fbpx
Uutiset

Lukashenka uhosi Valko-Venäjän vastaavan mahdollisiin pakotteisiin, kaasutoimitukset vaarassa

Die Welt: Puolan rajalla olevat ihmiset pyrkivät Saksaan ja Suomeen
Saksalaislehti Die Weltin mukaan Puolan rajalla olevat ihmiset pyrkivät ennen muuta Saksaan ja Suomeen.
Saksalaislehti Die Weltin mukaan Puolan rajalla olevat ihmiset pyrkivät ennen muuta Saksaan ja Suomeen. Lehtikuva/AFP

Valko-Venäjän johtaja Aljaksandr Lukashenka sanoo maansa vastaavan, jos sitä vastaan asetetaan uusia pakotteita Puolan rajan kriisin vuoksi.

Valko-Venäjän valtiollisen uutistoimiston Beltan haastattelussa Lukashenka väläytti muun muassa maakaasutoimitusten katkaisemista Venäjältä Valko-Venäjän kautta Euroopan unioniin kulkevassa putkistossa.

–  Me lämmitämme Eurooppaa, ja he uhkailevat meitä. Mitäpä jos pysäytämme kaasun kulun, Lukashenka sanoi.

Lukashenka väitti myös, että rajalla oleville ihmisille on toimitettu viimeksi kuluneen kahden päivän aikana aseita ja räjähteitä Itä-Ukrainasta.

–  Miksi aseita toimitetaan? He haluavat saada aikaan provokaation, Lukashenka jatkoi.

Valko-Venäjän ulkoministeri puolestaan syytti Euroopan unionia ja sanoo, ettei unioni ole ollut kiinnostunut neuvotteluista, joilla vahvistettaisiin rajaturvallisuutta.

–  Me olisimme kiinnostuneita tämän kriisin ratkaisemisesta niin pian kuin mahdollista. Tarjosimme Euroopan unionille konsultaatioita tässä asiassa, mutta meidät torjuttiin, sanoi Valko-Venäjän ulkoministeri Vladimir Makei Venäjän valtiollisen uutistoimiston Ria Novostin haastattelussa.

–  Tämän jälkeenkin olemme ehdottaneet vuoropuhelua asiasta useita kertoja, mutta emme ole saaneet positiivista vastausta, Makei jatkoi.

Makei viittasi myös EU:n viime vuonna tekemään päätökseen, jolla lopetettiin rahoitus Valko-Venäjän projekteille, joiden tavoitteena oli rajalinjan vahvistaminen ja tilapäissuojien rakentaminen maahanapyrkijöille.

Saksa haluaa lisää pakotteita

Saksan ulkoministerin Heiko Maasin mukaan unionin on syytä panna Valko-Venäjälle lisää pakotteita.

– Olemme tulleet tilanteeseen, jossa kunnolliset seuraamukset Valko-Venäjälle ovat myöhästyneet. Me haluamme niitä, yhdessä eurooppalaisten kumppaniemme kanssa, Maas sanoi.

Länsimaiden mukaan Valko-Venäjä houkuttelee ihmisiä Lähi-idästä Valko-Venäjälle lähettääkseen heitä suurin joukoin rajan yli EU:n alueelle kostoksi maalle asetetuista pakotteista.

Tuhansia ihmisiä, heidän joukossaan naisia ja lapsia, on jumissa rajalla jäätävissä olosuhteissa.

Saksalaislehti Die Weltin mukaan Puolan rajalla olevat ihmiset pyrkivät ennen muuta Saksaan ja Suomeen. Lehti perustaa tietonsa EU-komission sisäiseen, luottamukselliseen asiakirjaan, jossa on selvitelty maahanpyrkijöiden kohdemaita ja ihmisten reittejä Valko-Venäjälle ja muille EU:n ulkorajoille.

Menot