Uutiset

Loukussa mediaviidakossa

Vilkuilen hermostuneesti vallattomina eteenpäin kiitäviä viisareita. Kello lähestyy uhkaavasti iltakuutta. Edelläni ajava auto matelee ainakin viisi kilometriä tunnissa alinopeutta.

Olen pöyristynyt. Eikö se ymmärrä, että olen myöhässä aikataulustani! Jatkuva mediaseurantani kärsii, mikäli en näillä minuuteilla pääse kotosohvalle television, lehtien ja internetin äärelle. Siihen asti on pakko surffata autossa radioaaltojen laineissa kanavalta toiselle.

Matkapuhelimeenkin voisi tilata uutisia, mutta siihen en ole vielä sortunut.

Tiedonnälkäni saavuttaa välillä aivan mahdottomat mittasuhteet. Olen yksinkertaisesti koukussa medioihin, ja ne ohjaavat käyttäytymistäni. Ystäväni ovat jo tottuneet siihen, etten tiistaisen O.C.- ja 4D-dokumenttirupeamani aikoihin taatusti hylkää televisiotani.

Harva ihminen onnistuu välttelemään mediatarjontaa informaatioyhteiskunnassa. Tiedotusvälineet tunkeutuvat televisiona, internetinä, lehtinä ja radiona koteihin. Me vieläpä maksamme liimataksemme itsemme välkkyvien ruutujen ja kahisevien papereiden ääreen. Pulitamme laitteista, luvista, tilauksista ja liittymistä saadaksemme räpiköidä mediatulvassa.

Ratkaisu mediatulvan taltuttamiseksi on kuitenkin tarjolla – ehkä. Pari päivää sitten istuin Lahden linja-autoasemalla. Menopelin saapumista odotellessani tähyilin aikakauslehtihyllyä, jossa itseään mainostivat kymmenet lehdet: Slammer lumilautailijalle, Erä-lehti ulkoilijalle, Bodaus kuntosalin riivaamalle, Trendi muotihirmulle… Jokaiselle löytyy jotakin.

Kodeissa on useita töllöttimiä, joista perheenjäsenet tiirailevat kukin mieleistään ohjelmaa. Sanomalehti ei riitä, vaan tilataan eri aiheisiin keskittyneitä aikakauslehtiä. On varsin harvinaista, että perhe kokoontuisi seuraamaan televisio- tai radiolähetystä yhdessä.

Yhtenäinen yleisö ja yhteiset puheenaiheet ovat ainakin osittain harhaa, sillä mediasisällöt räätälöidään kuluttajien kiinnostuksen mukaan. Samalla maailmankuvamme pirstaloituu.

Entäs sitten, jos on kiinnostunut monista asioista, tavoittelee laajaa yleissivistystä? Haluan paitsi tietoa myös viihdettä. Pitäisikö minun tilata kymmenen aikakauslehteä, jotta tiedonnälkäni rauhoittuisi hetkeksi? Ja kuinka monella televisio- ja radiokanavalla minun täytyy poukkoilla, jotta löydän kiinnostavat aiheet ja ohjelmat?

Mahtaako minulle lopulta jäädä aikaa mihinkään muuhun tässä mediamyllyn pyörityksessä.

Eräs ystäväni onnistui taannoin rikkomaan televisionsa. Kun vempain makasi elottomana korjaamolla jo toista viikkoa, hän totesi, ettei taida enää haluta sitä takaisin. Hän kertoi päässeensä irti mediariippuvuudestaan. Siitä, että hän ilta toisensa jälkeen unohtui laiskanlinnan uumeniin ja antoi itsensä eksyä pirstaleiseen mediaviidakkoon.

Mainos