Uutiset

Löysää kansalaiskeskustelua

Hämeenlinna 9.4.2006

Hämeenlinnaa halkaisevan moottoritien kattamista koskeva suunnittelu etenee hitaasti mutta varmasti. Edelleenkään ei ole missään tapauksessa varmaa, että nelikaistaisen tien ylle nousee kauppakeskus. Rakentamisen yksityiskohtia hiotaan ja vasta tulevaisuudessa voidaan odottaa, että hankkeen rahoittajat näyttävät moottoritien kattamiselle vihreää valoa.

Hämeenlinnalaiset voivat kuitenkin olla tyytyväisiä hankkeen pienistä askeleista eteenpäin. Niin kauan kuin suunnittelu jatkuu, suuren ja koko Hämeenlinnan seudulle tärkeän kauppakeskuksen rakentaminen on mahdollista.

Virallisen suunnittelun ja aluetta koskevien neuvottelujen rinnalla käydään varsin verkkaiseksi kutistunutta kansalaiskeskustelua. Puheiden aiheena on moottoritien kattamisen rinnalla keskustan kehittäminen ja myös koko Hämeenlinnan tulevaisuus.

Kansalaisten vapaa mielipiteenvaihto – mistä asiasta hyvänsä – on tärkeä osa länsimaista kansanvaltaa. Vastuullinen kansalaisvaikuttaminen antaa luottamushenkilöille ja virkamiehille tukea kuntalaisten parasta palvelevien ratkaisujen syntymiseksi.

Moottoritien kattamista koskevan niukanpuoleisen keskustelun taso ei valitettavasti päätä huimaa. Puheenvuoroja leimaa usein asiantuntemattomuus, pinnallisuus ja jopa hyvin näkyvissä olevien tosiasioiden kieltäminen. Rahaa ei varsinkaan saa kannanotoissa sivuta. Näillä eväillä saattaa syntyä väkeviä mielipiteitä, mutta päätöksien rakennusaineeksi niistä ei ole.

Kuten tavallista on moottoritien kattamisen vastustamisen taustalla muutoksen pelko. Sama mörkö kummittelee tavan takaa myös Aulangon rakentamista arvostelevissa kannanotoissa.

Hämeenlinnassa ei kukaan aja muutosta muutoksen vuoksi. Kaupungin kehittämisellä turvataan kasvua, arvostettujen peruspalvelujen rahoittamista, hyvinvointia. Kaava on perin yksinkertainen, jos sen vaivautuu kaivamaan esiin. Moottoritien kattamisen keskeisiä ideoita on uusien työpaikkojen luominen. Mikäli hankkeesta tulee totta, sadat hämeenlinnalaiset ja lähikuntien asukkaat saavat uutta työtä.

Tutkimusten mukaan Hämeenlinnan seudulta käydään vilkkaasti ostoksilla Helsingissä ja myös Tampereella. Uuden kauppakeskuksen tarkoitus on pitää huolta siitä, että merkittävä osa nykyisin muualle matkaavista euroista jää Hämeenlinnaan.

Työ, yrittäminen ja tätä kautta pohjoismainen hyvinvointi olisi suotavaa pitää kunniapaikalla.

Aivan oman lukunsa keskustelussa muodostavat ideat, joiden mukaan kauppakeskus tulisi rakentaa jonnekin muualle kuin moottoritien päälle. Jalat irti maasta voi toki laukoa mitä tahansa. Rahoittajat ovat ainakin näillä näkymillä kiinnostuneita ainoastaan moottoritien kattamiseen liittyvästä suunnitelmasta. Tämä tosiasia olisi sentään syytä muistaa!

Kilpailu kaupan sijoituskohteista on paljon kovempaa kuin Hämeenlinnassa kenties myönnetään. Raha hakee aina paikkansa, jos ei Hämeenlinnasta niin jostain muualta. Hämeenlinnan asia on huolehtia, että moottoritien kattaminen kauppakeskukseksi pysyy kilpailussa mukana.

Raha hakee aina paikkansa, jos ei Hämeenlinnasta niin jostain muualta.

Päivän lehti

9.4.2020