Uutiset

"Lordin voitto oli bändin voitto"

Heavyguru ei koe Lordin menestystä koko genren menestykseksi.

Raskaan rockin asiantuntija Jone Nikula pitää Lordin euroviisuvoittoa hienona asiana. Nikula ei kuitenkaan näe voiton avaavan suoraa väylää maailman heavybändien eturiviin.

– Lordin Hard Rock Hallelujah on euroviisu, jota heterokin voi kuunnella, suorasanaisena tunnettu Idols-tuomari kiteyttää.

– Kappale erottui joukosta ja sai taatusti myös protestiääniä. Lordin voitto oli bändin voitto, ei niinkään koko metalligenren voitto. Ja ehkä se oli voitto myös euroviisuformaatille. Se on kaivannut uudistamista jo pitkään.

Nikula näkee ristiriitaisena tilanteen, jossa kaikki muu kaupallistuu, mutta Eurovision laulukilpailun järjestävät tahot – eri maiden yleisradiot – eivät.

– Media ei koskaan ole ollut kaupallisempi kuin nyt, joten yleisradiot joutuvat etsimään rooliaan.

– Tähän saumaan osuu sitten Lordin tapaisen artistin voitto Euroviisuissa, vaikka en lähtisikään viemään Lordia ja Euroviisuja osaksi yleisradioiden muuttumista. Mutta ainakin Lordin voitto todistaa yhden asian. Mikä näyttää pahalta, ei välttämättä olekaan sitä, Nikula sanoo.

”Yhden tempun ihme”

Nikula näkee Lordin maailmanvalloituksen esteenä yhden ongelman.

– Lordi on kuitenkin niin sanottu yhden tempun ihme. Kun on nähnyt Lordin kerran keikalla, sen on sitten nähnyt. Pystyykö artisti uudistumaan, ja jos pystyy niin miten? Vai pysyykö se kuminaamari samana loputtomiin, toimittaja-kirjailija mietiskelee.

Nikulan mielestä Lordilla on käytössä paljon ulkomusiikillisia elementtejä samalla tapaa kuin esimerkiksi Rammsteinilla.

– Näin Rammsteinin viime kesän aikana kolmella keikalla. Ensimmäinen niistä tuntui vaikuttavalta, toinen kiinnostavalta, mutta kolmas ei enää juuri miltään. Pystyin kolmannella keikalla katsomaan kellosta, että ’jaaha, minuutin päästä on sitten sen tai tuon tempun vuoro’.

– Ja kun minuutti oli kulunut, niin sieltähän se temppu tuli.

”Kurinalainen kuin Alice Cooper”

Nikula vertaa Lordia myös monsterirockin ehdottomiin pioneereihin lukeutuvaan Alice Cooperiin.

– Lordi on hauskuudessaan kurinalainen kuten Alice Cooperkin. Lordi on loistava lanseeraus ja Tomi Putaansuu on miettinyt näitä asioita vuosikausia. Sillä on varmasti jo pari seuraavaakin albumia mietittyinä. Mutta kun me kuluttajat olemme niin huonoja sitoutumaan. Siinä on ongelma, Nikula ennakoi.

– Mutta nyt odotan kaikkein suurimmalla mielenkiinnolla sitä, miten Lordia ennen kisaa paheksuneet ja sättineet ihmiset ja tahot pystyvät säilyttämään kasvonsa. Etteivät vain syyllistyisi nyt voiton tultua mielistelyyn, Nikula virnistää. (STT)