Uutiset

Löysää lentelyä Suomen ilmatilassa

Venäläiset lentokoneet ovat loukanneet Suomen ilmatilaa kymmenisen kertaa. Luku on sen verran suuri, että puolustusvoimien komentaja, amiraali Juhani Kaskeala pitää rajan loukkauksia vakavina.

Komentajan arvioon ei ole paljon lisättävää. Ei mikään itsenäinen valtio voi hyväksyä vierasmaalaisen lentokoneen koukkailua ilmatilassaan luvatta.

Juuri tätä venäläiskoneiden touhu on ollut Kotkan ja Porvoon puolessa. Suomi on idän piloteille kuin baari ilman portsaria: sisään pääsee aina, vaikka tiskin takana seisova baarimikko ulos heittäisikin.

Virallinen Suomi oli ilmatilan loukkauksista hiljaa. Tapana ei ole koskaan ollut tiedottaa tällaisista tapauksista, kuuluu selitys.

Hiljaisuudelle on vankat perusteensa. Mitä mieltä olisi soittaa julkisuuden torvea, jos vierasmaalainen lentokone eksyy vahingossa maamme ilmatilaan? Ei mitään.

Sen sijaan sopii hieman kummastella, miksi valtiojohto ei tiedottanut reilusti venäläiskoneista, kun löysästä lentelystä tuli suorastaan tapa.

Kansalla on oikeus tietää kunnioitetaanko maan rajoja.

Mistä koukkailussa on perimmiltään kyse? Yhden vastauksen antaa torstain Suomenmaassa Venäjän Helsingin suurlähetystön ministerineuvos Vjatsheslav Tutshin.

Neuvos perää asian selvittämistä ja uskoo, että kyse on leväperäisyydestä, ”ei tahallisesta kiusanteosta”.

Kun venäläinen lentäjä siis matkaa Pietarista Suomenlahden kautta Kaliningradiin, hän ei niin kovasti pidä väliä sillä, jos mutka tai kaksi menee pitkäksi ja kone lentää Suomen puolella.

Velivenäläinen on suurpiirteinen. Itäpilotti käyttäytyy kuin konsanaan neuvostovallan aikaisessa kolhoosissa, missä kaikki oli yhteistä.

Ehkä joku voisi kertoa lentäjille, ettei Suomella ja Venäjällä ole yhteistä taivasta.

Vakavasta asiasta huolimatta suomalainen uho naurattaa.

– Sietämättömiin loukkauksiin on puututtava heti kovalla kädellä!

Mitä näillä vaatimuksilla tarkasti ottaen ajetaan takaa? Että Suomen pitäisi ampua yksi kone varoitukseksi alas ohjaajan hengestä piittaamatta ja suistaa Suomen ja Venäjän suhteet kriisiin?

Se olisi hölmöilyä, kansakunnan edun vastaista politiikkaa!

Ministerineuvos Thutshinin haastattelun mukaan lähetystö on kysynyt ilmatilan loukkauksista Moskovasta, mutta vastausta ei ole kuulunut.

Tässä sitä taas ollaan. Venäjä on niin iso maa, ettei Moskova viitsi vastata pikkuasioissa edes omilleen.

Venäläiseen leväperäisyyteen ei pure uho tai uhkailu. Kirje, jossa Suomi tuomitsee ilmatilansa loukkauksen syvän suuttumuksen vallassa, voisi olla Kremlissä päivän vitsi.

Iso voi nauraa ja kiusata pientä. Näin on, vaikka se onkin niin väärin niin väärin.

Ongelman ratkaisemiseksi ei ole kuin yksi tie: diplomatia. Suomen pitää saada Venäjä ymmärtämään rajan arvo. Eikä ammattitaitoinen ja fiksu lentäjä poukkoile koneellaan minne sattuu.

Päivän lehti

25.1.2020