fbpx
Uutiset

Lukiolainen uhosi olevansa Greta Thunberg – taistelevansa joulukirkkojen tulevaisuuden puolesta

Perinteet ovat suomalaisille tärkeitä erityisesti jouluna. Siksi linjaus koulun päätösjuhlan järjestämisestä muualla kuin kirkossa herätti voimakkaita tunteita.
Perinteet ovat suomalaisille tärkeitä erityisesti jouluna. Siksi linjaus koulun päätösjuhlan järjestämisestä muualla kuin kirkossa herätti voimakkaita tunteita.

Lukiolainen ilmoitti jäävänsä pois koulun joulujuhlasta protestiksi, koska juhlaa ei pidetty kirkossa niin kuin aikaisemmin.

Syytä ei kerrottu, mutta hän epäili, että taustalla oli apulaisoikeusasiamiehen linjaus. Sen mukaan yhteisiä juhlia ei pitäisi järjestää kirkossa, johon tilana liittyy uskonnollisia merkityksiä.

Koululle oli järjestetty joululaulutilaisuus, joka korvasi viimeisen koulupäivän samalla tavalla kuin aiempi yökirkko: se jatkui seuraavan vuorokauden puolelle.

Lukiolaisesta juhla ei tuntunut oikealta. Hän ei tiennyt edes, mitä joululauluja laulettaisiin, ihan sama. Hän uhosi olevansa Greta Thunberg, taistelevansa joulukirkkojen tulevaisuuden puolesta.

Sama tyttö on osallistunut ilmastomielenosoitukseen. Se ei ole mitenkään vastakkainen asia kirkkokapinan kanssa. Perinteet ja uudenlainen vaikuttaminen sopivat yhtä aikaa nuoren maailmankatsomukseen. Hän sanoo, ettei usko mihinkään, mutta uskontojen historia kiinnostaa tavattomasti.

Lukiolainen ei voinut tajuta, mikä ongelma kirkossa oli – aina on ollut mahdollisuus valita, jääkö mieluummin koululle. Nyt ei ollut edes päättäjäisistä erillistä joulukirkkoa. Ehkä eniten tuskaa tuotti se, että pari muuta lukiota järjesti yökirkon edelleen.

Suomeen mahtuu vain yksi huuto kerrallaan. Nyt joulun alla se on ollut al-Hol. Muutaman viikon takainen kohu joulujuhlista kirkoissa on jäänyt taka-alalle.

Ei ihme, jos lapset ja nuoret eivät ymmärrä sen taustoja, koska korkeimmilla päättäjilläkin on ollut vaikeuksia. Monet kansanedustajat halusivat käsittää tahallaan väärin apulaisoikeusasiamies Pasi Pölösen linjauksen. Joulukirkkoa ei kielletty, vaan koulun opetussuunnitelmaan kuuluviin päättäjäisiin pitäisi pystyä osallistumaan vakaumuksesta riippumatta.

Kokoomuksen, keskustan, kristillisten ja perussuomalaisten kansanedustajat olivat Lännen Median kyselyssä yhtä mieltä siitä, että juhla pitäisi saada edelleen järjestää kirkossa. Vasemmistoliiton, rkp:n ja sosiaalidemokraattien kannat vaihtelivat. Vihreät vastustivat yksimielisesti.

Moni koulu oli jo siirtänyt tämän viikon joulujuhlan pois kirkosta. Osa taas piti päättäjäiset kirkossa ainakin vielä tänä vuonna. Jatkossa ne ehkä järjestetään muualla. Pienissä kunnissa vaihtoehtoja ei välttämättä paljon ole, jos koulu on ahdas.

Tuttu pappi kertoi saaneensa keskustella aika tavalla aiheesta. Joulu on kirkon sesonkiaikaa, jolloin perinteet nousevat kunniaan.

Myös kouluissa voisi jutella asiasta, vaikka päätökset kuuluvat aikuisille. Linjaus koskettaa kuitenkin juuri koululaisia. He kyllä ymmärtävät yhdenvertaisuuden merkityksen ja kykenevät muuttamaan maailmaa, jos heille annetaan siihen tarpeeksi eväitä.

Kuva: ERIIKA AHOPELTO
Kuva: ERIIKA AHOPELTO

Menot