fbpx
Uutiset

Loukkaantuminen armeijassa voi sotkea suunnitelmat

Kesken varusmiespalvelua vakavasti loukkaantunut voi joutua jättämään palvelun kesken, kunnes on toipunut. Loukkaantunut siis kotiutetaan hoidettavaksi julkisessa terveydenhuollossa ja toipumisen jälkeen hänen on mentävä jatkamaan varusmiespalvelu loppuun. Tämä saattaa sotkea asevelvollisen opiskelu- tai työsuunnitelmat pahanpäiväisesti pitkäksikin ajaksi.

Lääkintäeversti Hannu Isotalo pääesikunnan logistiikkaosastolta sanoo, että toipumaan kotiuttaminen on ainoa lainmukainen tapa toimia.

-Sotilaita koulutetaan sodanajan tehtävään ja se on ainoa peruste pitää palveluksessa. Jos on sairaus, vamma tai muu syy, joka estää koulutuksen antamisen, on vapautettava palveluksesta, hän sanoo.

Isotalo myöntää, että loukkaantuminen varusmiespalveluksessa sekoittaa elämää ja suunnitelmia. Hän vertaa tilannetta siviilissä loukkaantumiseen, joka myös sekoittaa suunnitelmat.

Loukkaantuneen varusmiehen pitäminen palvelusajan loppuun armeijassa toipumassa ei tule kysymykseen.

-Kuvitellaanpa, että reserviläinen loukkaantuu sotaharjoituksessa. Eihän siinä ole mitään tolkkua, että pidettäisiin vaikka vuosi armeijassa, kun harjoitus olisi kestänyt viikon.


Kotiuttaminen harkinnanvaraista

Joukko-osaston komentaja päättää loukkaantuneen kotiuttamisesta, kun hoitava lääkäri on arvioinut hoitoon ja toipumiseen kuluvan ajan. Hannu Isotalon mukaan palveluksen alkupuolella jonkinlainen toipumisen aikaraja on noin kuukausi. Loppupuolella hoitoaika voi olla kaksikin kuukautta riippuen siitä, mihin tehtävään varusmiestä koulutetaan.

-Jokuhan voi osallistua luentomuotoiseen koulutukseen.

Varusmiesliiton puheenjohtaja Jussi Mäkinen pitää palveluksessa loukkaantumisesta seuraavaa kotiuttamista yksilön kannalta äärimmäisen hankalana. Kun armeija on käymättä, on esimerkiksi vaikea saada vakituista työpaikkaa.

-Hyvin usein kuitenkin sanotaan, että asevelvollisuus on suoritettu, kun loukkaantunut toipumisen jälkeen olisi palaamassa palvelukseen. Tässä oli taannoin juuri sellainen tapaus, jossa kotiutettu anoi lykkäystä opintoja varten eikä hänen valmistuttuaan enää tarvinnut mennä takaisin armeijaan, Mäkinen kertoo. Hänen mukaansa olisikin vaikea vuosien päästä jatkaa palvelusta siitä tilanteesta, johon koulutus on keskeytynyt .Puolustusvoimat pyrkii näin minimoimaan riskin, että vamma uusiutuisi.

Mäkisen mukaan löysennykset käytännöstä johtaisivat myös siihen, että niitä alettaisiin käyttää porsaanreikinä välttää palvelusta. (HäSa)

Menot