Kolumnit Uutiset

Lukutoukat e-kirjojen kimpussa

Ystäväni pohti, kantavatko huolta lasten ja nuorten lukemisharrastuksen vähenemisestä vain hänen ja minun kaltaiseni keski-ikäiset tädit.

Asia kyllä huolestuttaa muitakin, sillä meidän tätien omassa ikäluokassahan tuota huolta ei ole.

Minulle lukeminen on aina ollut osa jokaista päivää. Lapsena kirjojen maailmaan kannustettiin niin kotona kuin koulussa. Hyvän pohjustuksen jälkeen me viisikymppiset olemme edelleen lukutoukkia.

Internet on tehnyt meistä tehokkaita lukijoita. Osaamme silmäillä tekstiä ja poimia olennaisia – tai epäolennaisia asioita. Vielä tehokkaampia lukijoita nettimaailma koulii lapsistamme. Tehokkuudella on kuitenkin kääntöpuolensa.

Alakoululaistenkin oppimistekniikkaa hiotaan painottamalla syventyvän lukemisen tärkeyttä.

Lasta ohjataan lukemaan kokeisiin esimerkiksi niin, että ensin koealuetta selaillaan, sitten hahmotellaan yleiskuvaa ja lopuksi syvennytään kunnolla lukemiseen. Ja lopuksi kaikki tämä tietenkin kerrataan.

Vaikka olennaisten asioiden poimiminen hyvä taito, täytyy laajojen kokonaisuuksien hallitsemiseksi kyetä paneutumaan luettavaan tekstiin.

Koululaisen koevastauksista tai aineista voikin aika helposti päätellä, onko lapsen edessä ollut viime aikoina enemmän kirja vai kännykkä ja omat WhatsApp-ryhmät.

Syventävää lukemista on yksinkertaista ja helppoa harjoitella kaunokirjallisuuden äärellä. Kutkuttavan voimakas lukuelämys herättää tunteita ja saa aistit havahtumaan.

Lukeminen todella avartaa maailmaa, sillä se saa aivot työskentelemään.

Opettajat ovat jo vuosia herätelleet keskustelua äidinkielen osaamisen heikkenemisestä. Uutta tekniikkaa kuitenkin sekä kiitetään että moititaan.

Nettilukeminen tukee pikaista silmäilyä, jolloin syventävä ja ymmärtävä lukeminen jäävät toiselle sijalle. Tekstiviestien kaltainen lyhytsanainen pikaviestintä ei johdata tarinaa eteenpäin kotiaineessa.

Vaan ei niin pahaa, ettei jotain hyvääkin. Sähköisten lehtien tai kirjojen lukeminen on lapselle ja nuorelle luonteva tie lukemisen maailmaan. Lukutoukka voikin tarttua e-kirjaan.

Opiskelijan tenttikirja painaa huomattavasti vähemmän sähköisenä versiona tabletilla, ja reissaajan matkalukemisto mahtuu pieneen reppuun.

Päivän lehti

6.7.2020