Uutiset

Lukioiden tulevaisuus puntarissa

– Kunnan strategiaan on kirjattu, että oma lukio on Hausjärven vahvuustekijä. Uskon, että siitä ollaan valmiit maksamaan.

Hausjärven sivistystoimenjohtaja Markku Torttilan tavoin myös Lopen lukion rehtori Vilho Ylönen uskoo poliitikkojen ja asukkaiden taistelevan pienen lukion puolesta.

Taisteluhenki on herännyt, kun Riihimäen seudulla selvitellään jälleen neljän vuoden tauon jälkeen, onko seutulukio järkevää ja mahdollista perustaa.

Edessä on oppilaspula, kun ikäluokka pienenee ja yli puolet siitäkin on jo hakeutumassa ammatillisiin oppilaitoksiin.

Hausjärven ja Lopen 70 oppilaan lukioiden oppilasmäärä on parin seuraavan vuoden aikana selvästi notkahtamassa ennen uutta nousua. Ikäluokka on pienimmillään.

Lopen lukiossa tiedetään jo, että yhteishaussa on asettanut oman kunnan lukion ensisijaiseksi vaihtoehdoksi vain 12 oppilasta. Määrä on puolittunut aiemmasta.

Riihimäki ojentaa kättä

Kun valtio puristaa lukioita tukevista valtionosuuksista 30 miljoonan euron säästöt, ison lukioiden katveessa toimivien tulevaisuus on epävarma.

– Näin etelässä ja lähellä muita lukioita menetämme varmasti valtionosuuksia, mutta tuskin kaikkea, toivoo Vilho Ylönen.

Riihimäen vajaan 500 oppilaan lukio on lähellä. Riihimäen kaupunki taas on jo neljä vuotta sitten tarjoutunut järjestämään koko lukio-opetuksen seudulla.

Lukiorakennuksen peruskorjauksen yhteydessä rakennettiin jopa betoniperusta pihan ali kulkevaa, laajennusrakennukseen johtavaa lasikäytävää varten.

Laajennusrakennukseen mahtuisi 70–80 oppilasta eli puolet naapurilukioista.

Verkko-opetuksesta toivotaan apuja

Käytännössä Riihimäen lukio olisi korkeintaan hallinnollinen opetuksen järjestäjä, jonka alaisina toimisivat Lopen ja Hausjärven sivupisteet.

– Jos ja kun pienet lukiot haluavat säilyä itsenäisinä, ne voivat kuitenkin käyttää Riihimäen lukion opetusta hyväkseen esimerkiksi videotekniikan, verkon tai jopa paikalle lähtevien opettajien avulla, arvioi Riihimäen koulutoimenjohtaja Esa Santakallio.

Hyvinkään, Riihimäen, Hausjärven, Janakkalan ja Lopen sivistysjohtajat olivat koolla torstaina.

– Virkamiesten yhteinen näkemys oli, että seutukunnalla jatketaan nykyisellä lukioverkolla. Tosin Hyvinkäällä kahden lukion yhdistyminen näyttää toteutuvan, tiivistää Lopen rehtori Vilho Ylönen neuvottelun ilmapiirin.

Isot lukiot pönkittävät kuntataloutta

Seutulukiosta haaveilevat virka- ja luottamusmiehet haluavat tutkia, säästyykö isossa lukiossa euroja.

Markku Torttila on kerännyt vertailulukuja Hyvinkään, Riihimäen, Hausjärven, Janakkalan ja Lopen lukioista.

– Tuleehan opetus Hausjärvellä selvästi kalliimmaksi kuin Hyvinkäällä, mutta toisaalta meillä jokainen valtionosuuseuro käytetään kokonaan koulutoimessa.

Hyvinkäällä ja Riihimäellä lukioiden valtionosuuksia suunnataan koko ajan kaupunkien muun toiminnan hyväksi.

Jos pienet lukiot menettävät korotetun valtionosuutensa, niiden kunnan kontolle lankeavat ylläpitokulut saattavat jopa kaksin-kolminkertaistua. (HäSa)