Uutiset

Löysien kysymysten urheilututkimus

Neljäs valtakunnallinen tutkimus kartoittaa jälleen suomalaisten suhtautumista huippu-urheiluun ja sen menestymiseen kansainvälisillä kilpakentillä. Liikuntajärjestöjen tilaamassa puhelinhaastattelussa sai äänensä kuuluviin 5 500 vastaajaa.

Tutkimus vahvistaa kuvaa siitä, että urheilu – janimenomaan huippu-urheilu – on Suomen kansan lempilapsi. Peräti 75 prosenttia vastaajista pitää Suomen menestymistä huippu-urheilussa ehdottoman tärkeänä tai melko tärkeänä. 24 prosenttia katsoo, ettei voittaminen ole juurikaan tärkeää tai ei lainkaan tärkeää.

Urheilulajeista hiihdon suosio on vuoden 2001-2002 tutkimuksesta laskenut viisi prosenttiyksikköä, silti suomalaiset pitävät edelleen hiihdon menestystä lajeista kaikkein tärkeimpänä. Tulos on hämmentävä. Lahden MM-hiihtojen edelleen kipeä dopingskandaali ja varsinkin suomalaisten mieshiihtäjien vaatimaton menestys eivät ole romahduttaneet hiihdon arvostusta.

Lajeista toisella sijalla on yleisurheilu ja kolmannelle jääkiekko. Tutkimuksessa lajien tärkeysjärjestys on lähes pilkulleen odotusten mukainen.

Miksi huippu-urheilussa menestyminen on kansalle tärkeää? Suomi on ollut, varsinkin maan kokoon nähden, urheilun suurmaa. Perinteet painavat, tästä ei ole epäilystäkään. Suomalaiset opetetaan yhä jo pienestä pitäen seuraamaan huippu-urheilijoiden menestystä.

Urheilu on näkyvästi esillä mediassa, sekä lehdissä että televisiossa. Median vaikutusta urheilun kansansuosioon on vaikea mitata, mutta aivan ilmeisesti se on äärimmäisen tärkeä.

Mitään suurta uutta sanomaa tutkimus ei kuitenkaan sisällä. Kaiken lisäksi jo pelkästään kysymykset ovat jälleen luvattoman tulkinnanvaraisia. Mitä tarkoittaa tarkasti ottaen sana tärkeä?

Haluavatko menestykseen ehdottoman tärkeästi suhtautuvat suomalaiset urheilijoiden voittavan hinnalla millä hyvänsä, vaikka urheilussa kiellettyjä aineita käyttämällä? Onko kenties voittaminen tärkeämpää kuin urheilun jalojen periaatteiden mukainen rehti kilpailu?

Entä mitä huippu-urheilusta ja menestymisestä ajattelevat ainakin näennäisestä urheiluun kielteisesti suhtautuvat suomalaiset? On vaikea uskoa, että peräti 24 prosentille kansasta Jukka Keskisalon yllätyskulta yleisurheilun EM-kisoissa oli aivan yhdentekevää.

Tässäkin tutkimuksessa tilaaja, maksaja, ottaa tuloksista kaiken hyödyn irti. Olympiakomitean valmennuksen johtaja Kari Niemi-Mikkola lukee tutkimusta surutta ja yksioikoisesti niin, että kansa on valmis tukemaan huippu-urheilua yhteiskunnan varoista. Rahasta ja urheilun tukieuroista tutkimuksessa ei puhuta yhtään mitään.

Huippu-urheilu on entistä selvemmin maailmanlaajuista viihdebisnestä, jonka keskeisiä rahoittajia ovat urheilijan näkökulmasta sponsorit. Huippu-urheilun tukemisessa yhteiskunnan rooli kutistuu, sen sijaan urheilun nuorisotyössä valtiolla ja myös kunnilla on yhä tärkeä tehtävä.

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic