Uutiset

Lukkopainissa laitetaan keho ja aivot koetukselle

Puusepänkadun tatamilla on vauhtia, kun veljekset Jyri ja Joonas Kakko mylläävät vauhdilla. 
Sivustakatsojasta veljesten temmellys saattaa näyttää sulalta mahdottomuudelta; miten keho taipuu tuollaisiin asentoihin tai suorituksiin, ja hetken päästä on kamppailijoilla taas täysi hönkä päällä.
 
Kyse on lukkopainista, jonka peruskurssi käynnistyy F4Sportin salilla ensimmäistä kertaa Hämeenlinnassa 14. lokakuuta. Lajissa pyritään hallitsemaan vastustajaa pysty- tai mattotilanteissa erilaisten käsi- ja jalkalukkojen tai kuristusten avulla.
 
– Lukkopainissa laitetaan keho ja aivot koetukselle. Tasaväkisen ottelun voittaa aina se, kumpi on parempi juonimaan tilanteet omaksi eduksi, Joonas kiteyttää.
 
Lajin saloihin pääsee paitsi Kakon veljesten, myös muiden menestystä niittäneiden ohjaajien opissa. Jyri kehuu lajin kehittävän kantin lisäksi monipuolisesti kaikkia fysiikan osa-alueita.
 
– Jo puolessa vuodessa ero lähtötasoon voi olla valtava, kaksinkertainen EM-hopeamitalisti vakuuttaa.
 
Puntit tasoittuvat
 
Aiempaa kamppailutaustaa ei vaadita lainkaan. Veljeksistä Joonas päätyi lukkopainin pariin jalkapallon kautta. Hänen mukaansa lajissa opitaan ensin häviämään, sitten vasta voittamaan.
 
– Kukkoilijat joko karsiutuvat nopeasti pois tai kasvavat ihmisinä. Raaka totuus on, että jokaiselle löytyy aina voittajansa. 
 
Alkeiskurssilla ei pääse heti kärkeen kuristusten ja lukkojen makuun. Ensin hiotaan kuntoa, ketteryyttä ja perustekniikoita. Kurssille ei tarvitse tulla punttisalin kautta, Kakot huomauttavat.
 
– Harjoittelu tapahtuu lajinomaisesti. Siinä missä isot kaverit ovat vahvoja, pienemmät tasoittavat puntteja vikkelyydellä. Kaikenkokoiset ovat tervetulleita, laji sopii myös naisille.
 
Alaikäraja on 15 vuotta, mutta Terho Virrankoski kertoo asiasta voitavan aina neuvotella.
 
– Jos salille haluavan fysiikka riittää ja vanhemmat antavat harjoitteluun luvan. Tämä on siitä hyvä laji, että virheiden tekeminen on sallittua. Ilman niitä ei opi. 
 
Virrankosken mukaan ykkösasia on kaikkien harjoittelijoiden turvallisuus sekä treenisalin siisteys ja puhtaus.
 
–  Harjoittelemme reilussa hengessä kaveria kunnioittaen.
 
Harjoitusaikatauluihin ja lajeihin voi tutustua osoitteessa www.f4sport.fi.
 

Asiasanat

Päivän lehti

1.6.2020