Uutiset

Lottohuijarit vievät rahat ja henkilöllisyyden

Saitko sähköpostin, jossa sinun kerrotaan voittaneen kansainvälisessä lotossa pääpalkinnon? Onneksi olkoon, olet huijausyrityksen kohteena!

Kesän myötä ns. lottohuijaukset ovat vilkastuneet huomattavasti. Huijarit lähettävät satojatuhansia tekaistuja voittoilmoituksia sattumanvaraisille vastaanottajille.

Jopa miljoonan euron ylimääräisen kesälomarahan saisi tilille helposti. Tarvitsee vain antaa henkilötiedot, maksaa voiton suuruuteen nähden mitätön käsittelymaksu ja odotella ikuisesti palkintoa saamatta.

Seitsemän numeroa ja luottokorttihuijaus

Lottohuijauksessa luotetaan ahneuteen. Vaikka vastaanottaja ei ole koskaan osallistunut mihinkään arvontaan, haluaa hän antaa kaiken apunsa saadakseen tarjotun voiton.

Lunastamisyritykset saattavat kuitenkin tulla kalliiksi. On ”käsittelymaksuja” ja ”veroja”, jotka on maksettava kilpailun järjestäjälle. Näitä pakolliseksi luonnehdittuja kuluja ei tietenkään voi vähentää suuren päävoiton arvosta.

Lottohuijarit haluavat uhriltaan muutaman tuhannen euron lisäksi tämän koko henkilöllisyyden.

Kun palkintoa halajava uhri on antanut nimensä, osoitteensa, puhelinnumeronsa, henkilötunnuksensa, luottokortin tiedot sekä kopion passin nimilehdestä ja henkilöllisyystodistuksestaan on huijareilla käsissään kaikki, mitä tarvitaan täydelliseen identiteettivarkauteen.

Tiedoilla on helppoa käyttää luottokortti rajaan asti, tehdä petollisia kiinteistökauppoja tai ottaa laina. Edessä voi olla jopa vuosien piina.

Jopa 10 000 euron tappiot

Suomalaisetkin ovat joutuneet lottohuijausten uhreiksi. Viime vuonna sisäasianministeriön arpajaishallinto kehottikin olemaan antamatta henkilökohtaisia tietoja epämääräisille peliyhtiöille.

Palkinnon ”lunastamiskustannukset” ovat voineet nousta jopa 10 000 euroon. Rahoja saa tuskin koskaan takaisin, vaikka poliisi kansainvälisellä yhteistyöllä saisikin tekijät kiinni.

Lottohuijauksien yleisin lähtömaa on Hollanti, mutta tekijät tulevat usein EU-alueen ulkopuolelta.

Päivän lehti

12.7.2020