Uutiset

Lotatko herrastyttöjä

Lauantaina 3.12.2005 oli tässä lehdessä Heikki Ikosen arvio Lupaus -elokuvasta. Siinä yhteydessä hän sanoo, että ”lotat yleensä olivat herrastyttöjä, lähtöisin ylemmistä yhteiskuntaluokista”. Mihinkähän tämä väite perustuu? Sitä eivät tue lukemani lottahistoriat, ei myöskään arkitodellissuus. Tuskin se on ollut totta edes täällä Hämeessä, missä tunnetusti luokkaerot ovat olleet suuria.

Olen lähtöisin Rovaniemen liepeiltä ja omassa kotikylässäni oli useita lottia, osa jopa rintamalla kaatuen, eikä ketään heistä voinut mitenkään ”herrastytöiksi” sanoa.

Pienviljelijäperheistä he olivat, täkäläisittäin katsottuna osa jopa mökintyttöjä. Sama pätee laajan sukuni moniin serkkuihin, jotka lottatehtävissä toimivat, kuka rintamaoloissa, kuka kotirintamalla. Sillä tuskinpa opettajia tai tullimiehiä edes silloin pidettiin herrasväkenä, maanviljelijöistä ja puutarhureista puhumattakaan.

Sitäpaitsi, kun ajattelee Lottajärjestön laajuutta, noin 200 000 naista ja sotienvälistä yhteiskuntarakennetta, agraari-Suomea, niin siinäkään suhteessa väite ei voi pitää paikkaansa. – Herrastyttöjä mitenkään väheksymättä mutta yleistämistä hämmästellen:

Raija Asikainen

Janakkala

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic