Uutiset

Luistimen alla liukasta jäätä

Monot jalkaan, terät alle ja jäälle!

Luonnonjäällä luistelussa on ihan erilainen fiilis kuin kentällä pyöriessä, tietää Pirjo Veckman 16 talven luistelukokemuksella.

Pirjo Veckmanin luistelumaisemaa on Roine, Kangasalan Saarikylissä.

Järvellä maisemat ovat mahtavat. Vauhdin tunne vie mennessään, ja äkkiä huomaa luistelleensa pidemmänkin matkan, hän hehkuttaa.

Retkiluistelussa tarvittava jalkine on luisteluhiihtoon tarkoitettu mono ja varsinainen luistin on monoon kiinnitettävä irrallinen terä. Terä napsautetaan kiinni samanlaisella siteellä kuin sukset.

Pälkäneläinen Pirjo Veckman hurahti retkiluisteluun heti lajia kokeiltuaan. Nyt hän pyörittää itse toista talvea Saarikylien retkiluisteluradan luistinvuokraamoa perheyrityksensä Heikin Leivän kahvilan rinnalla.

Retkiluistelu sopii kaikille, jotka osaavat luistelun perusteet. Kokemus luisteluhiihdon tekniikasta auttaa alussa, hän opastaa.

Luistelumono tukee nilkkaa

Napakasti jalkaan sujahtava luistelumono tukee hyvin nilkkaa. Varrettomalla monolla ei järvenjäälle kannata lähteä, sillä ainakin alussa rasitus tuntuu nimenomaan nilkassa.

Mono on kiristettävä kunnolla. Mitä tukevammin mono on kiinni, sitä parempi sillä on luistella, Pirjo Veckman muistuttaa.

Luistelumono onkin todella tiukka. Hyllystä on suosiolla napattava mono, jonka koko on numeroa tai jopa kahta suurempi kuin tavallinen talvikenkä.

Kaunoluistelun koukerot eivät retkiluistelussa päde, sillä vauhtia ei oteta luistimen terän kärjellä, vaan eteenpäin edetään pitkillä, joustavilla potkuilla. Hokkareilla luisteleva saa nopeasti kiinni retkiluistimien ideasta.

Rauhallinen, pitkä liuku, ei lyhyitä potkaisuja, Pirjo Veckman ohjaa.

Jäädytetty reitti tai luonnonjäätä

Retkiluistinten alle ei välttämättä tarvita aurattua rataa, jos järvenselkä on muuten lumeton. Luistimilla selviytyy ohuesta lumikerroksesta jään päällä, mutta ei aivan umpihangesta.

Retkiluistimen terä on kaunoluistimen terää matalampi. Tasapaino löytyy helposti, vaikka ensimmäinen liuku olisi haparoiva.

Lumipeitteen yli pääsee parhaiten terillä, joiden pohjan rakenne muistuttaa suksen pohjaa.

Teriä on erilaisia, joidenkin pohja on pohjustettu suksenpohjamuovilla. Tällaisella terällä pystyy luistelemaan lumen läpi, Pirjo Veckman näyttää.

Leuto alkutalvi hidasti ratatöitä

Saarikylissä retkiluistelun tieto ja taito ovat todella lähellä, sillä retkiluistimia kehittävän Outdoor Action Finlandin yrittäjät löytyvät omalta kylältä.

Huippuluomuksella voi olla painoa vain kirjeen verran.

Kevyin terä painaa 150 grammaa, Pirjo Veckman ihailee.

Vuokraamosta voi vuokrata monot ja terät, tai vain terät, jos luistelumonot löytyvät omasta takaa. Sauvojakin löytyy, mutta aivan ensikertalaisille ei Pirjo Veckman niitä suosittele.

Sauvoilla saa liikettä olkapäihin, mutta aluksi kannattaa hakea tasapaino ja opetella liukuminen ilman sauvoja.

Saarikylien luistelurata on tänä talvena saatu kuntoon vaikeuksien jälkeen.

Leuto alkutalvi hidasti ensin järven jäätymistä ja sitten jäälle satoi lunta. Lumen paino nosti jo hyvään luistelukuntoon saadulle radalle vettä, ja auraaminen ja jäädyttäminen täytyi aloittaa uudelleen.

Jäät näyttivät petollisuutensa reilu viikko sitten: jäihin upota hupsahti traktori, jolla rataa aurattiin.

Oudoilla ja arvaamattomilla jäillä retkiluistelu on kaikkein turvallisinta tehdyillä ja merkatuilla radoilla.

Nyt rataa Roineen Viianperänlahdella on valmiina kilometrin verran ja lisää on luvassa hiihtolomiin mennessä, jos sää sallii.

Luistinvuokraamo on avoinna viikonloppuisin ja hiihtolomaviikolla joka päivä.

Rataa jäädytetään ja aurataan talkoovoimin.

Täällä on aivan ihana talkooporukka, Pirjo Veckman kehaisee. (HäSa)

Mainos