Uutiset

LRC:n miehet urakoivat rugby-kentillä

Hämeenlinnalainen Linna Rugby Club on valmistautunut hyvin lauantaina alkavaan rugbyn mestaruussarjaan. Viime kaudella kuudenneksi yltänyt joukkue kohtaa sarja-avauksessaan Porvoossa Old Town Shamrocksin. Luvassa on heti tiukka vääntö, sillä LRC ja Porvoo pelasivat viime kaudella kesän ainoan tasapelin mestaruussarjassa.

Tänä vuonna LRC:llä on joukkue myös 1. divisioonassa. Divarijoukkue toimii uusien pelaajien sisäänajossa, mutta viime kesän jälkeen joukkueeseen liittyneitä pelaajia nähdään myös mestaruussarjassa.

Kahta sarjaa pystyvät Suomessa pelaamaan Linnan lisäksi vain helsinkiläiset suurseurat Helsinki Rugby Club ja Warriors. 

– Miesten harjoitusringissä on tällä hetkellä noin 40 pelaajaa, joten kymmenkunta pelaajaa tulee vääntämään läpi kauden kahdessa sarjassa. Suomen Rugbyliiton sääntöjen mukaan kahdella sarjatasolla pelaava seura ei saa peluuttaa divarissa maajoukkuepelaajia. Meillä on tällä hetkellä maajoukkueessa Kalle Välimäki, Avea Avea ja Frederick Harrison, kertoo LRC:n puheenjohtaja Juho Peltoniemi.

Kaudella 2014 sarjajärjestelmää uusittiin nostamalla mestaruussarjaan peräti viisi uutta joukkuetta.

– Linna jäi vielä tuolloin vapaaehtoisesti divariin, sillä halusimme rauhassa laajentaa pelaajapohjaa ja kerätä kokemusta. Kauden 2014 päätteeksi LRC voitti Porin karsintaottelun ja nousi mestaruussarjaan. Täksi kaudeksi Mestaruussarjaan ei noussut uusia joukkueita. Sarja pelataan yhdeksällä joukkueella Vaasan jouduttua luovuttamaan sarjapaikkansa kesken viime kauden, Peltoniemi selvittää.

LRC:n päävalmentaja Ray Dickson odottelee ykkösmiehistöltään tasaisia otteita.

– Mestaruussarjassa meillä suurin haaste on pelivarmuus, eli että onnistuisimme tasaisesti kaikissa otteluissa. Joukkue on edelleen aika kokematon, mutta vahvuuksiamme ovat hyvä pohjatyö ja varmat takapelaajat.

– Suomessa rugby on kehittymässä oikeaan suuntaan. Yhä enemmän syntyperäisiä suomalaisia aloittaa lajin entistä nuorempana, mutta juniorityön kehittämisessä on edelleen paljon tekemistä, Dickson muistuttaa.

Dickson on pelannut ja valmentanut yli 20 vuotta Uudessa-Seelannissa ja Australiassa, ja on yksi Suomen kokeneimpia rugbyn tuntijoita.

– Rayn tulolla valmentajaksemme viime vuonna oli todella suuri vaikutus siihen, että ylsimme kokemattomalla joukkueella lopulta kuudenneksi. Muut seurat nimittäin ennustivat, että olisimme hävinneet kaikki ottelumme, Peltoniemi muistelee.

LRC on myös vahvistanut rivejään kevään aikana. Kokoonpanoon ovat liittyneet Tampereella pitkään pelanneet ja maajoukkueessakin mainetta niittäneet Frederick Harrison ja Christiaan Freeman. Uudesta-Seelannista Suomeen muuttanut Harrison on forward, joka pelaa Linnan kokoonpanossa todennäköisesti kovaa taklauspeliä ja aggressiivisuutta vaativaa kasipaikkaa.

– Fred on mukana jo sarjan avausottelussa. Etelä-Afrikasta kotoisin oleva Freeman todennäköisesti pelaa meillä scrum-halfina eli linkkipelaajana forwardien ja backien välissä. Tarvittaessa Freeman on varma takapelaaja (full-back) ja pystyy täyttämään minkä tahansa paikan takalinjassa, puheenjohtaja Peltoniemi pohtii.

LRC pelaa ensimmäisen mestaruussarjan kotiottelunsa Kaurialan kentällä toukokuun 21. päivänä Tamperetta vastaan.

1. divisioonan LRC avaa Helsinki Rugby Clubia vastaan toukokuun 14. päivänä ja ensimmäinen kotiottelu on vuorossa kesäkuun 18. päivänä Karjalan Rugby Joensuuta vastaan. HäSa

Asiasanat

Päivän lehti

5.7.2020