Uutiset

Löylykilpailu oli silkkaa hulluutta

Saunomisen MM-kilpailut päättyivät Heinolassa venäläisen kilpailijan kuolemaan ja suomalaisen pahoihin palovammoihin. Järjestäjät ilmoittivat pikatahtiin, että kilpailut on kilpailtu.

Järki voitti, mutta vasta äärimmäisen kovan opetuksen kautta.

Lääkärit ovat ihmetelleet saunomisen MM-kilpailujen mielekkyyttä niiden järjestämisen alusta lähtien. He ovat myös varoittaneet ihmiskeholle liian kovan kuumuuden ja kosteuden seurauksista.

Varoituksille hymyiltiin aina viikonlopun MM-finaaliin asti. Lääkäreiden puheet kuitattiin ajattelulla ”saahan sitä tuotakin mieltä olla”.

Joskus kannattaisi kuunnella asiantuntijoitakin!

Järjestäjillä oli orastava aavistus MM-kisojen vaaroista, sillä jokainen osallistuja joutui kirjoittamaan sopimuksen, jonka mukaan hän osallistuu kisaan omalla vastuullaan.

Jos järjestäjien kädet olisi tällä muodollisuudella pesty puhtaaksi, Heinolassa ei olisi syytä olla pahoillaan lauantain kilpailun keskeyttämisestä.

Osallistujilta edellytettiin myös lääkärintodistusta. Tällä tavoin kisasta karsittiin vakavasti sairaita, mutta piileviä sairauksia aivan ymmärrettävästi ylimalkainen lääkärintutkimus ei voinut paljastaa.

Tappoiko venäläisen kilpailijan löyly, se selvinnee aikanaan ruumiinavauksessa. Se voidaan sanoa jo nyt, että liialla kuumuudella ja kosteudella oli kuolemaan osuutta.

Mitä lopulta tapahtui? Kysymystä on toistettu ja koko totuutta etsivät myös viranomaiset. Hurja kuumuus saattoi lamaannuttaa kaksi kilpasaunojaa – ja kun tajunta hämärtyy, aivot eivät enää pysty antamaan käskyä poistua saunasta.

Idea saunomisen MM-kisoista oli alun perin kielteisessä mielessä suomalaista hulluutta. Järjestäjiä innosti myös halu nostaa päijäthämäläinen Heinola oudolla lajilla koko maailman tietoisuuteen.

Suomi ja Heinola löysivät tiensä kansainvälisten uutistoimistojen uutisiin, mutta tavalla, jota kukaan ei olisi toivonut.

Venäläisen saunojan kuolema on ihmisiä kiinnostava uutinen muuallakin kuin Venäjällä ja MM-kisojen kotimaassa.

On helppo arvata, millaista mainetta Suomi – Heinola jää sivuseikaksi – niittää onnettomalla kilpailulla.

Suomi on maa, jossa ihmiset saunovat itsensä kilpailemalla hengiltä! Tämä ehkä luetaan peräti suomalaisen kulttuurin ja mielenlaadun erityispiirteeksi.

Kuka tällaista mainosta maalle kaipaa?

Itse saunomisen ja kansallisen saunakulttuurin kanssa ei tulikuumalla löylyllä ja henkensä kaupalla kilpailemisella ole mitään tekemistä. MM-kilpailut voi lukea jopa aidon saunomisen pilkkaamiseksi.

Keskeistä ei ole tietenkään Suomen maine vaan se, että MM-saunominen johti yhden kilpailijan kuolemaan. Menehtyneen omaiset peräävät tapahtuneesta oikeutetusti tarkkaa tutkintaa.

Päivän lehti

21.1.2020