fbpx
Uutiset

Loviisa palaa Niskavuori näyttämölle

 

Hauhon Niskavuori näyttämö palaa ensi kesänä kirjaimellisesti juurilleen esittämällä Witsiälän lavan pihapiirissä Hella Wuolijoen  Niskavuori- sarjan aloitusnäytelmän Niskavuoren nuori emäntä. Viimeksi nuoren Loviisan tarina nähtiin Hauholla viisitoista vuotta sitten.                      
 
– Tätä näytelmää ovat katsojat toivoneet moneen kertaa. Se tuntuu dramaattisuudessaan puhuttelevan katsojia, sanoo Leni Lustre-Pere. Teatterissa on syntynyt ajatus, että Niskavuori-sarja vedettäisiin uudelleen tulevina kesinä.
 
– Teemme kuitenkin päätöksen esityksestä aina vuosittain. Katsotaan, mitä tämä kesä menee. Viitisentoista harrastajanäyttelijää on harjoitellut klassikkonäytelmää jo tammikuusta  alkaen, toukokuussa siirrytään varsinaiselle esityspaikalle ja samalla harjoitusten tahti tiivistyy. Näytelmän ohjaa hattulalainen Neea Viitamäki.
 
Harrastajanäyttelijöiden joukko on uusiutunut kerralla lähes kokonaan. Mukana on paljon uusia lahjakkaita ja innostuneita näyttämötyöskentelystä kiinnostuneita nuoria ja myös varttuneempia.
Ajallisesti tarina sijoittuu 1880-luvulle, aikaan jolloin Suomi vielä oli osa Venäjää sen suuriruhtinaskuntana. Niskavuoren rustholliin tuodaan Loviisa-nuorikko Längelmäeltä, vauraasta  Saaroisten talosta. 
 
Hämäläisen mahtisuvun kuvaus
 
– Niskavuoren vanhin poika Juhani on nainut hänet rahojensa takia, mutta sitä nuori, onnellinen Loviisa ei tiedä. Hänen askelissaan on kepeyttä ja sydämessään hymyä – kunnes elämän akseli käy kiveen kiinni ja Loviisa löytää miehensä toisen naisen sylistä. Nuoren Loviisan on rakennettava elämänsä uudelle, toisenlaiselle pohjalle. 
 
Loviisan tie nuoresta tytöstä arvostetuksi talon emännäksi on koskettava kuvaus hämäläisestä mahtisuvusta ja naisesta, jolla on sydämessään petoksen jättämä kipeä tyhjiö. 
 
– Näytelmä on samalla kertomus ihmisistä kunnollisen julkisivun takana. Se on tarina rakkaudesta, intohimosta, petoksesta, menetyksestä, mutta myös tunteita tihkuva kuvaus päättäväisyydestä ja rohkeudesta uskoa parempaan huomiseen. 
 
Näytelmän rooleissa esiintyvät Tomi Nevala, Terhi Björklund, Anne Salakka, Kylli Kylliäinen, Saila Mathlin, Tero Nurmi, Miia Huupponen, Sirpa Malmberg, Emmi Tapola, Heidi Helkiö, Kristian Nordenswan, Miikka Anttila, Arttu Alatalo ja Juha Rehuttu.
 
Niskavuoren nuori emäntää esitetään 28.6.-26.7.2012.

Menot