan veren maku suussa, Lordi määrittelee bändinsä imagoon sopivasti.

– Tässä on nyt kuullut kaikenlaista p:njauhantaa. Ihmiset alkavat puhua asioista, joista he eivät mitään ymmärrä. He eivät tiedä musabisneksestä mitään, muttei heillä myöskään ole aikomustakaan tutustua siihen. Silti heidän tuntuu olevan pakko avata suunsa. Tekisi mieli kysyä näiltä ämpäripäiltä, että ”oletko nyt varmasti oikeassa?” Ja myös, että ”onko omatuntosi puhdas?” Meillä nimittäin ainakin on.

Uutistoimisto Reutersin haastattelussa Lordi kertoi, että jos on pakko valita Jumala tai paholainen, hän valitsee ehdottomasti Jumalan.

– Jokainen järki-ihminen valitsee Jumalan. Ja hyvän sijasta pahan. Kai sitä mieluummin menee kuuntelemaan harppujen sulosointuja kuin johonkin, jossa on jatkuvasti yhtä kuuma kuin saunassa, Lordi mietiskelee.

Raskaan rockin Uuno Turhapuro

Lordilla on meinannut pari kertaa lehtiä lukiessa mennä perinteiset aamupekonit väärään kurkkuun. Joidenkin mielestä on kammottavaa, että Suomea edustaa viisufinaalissa monstereiksi naamioitu ryhmä. Sitäkin on pidetty pahana, että yhtye ei mene lavalle ”omilla naamoillaan”. Tämä ei kuitenkaan ole Ateenassa mikään uusi ilmiö. Antiikin Kreikan teatterin näyttelijöillä oli naamiot kasvoillaan.

– Sellainen ihminen, joka ei ymmärrä show’n ja oikean ihmisen eroa, on tyhmä elukka. Eihän kukaan luule, että Vesa-Matti Loiri kotonaan käyttäytyy tai näyttää samalta kuin Uuno Turhapuro. Samoin en minäkään kotona näytä Lordilta enkä myöskään heiluttele siellä moottorisahaa.

– Joidenkin ihmisten maailmankuvaan ei tällainen Lordi-ilmiö mahdu, eikä heidän kapasiteettinsa myöskään riitä sitä käsittelemään. Silloin voisi olla hiljaakin, Lordi puhisee.

Lordi muistuttaa Eurovision laulukilpailun olevan vain yksi tv-ohjelma, ei sen enempää.

– Eurovision laulukilpailu ei nosta bensan hintaa eikä aiheuta vuokrankorotuksia. Joten miten se voi joillekin olla niin tärkeä asia? Ulkomaisen median meistä tekemien juttujen kulma on ollut nimenomaan siinä, kuinka paljon meitä on Suomessa paheksuttu. Mutta kitiskööt. Tällä hetkellä kaikki julkisuus kääntyy lopulta meidän eduksemme, Lordi muistuttaa.

Tulevaisuutta ei voi ennustaa

Lordi sanoi maaliskuussa ennen Suomen euroviisufinaalia, että kotimaan karsinta on pahin kanto kaskessa. Jos yhtye selvittää sen, Ateenassa voi tapahtua melkein mitä tahansa.

– En lähde veikkaamaan sijoitustamme. Se olisi paitsi turhaa myös typerää. Jos läpäisemme semifinaalin, se on meille jo voitto. Me edustamme Ateenassa Lordia ja Suomea, mutta myös koko Euroopan hevikenttää.

– Meiltä on jo kyselty, että tuletteko sitten epäonnistumisen jälkeen kotiin häntä koipien välissä ja p:t housussa. Emme tule. Kävi miten miten kävi, tämä euroviisupaketti on meille voitto jo nyt.

Herra Lordin ajatteleminen konkreettisesti p:t housussa tarjoaa melkoisen vision.

– Kyllä, sitä pitää tällä maski- ja vaatetuspolitiikalla yrittää välttää loppuun asti, Suomen euroviisuedustaja huvittuu. (STT)

Mainos