Uutiset

Luke pahoitteli virhettään: hiilinieluluvut eivät olleet vertailukelpoisia

Vanhoissa luvuissa hiilinielu oli esitelty vain puuntuotannon metsämaan alalle. Uudet koskivat kaikkea metsää. Siksi luvut eivät olleet vertailukelpoisia.

Luonnonvarakeskus Luke ei ole ollut loppuvuodesta kovin lucky eli onnekas. Se on ollut pikemminkin unlucky, koska sen hiilinieluarvioista noussut kohu perustui epäonnekkaasti vääriin lukuihin.

Luke lähetti asiasta tiedotteen sunnuntai-iltana. Siinä se oikaisee virheellisen tiedon metsien hiilinieluja koskevien skenaarioiden eroista. Samalla keskus pahoittelee virhettään.

Virheellistä tietoa jaettiin eduskunnan talousvaliokunnan asiantuntijakuulemisessa 15. marraskuuta. Se liittyi Suomen metsävaroihin ja hakkuumahdollisuuksiin sekä skenaarioihin hiilinielujen kehityksestä vuosina 2011-2064.

Esityksessä uusia lukuja verrattiin vuonna 2016 julkaistuun arvioon. Vertailu ei kuitenkaan ollut yhteismitallinen. Vuoden 2016 luvuissa oli esitetty hiilinielu vain puuntuotannon metsämaan alalle. Sen sijaan uudet luvut sisälsivät tiedot koko metsämaan ja kitumaan alalta.

Tämän vuoksi hiilinielujen ero oli noin 5 miljoonaa tonnia vuodessa suurempi kuin yhteismitallisesti verrattu.

Tiedotteessa Luke pahoitteli keskeneräisten hankkeiden lukujen pääsyä julkisuuteen liian aikaisin. Sama koskee sitä, että vertailua ei korjattu yhteismitalliseksi riittävän nopeasti ja selkeästi.

Menot