fbpx
Uutiset

Löysä hihna takaa leppoisan lenkin

Ensin kiristyy hihna, sitten hermo. Hihnassa vetävän koiran kanssa liikkuminen on turhauttavaa taluttimen molemmissa päissä oleville. Vetäminen saattaa olla myös vaarallista, sillä äkillinen kiskaisu vie helposti ihmiseltä jalat alta ja vahingoittaa koiran niskaa ja selkää.

Koiraharrastajat Elina Suomalainen ja Heidi Ranta tietävät, millaista vetävän ja hihnassa toisille koirille rähjäävän koiran kanssa on liikkua.

– Vanhempi koirani John on omista koulutusvirheistäni johtuen haastava hihnassa kulkija, vaikka on muissa tilanteissa kauhean kiltti ja tottelevainen, Suomalainen sanoo.

Suomalainen teki samat virheet kuin moni muu koiranomistaja: turhautui, hermostui ja puuttui koiran käytökseen liian lujasti. Tuloksena oli oravanpyörä, jossa sekä koiralla että ihmisellä oli paha olla.

– Mitä enemmän koira kiihtyy, sitä enemmän ohjaaja stressaa. Kun koira aistii ohjaajan stressin, se ei ainakaan rauhoita koiraa, Suomalainen sanoo nyt.

Yksiselitteisiä ohjeita hihnakäytöksen korjaamiseen on vaikea antaa. Mikä sopii yhdelle koiralle ja ihmiselle, ei välttämättä sovi toiselle. Jos koira kiihtyy hihnassa ja räyhää toisille koirille, syy voi olla esimerkiksi se, että koiralla on huonoja kokemuksia hihnassa kulkemisesta.

Usein kyse on niin koiran kuin omistajankin epävarmuudesta tai siitä, että koira ei vain yksinkertaisesti tiedä, miten hihnassa ollaan. Koiran kanssa pitäisi olla hyvin johdonmukainen, sanoo vastikään eläintenkouluttajaksi valmistunut Ranta.

– Jos joskus saa vetää, mutta joskus ei, ei koira voi mitenkään tietää, kumpaa omistaja nyt haluaa. Siksi koiran kanssa pitäisi olla hyvin mustavalkoinen ja pitkäjänteinen.

Lisäksi kaikkien perheessä pitäisi toimia koiran kanssa samalla tavalla.

– Toisaalta koira on kyllä niin fiksu, että se kyllä tietää kenen kanssa saa sikailla ja kenen kanssa ei, Ranta naurahtaa.

Monella koiranomistajalla olisi myös omassa hihnakäytöksessään korjaamisen varaa. Jos ihminen puhua pulputtaa puhelimeen koko lenkin ajan eikä kiinnitä koiraan mitään huomiota, miksi koirakaan kiinnittäisi huomiota ihmiseen?

Kävelyteillä tarvitaan tarkkaavaisuutta ja pelisilmää.

– On tärkeää osata lukea vastaantulevia koirakoita ja kunnioittaa heidän tilaansa. Jos vastaantuleva selkeästi olemuksellaan osoittaa, ettei halua tutustua muihin hihnassa, on suotavaa antaa tilaa, Suomalainen sanoo.

Suomalaisen ja Rannan koirat eivät saa hihnassa ollessaan seurustella muiden kanssa. Vastaantulijat ohitetaan mahdollisimman vähäeleisesti.

– Seurustelu tarkoittaisi meidän kohdallamme koirien vilkkaudesta ja vanhemman koiran hihnarähjätaustasta johtuen kaoottisia ohituksia, mutta jokainen valitsee toimintamallinsa oman koiransa mukaan, sanoo Suomalainen.

Suomalainen on opettanut koirilleen ”reunaan”-käskyn. Sitä hän käyttää vilkkaammilla alueilla liikkuessaan.

– Ohittamisista ei tarvitse silloin tehdä sen kummempaa numeroa, kun koiralle on itsestään selvää kävellä käskystä ohjaajan sivulla, tuli vastaan muita tai ei.

Hihnakäyttäytymisen muuttaminen ei ole helppoa, mutta ei se mahdotontakaan ole. Pitkäjänteisyyttä tarvitaan. Suomalaisen ja Johnin lenkitkin sujuvat nykyisin paremmin, kunhan paikka ei ole liian kiihdyttävä.

– Aluksi kannattaa pyrkiä tekemään ohitukset etäältä. Ei kannata viedä koiraa heti liian vaikeisiin tilanteisiin, sillä sillä on oltava mahdollisuus onnistua, Suomalainen sanoo.

Monille koirille hyvänä apuna toimivat ohjatut ohitustreenit. Niissä voidaan hallita sitä, kuinka etäältä ja millaisia kohtaamisia harjoitellaan. Suomalainen itse toimii Rovaniemen palveluskoirakerhossa puheenjohtajana ja ohjaajana.

– Kursseilta ja kouluttajilta saa eväät, mutta loppu on itsestä kiinni. Jos koira on viisi vuotta vetänyt, ei voi odottaa, että tilanne korjaantuu sormia napsauttamalla, Ranta sanoo.

Pelkäksi hihnaharjoitteluksi koiran kanssa touhuamista ei silti kannata päästää.

– Koiran kanssa olemisen ei pidä olla pelkkää taistelua. On tärkeää, että koiran kanssa tekee myös muuta kuin harjoittelee hihnassa kulkemista. Yhteinen tekeminen ja onnistumiset ovat tärkeitä molemmille ja ne tekevät hyvää koiran ja ihmisen väliselle suhteelle. Sitä kautta myös hihnaharjoituksista tulee helpompia, Suomalainen ja Ranta sanovat.

Menot