Uutiset

Löyttymäen kyläseura puuhaa muistokiveä Leo Mechelinille

Löyttymäen seudun kotiseutuväki aikoo pystyttää muistomerkin Leo Mechelinille. Tavoitteena on, että muistokivi on paikallaan viimeistään kesällä 2013, sillä tammikuussa 2014 tulee kuluneeksi 100 vuotta kuuluisan senaattorin kuolemasta.

-Haluamme korostaa muistokivellä sitä, että Leo Mechelin kirjoitti Suomen perustuslain vuonna 1905 Löyttymäen kartanossa. Hän sovelsi tätä perustuslakia omassa senaatissaan 1905-1908, kertoo hankkeen puuhamies Jorma Saarinen.


EU-rahaa alustavasti luvassa

Mechelin asui omistamassaan Löyttymäen kartanossa, jota ei enää ole. Muistomerkki on tarkoitus pystyttää Löyttymäen koulun piha-alueelle paikkaan, josta se näkyy maantielle.

Löyttymäen kyläseura on hakenut muistomerkkihankkeelle EU-rahoitusta Linnaseutu-yhdistyksen kautta. Hankkeeseen osallistuvat myös Jokimaan kyläseura ja Saloisten nuorisoseura.

-Siis koko Löyttymäen koulun toimialueen kyläyhdistykset ovat tässä mukana, Saarinen sanoo.

Alustava rahoituspäätöskin on jo hankkeelle saatu Linnaseudulta. Vielä tarvitaan lopullinen rahoituspäätös sekä kunnalta sijoituslupa.

-Muistomerkki tulee kunnan maalle, mutta alun perin kartano lahjoitti maan kunnalle koulua varten.

Muistomerkiksi aiotaan pystyttää noin kaksimetrinen kivi. Alustava kustannusarvio on 20 000 euroa. Tuossa summassa on talkootöittenkin arvo mukana.


Tavoitteena ensi vuosi

Idea muistokivestä tuli Saarisen mukaan Mechelinin sukuseuran puheenjohtajalta Sakari Meckliniltä. Hän otti Löyttymäen kyläseuraan yhteyttä ja ehdotti, että Mecheliniä pitäisi jotenkin muistaa.

-Tavoitteemme on, että kivi voitaisiin pystyttää ja paljastaa jo ensi vuonna. Mutta jos tulee jotain viivästyksiä, niin sitten kesällä 2013.

Juhlat järjestetään siis joka tapauksessa ennen Mechelinin kuoleman satavuotisuutta, koska tammikuussa on hankala järjestää ulkoilmatilaisuuksia.

Saarinen toivoo, että muistokivi toisi piristystä Janakkalan matkailulle. (HäSa)

Päivän lehti

27.1.2020