Uutiset

Löyhä joukko

Mistä puhui Maailmanpankin johtoryhmä vapun jälkeisessä palaverissaan? Mistä kantoi huolta koko tiistain Kansainvälisen valuuttarahaston terävä pää ja Maailman kauppajärjestön operatiivinen johto?

Suomalaisten makasiinimellakoitsijoiden vappuyön urotöistä tietenkin. Näin ehkä utopiassa – joka ei sekään koskaan toteutunut.

Ennen riitti vapuksi perinteinen pullo, nyt pitää olla polttopullo. Ennen riitti vappuna töitä poliisilla, tästedes myös suojelupoliisilla.

Kyllä mieltä saa osoittaa, mutta ei tyhmyyttään.

Virkavallan sekä muiden osallisten ja havainnoijien mukaan selkkauksen takana oli sekalainen joukkio sekalaisin motiivein. Pidätetyt ja epäillyt ovat poliisin mukaan ”17-30 -vuotiaita eteläsuomalaisia miehiä ja naisia”.

Hässäkkä liittyi väljästi EuroMayDay -mielenosoitukseen, jonka järjesti löyhä joukko pätkätyöläisiä, työttömiä, opiskelijoita ja tutkijoita. Yksi järjestäjistä selitti eilen Aamulehdessä nuorten olevan ”niin turhautuneita yhteiskuntaan, että ovat valmiit panemaan itsensä alttiiksi”.

Iltapäivälehdessä toinen mukana ollut tunnusti, että ”voi, kun mä en oikein tosta politiikkajutusta ymmärrä”.

Olis syytä ymmärtää. Olis syytä ottaa selvää.

Oppisi, että järjestäytyneessä yhteiskunnassa väkivalta on monopolisoitu demokraattisilla päätöksillä poliisille, joka puolestaan on kansanvaltaisessa valvonnassa. Ymmärtäisi ehkä senkin, että lapsellinen hyökkäys poliisia vastaan on hyökkäys minua, sinua ja Hentun Liisaa kohtaan.

Ja sen, ettei poliisi ole mikään ”systeemi”, yhteiskuntarakenne. Poliisi on (näiden hulinoitsijoiden mielestä kai sitten epäreilujen) yhteiskuntarakenteiden yksi ilmentymä.

Hyökkäys poliisia vastaan vahvistaa sitä. Sen tietää, jos on lukenut muutakin kuin Aku Ankkaa ja muita anarkistisen aatehistorian perusteoksia.

Viranomaisilla ei ole muuta mahdollisuutta kuin ottaa vappuhässäkkä vakavasti. Me siviilit teemme viisaasti, jos emme suurentele tapahtunutta emmekä näe siinä kansainvälisen mallioppimisen tuoman, suuren yhteiskunnallisen murroksen airutta.

Jospa tuo porukka oli vain toteuttamassa käytännössä ohjetta, jonka valtiovarainministeri Eero Heinäluoma (sd.) antoi vappupuheessaan: energiahuoltoamme ei pidä rakentaa tuontiriippuvuuden varaan.

Hymähtäkäämme, ettei kuormalavojen saati makasiinien polttamisesta taida olla kestäväksi kotimaiseksi energiaratkaisuksi, olipa vappuyö kuinka viileä hyvänsä, ja antakaamme heille anteeksi.

Tunne toimimisesta paremman maailman puolesta kai lämmitti vappuyönä vaihtoehtoväkeäkin, kuten kunnon pioneereja aikoinaan.

Kaikki olemme sitä mieltä, ettemme elä mahdollisista maailmoista parhaassa. Mutta huolestuttaa, jos jo nuorena tuskastutaan eikä hyväksytä muutoksen hitautta.

Konsensus ja kompromissit vievät kehitystä eteenpäin. Jos näkee ne vain kehityksen jarruina, ei huomaa, että ne ovat myös kaaoksen pidäkkeitä.

veli-matti.virtanen@hameensanomat.fi

Mainos