fbpx
Uutiset

Lukko on vihdoin täyttä rautaa

Seisomakatsomossa paleli kauheasti, mutta tunnelma oli korkealla Äijänsuon jäähallin katossa vuonna 1973, kun sain lähtemättömän jääkiekkoherätykseni.

Olin Raumalla sopivasti sukuloimassa, kun pelattiin paikasta silloisessa jääkiekon SM-sarjassa ja vastakkain olivat Lukko ja Oulun Kärpät.

Silloin Kärppiä vietiin kuin vierasta sikaa. Lukon voittolukemat olivat luokkaa 12-2. Tänä vuonna samat joukkueet ovat vastakkain SM-liigan välierissä.

Kuka muistaa aina yhtä rauhallisen Jorma Vehmasen, kultaranne Jouni Rinteen tai jykevän Jari Laihon? Kahden jälkimmäisen välissä Lukon nuorisoketjun keskushyökkääjänä hääri sittemmin jostakin käsittämättömästä syystä huippukausikseen HIFK:hon siirtynyt Matti Forss. Se nuorta fania harmitti, kun Matti “Mölli “Keinonen oli muutamaa vuotta aikaisemmin vaihtanut HJK:hon ja sittemmin Jokereihin.

Lukko on säilynyt, tietenkin HPK:n ohella, suosikkinani, vaikka sen menestys ei ole varsinaisesti päätä huimannut. Ja ehkä juuri siksi.

Joukkueella oli kuluvan kauden alussa tilillään SM-liigan historiassa 771 tappiota ja myös päästettyjen maalien määrässä Lukko oli/on ykkönen, niitä oli viime kauden päättyessä kertynyt 6 303.

Koko pitkät 1970- ja 1980-luvut joukkue pelasi hämärän rajamailla eli oli putoamaisillaan SM-liigasta. Vuonna 1983 joukkue putosi, ja lähtöpassit jakoi HPK, joka teki kauden mittaisen pikavisiitin SM-liigaan. Seuraavalla kaudella HPK:n pudotti, mikäs muu kuin Lukko.

Vihdoinkin Lukko on täyttä rautaa ja sillä on hyvät mahdollisuudet vaikka mihin. Tätä hetkeä ovat raumalaiset “oikeat” fanit saaneetkin odottaa.

On jo yhdeksän vuotta siitä, kun joukkue päihitti 2-1 pronssiottelussa kotonaan Hämeenlinnan pallokerhon. Eikä pronssi oikeasti ole mitään. Se Hämeenlinnassa tiedetään harvinaisen hyvin.

Lukon kultavuodesta 1963 on kulunut jo käsittämättömän paljon aikaa.

Käyn harvakseltaan HPK:n otteluissa, mutta kun vieraaksi tulee Lukko, on kynnys matalampi. Olo on kutkuttavan kaksijakoinen, koska voittaja on joka tapauksessa mieleinen: joko vanha suosikki tai hieman uudempaa vuosikertaa.

Mikään ei ole jääkiekon seuraamisessa niin ihanaa kuin leppymätön, inhon sekainen kauna, joka kohdistuu pääkaupungin joukkueisiin. Sanokaa sitä ihan vapaasti junttimaalaisuudeksi tai pikkukaupungin alemmuudentunnon siivittämäksi kateudeksi.

Kaikkien vihollisjoukkueiden äiti on joukkue, joka vuonna 1973 ja aivan liian usein sen jälkeenkin voitti suomenmestaruuden, Helsingin Jokerit.

Ei Jokereissa eikä varsinkaan Jokerien kannattajissa varsinaisesti varmaan mitään vikaa ole. On kuitenkin parempi, että narripaidat häviävät heti perjantaina ja kunnolla.

Oulussa luultavasti toivotaan hartaasti, että HPK pudottaa Jokerit. Helsingissä taas tuudittaudutaan ajatukseen, että Lukko tainnuttaa pelistä Pohjois-Suomen ylpeyden.

Muistakaa myös maalaisia fanejanne, Lukko ja HPK. Etenkin jälkimmäisellä on niitä paljon. Raivatkaa tienne loppuotteluihin. Se on velvollisuutenne.

Menot