Uutiset

Loviisa poistuu ydinvoimakartalta, jos uutta lupaa ei heru

Energiayhtiö Fortum haluaisi yhä rakentaa Loviisan ydinvoimalaitoksen kahdelle reaktorille korvaajan.

Mikäli uusi valtioneuvosto ei kuitenkaan alkaneen vaalikauden aikana tee päätöksiä uusista ydinvoimaluvista, Loviisan reaktoreita ja samalla koko voimala-alueen toimintaa ruvetaan ajamaan alas 2020-luvun lopulla. Paikallisesti tämä olisi melkoinen isku, sillä voimala työllistää nykyisellään noin 470 eri alojen osaajaa.

Hästholmenin saarelle vuonna 1977 valmistuneen ykkösreaktorin käyttölupa umpeutuu vuonna 2027 ja sen sisarreaktorin vuonna 2030. Käyttöluvan päättymisen aikaan molemmat laitokset ovat olleet käytössä 50 vuotta.

Ydinvoimalalaitoksen omistava Fortum haluaisi aloittaa uuden voimalan rakentamisen siten, että vanhat yksiköt ovat toiminnassa kunnes uusi valmistuu. Jotta tämä toteutuisi, rakentamispäätöksen tekeminen olisi ajankohtaista jo parin seuraavan vuoden aikana. Fortum laskee, että aikaa koko prosessiin päätöksestä uuden voimalan käyttöönottoon on syytä varata 13-15 vuotta.


Kielteinen päätös

Fortum haki valtioneuvostolta periaatepäätöstä Loviisa 3:n rakentamisesta alkuvuodesta 2009. Tuolloin yhtiö suunnitteli, että uusi ydinvoimalaitosyksikkö olisi voinut olla käytössä jo vuonna 2020.

Suunnitelmat kuitenkin kariutuivat, kun valtioneuvosto antoi asiasta kielteisen ratkaisun keväällä 2010. Fortum ei saanut lupaa Loviisa 3:lle, mutta Teollisuuden Voima sai myönteisen periaatepäätöksen Eurajoen Olkiluotoon rakennettavalle nelosreaktorille ja Fennovoima omalle joko Pohjois-Pohjanmaan Pyhäjoelle tai Lapin Simoon rakennettavalle voimalalleen.

Kielteisen päätöksen ei ole Fortumissa katsottu merkitsevän sitä, etteikö lupaa voisi saada myöhemmin. Fortumin sähköntuotantodivisioonan edunvalvontapäällikkö Peter Tuominen kuitenkin myöntää, ettei kevättalvella tapahtunut Japanin Fukushiman ydinvoimalaonnettomuus ole ainakaan helpottanut Fortumin tavoitetta saada poliittinen hyväksyntä Loviisa 3:lle.


50 vuotta on takaraja

Suomen valtioneuvosto jatkoi Loviisan laitosten käyttölupia 50 vuoteen asti vuonna 2007. Mikäli laitosten käyttöaikaa haluttaisiin jatkaa vielä 50 vuoden jälkeenkin, vaatisi se niin mittavia uudistuksia, ettei niiden tekeminen ole välttämättä taloudellisesti järkevää. Myös se on muistettava, ettei yksiköistä uudistusprojekteista huolimatta saada koskaan uuden veroisia.

Edunvalvontapäällikkö Peter Tuominen ei uskokaan, että Loviisan ykkös- ja kakkosreaktoreiden käyttöikää enää jatketaan vuosien 2027 ja 2030 jälkeen.

-Me lähdemme siitä, että vuosi 2027 on ykkösvoimalalle takaraja. Nämä ovat maailman ainoita tämän tyyppisiä laitoksia, joilla on käyttöikää 50 vuoteen asti.

Jotta Loviisan neuvostoliittolaisvalmisteisen voimalan käyttölupia on ylipäätään voitu jatkaa, on laitoksella jo tehty mittavia teknisiä uudistuksia ja turvallisuusparannuksia. Siitä huolimatta varsin suuri osa tekniikasta ja käytettävästä laitteistosta on alkuperäistä. (HäSa)